Jump to content
Annons

Hostat sönder rösten? Har gått en månad sedan jag blev hes...


Chris_Kadaver (oregistrerad)

Recommended Posts

Chris_Kadaver (oregistrerad)

Hejsan!

Mina röstproblem börjar bli riktigt frustrerande nu... Jag har egentligen inga jätte teoretiska kunskaper i sång. Däremot har jag tränat rösten i flera år. Jag har t.ex. tränat bort min skarv till falsetten. Minns inte vad det heter när man sjunger med en blandning av bröströst och falsett. Men kan även välja om jag ska sjunga falsett eller "blandröst". Kan t.ex. ta trestruket E med denna "blandröst" så det låter bra. En av mina förebilder är tony harnell och har ungefär samma register som honom. Har alltså relativt hög röst.

För ungefär en månad sedan åkte jag på en halsinfektion/virus. Det började med halsont och heshet, tappade rösten helt. Sen fick jag en galen hosta som satt i ca 3 veckor. Hostade så jag fick blodsmak i munnen och hostade så kraftigt att jag skrek. Sjukvården nekade mig tid och förklarade att de ändå inte gör något förrän man haft hosta i mer än 2-3 veckor. Redan från början var jag övertygad om att det rörde sig om en infektion då jag inte ens kände mig förkyld/sjuk. Hade bara huvudvärk, heshet, hosta och feber.

Fick läkartid och det enda han gjorde var att lyssna på lungorna utan att ta några prover konstaterade han att jag inte hade lunginflammation och skulle vänta en vecka med att sjunga.

Nu har jag börjat småsjunga, är inte direkt hes längre däremot når jag inga höga toner alls! Jag kan ta flasett toner, dock måste jag ta i något mer. Dvs kan inte sjunga med svag falsett. Problemet är bröströsten/halvbröst rösten. Skarven innan falsetten jag hade för flera år sedan har kommit tillbaka, fast kommer mycket tidigare. Behöver inte ens gå upp "halvhögt" innan rösten låser sig och skär totalt. Låter som en tonåring i målbrottet som aldrig kunnat sjunga ungefär.

Det jag är rädd för är att jag kanske fått knutor på stämbanden eller liknande. Vet inte om jag borde träna rösten, eller om jag borde fortsätta vila den?

Självklart kommer jag söka läkare igen, specialist den här gången.

Men skulle ändå vilja höra från folk med liknande erfarenheter? Har det varit övergående för er? Hur lång tid tog det innan rösten var helt återställd?

Det som oroar mig nu är att jag inte längre är direkt hes, men att problemen med höga toner kvarstår...

I princip all musik jag skrivit bygger på dessa högre toner så är rädd att förlora hela min repertoar. Dessutom när jag skriver musik så gör jag det genom att kompa och sjunga melodier så kan inte ens skriva musik nu. Extremt frustrerande och oroande.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 år senare...
Annons

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...