Jump to content
Sign in to follow this  
Chris_Kadaver

Hostat sönder rösten? Har gått en månad sedan jag blev hes...

Recommended Posts

Hejsan!

Mina röstproblem börjar bli riktigt frustrerande nu... Jag har egentligen inga jätte teoretiska kunskaper i sång. Däremot har jag tränat rösten i flera år. Jag har t.ex. tränat bort min skarv till falsetten. Minns inte vad det heter när man sjunger med en blandning av bröströst och falsett. Men kan även välja om jag ska sjunga falsett eller "blandröst". Kan t.ex. ta trestruket E med denna "blandröst" så det låter bra. En av mina förebilder är tony harnell och har ungefär samma register som honom. Har alltså relativt hög röst.

För ungefär en månad sedan åkte jag på en halsinfektion/virus. Det började med halsont och heshet, tappade rösten helt. Sen fick jag en galen hosta som satt i ca 3 veckor. Hostade så jag fick blodsmak i munnen och hostade så kraftigt att jag skrek. Sjukvården nekade mig tid och förklarade att de ändå inte gör något förrän man haft hosta i mer än 2-3 veckor. Redan från början var jag övertygad om att det rörde sig om en infektion då jag inte ens kände mig förkyld/sjuk. Hade bara huvudvärk, heshet, hosta och feber.

Fick läkartid och det enda han gjorde var att lyssna på lungorna utan att ta några prover konstaterade han att jag inte hade lunginflammation och skulle vänta en vecka med att sjunga.

 

Nu har jag börjat småsjunga, är inte direkt hes längre däremot når jag inga höga toner alls! Jag kan ta flasett toner, dock måste jag ta i något mer. Dvs kan inte sjunga med svag falsett. Problemet är bröströsten/halvbröst rösten. Skarven innan falsetten jag hade för flera år sedan har kommit tillbaka, fast kommer mycket tidigare. Behöver inte ens gå upp "halvhögt" innan rösten låser sig och skär totalt. Låter som en tonåring i målbrottet som aldrig kunnat sjunga ungefär.

Det jag är rädd för är att jag kanske fått knutor på stämbanden eller liknande. Vet inte om jag borde träna rösten, eller om jag borde fortsätta vila den?

Självklart kommer jag söka läkare igen, specialist den här gången.

Men skulle ändå vilja höra från folk med liknande erfarenheter? Har det varit övergående för er? Hur lång tid tog det innan rösten var helt återställd?

Det som oroar mig nu är att jag inte längre är direkt hes, men att problemen med höga toner kvarstår...

I princip all musik jag skrivit bygger på dessa högre toner så är rädd att förlora hela min repertoar. Dessutom när jag skriver musik så gör jag det genom att kompa och sjunga melodier så kan inte ens skriva musik nu. Extremt frustrerande och oroande.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hur gick det för dej har exakt samma problem och är rädd att ja g fått knutor ? och vila rösten i 10-14 dagar som man måste gör då är i princip omöjligt för mig så hur gjorde du?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Annons


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.