Jump to content

Recommended Posts

Då börjar planeringen och genomförandet av projektmusikstudiobygget för Genjor Music . På endast 12 kvadratmedet med en takhöjd på 2,40 i ett bostadshus ska rymmas både studio (sång, gitarr, soloinstrument) och kontrollrum och ljudisolering till grannar samt akustikbehandling. En formidabel utmaning.

Börjar (här, finns ju massor IRL) med 2 skisser på golv och takisoleringen. Eftersom det är endast 40 cm för detta har jag gjort en fördelning på 25 cm till tak, ovanför finns grannes sovrum, och 15 cm till golv, då det är bottenvåning och inga grannar under.

282340_10151062242148384_1719673778_n.jpg

1,45*2,40m blir sångbåset/studion och 1,85*2:40m blir kontrollrummet. Takhöjden 2 meter före akustikbehandlingen.

Fråga1: Vad säger ni om att lägga sand i 4 cm lager i golvet? Kanske ska sanden och isoleringen byta plats i golvet.?

529598_10151062241928384_847270953_n.jpg

Men blir det inte en resonanslåda om en MDF skiva ligger 4 cm ovanför betonggolvet för att bära upp sanden ovanför? Eller leder sanden ljudet lättare ned i golvet.?

Taket känns som ett fullgott system på de 25 cm som finns till förfogande. El, audio, belysnings sladdar kommer gå i isoleringslagret i golvet. Således penetreras tak och väggar ingenting alls utan blir helt täta. Ventilation finns i form av en inre dörr 0,7*1,9m som öppnas mot en altandörr 0,9*2,10 rakt ut då kontrollrummets ena vägg är yttervägg. Vintertid värmer mixpositionen upp och öppning in från vardagrum samt element i luftrum mellan altandörr/fönster och kontrollrumsvägen mot altanen. På sommaren och vid överhettning kommer det finnas en av och påslagbar mobil klimatanläggning. på detta vis undviks en skrymmande och väsnande HVAC anläggning (efter noga övervägning).

kommer fortsätta lägga upp bilder och info vartefter det kommer igång.

Link to comment
Share on other sites


betongtak, betongväggar mot mitt v ardagsrum o grannes vardagsrum, betonggolv, en vägg mot grannes sovrum är gipsskiva luft 10 cm gipsskiva (detta system ska jag byta ut mot 4 gipsskivor isolering gipsskiva) sen en garderob på 1,3 meter, sen gipsskiva luft och gipsskiva igen.

väggen mot gatan är tegel och gips en mest dörr och fönster. här bygger jag en ny vägg med fönster o dörr.

Link to comment
Share on other sites

Ritning - skiss på hela rummet406152_10151062628578384_1425070696_n.jpg

upptill från vänster: altandörr, fönster med fönsterbräda och element.

höger vägg e betong mot grannens vardagsrum, vänster sida har ingång från mitt eget vardagsrum. Nedre väggen har till vänster en dörr till ett förråd, till höger om detta förråd har grannen sitt föråt och nedanför båda dessa garderober har grannen ett sovrum.

det övre rummet är kontrollrum och det nedre(inre) studiorummet.

Link to comment
Share on other sites

Hur mycket överhörning mellan lägenheterna upplever du att det är idag? Utan att ge sig på vibrationsmätningar kan du kanske ha en dialog med dina grannar och kanske få möjligheten att göra lite enkla tester med hammare, spela sinussvep eller liknande och bara lyssna för att bilda dig en uppfattning hur ljudet förflyttar sig i konstruktionen.

Har kollat lite på dina skisser. Några reflektioner; Sanden fyller bara en avvibrerande funktion när golbjälklaget vilar på sandbädden. Fönstret i det inre skalet bör vara lamellglas (endast 1 ruta) minst 13 mm tjock. Då rummet är litet så gäller det ju att bygga utrymmeseffektivt. Så här skulle jag ha gjort:

TAK

Resilient Hangers som du bultar fast i taket och sedan skruvar reglarna i. 3-4 lager gips.

post-27276-0-90112700-1340912570_thumb.pngpost-27276-0-43550500-1340913877_thumb.png

VÄGGAR

Resilient Wallfixing (kan du även använda till taket beroende på hur du väljer göra takbjälklaget). Väggreglar 95 mm plåtregel med 95 mm isolering.

post-27276-0-54544300-1340914202_thumb.png

GOLV

Här kan du köra stepisol, Isomat eller liknande med så mycket massa som möjligt ovanpå (Cementfiberskiva, golv/brandgips, trädgårdsplattor eller liknande).

post-27276-0-04833900-1340913993_thumb.png

Utan några beräkningar gjorda tror jag att denna lösning kommer att fungera för ditt ändamål. Försök att göra lite enkla bullermätningar (som jag nämnde tidigare) innan du betsämmer dig. Produkterna kan du köpa hos tex Vibratec där du också kan få hjälp hur du sätter ihop grejjerna. Täta fogar osv. har du säkert koll på redan. Kom också ihåg att planera för ventilationen.

// Björn

post-27276-0-62778800-1340913199_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Senaste foruminläggen

 • Similar Content

  • By Studio.se
   Nu teamar det svenska musiktechbolaget upp med Reason Studios och Splice för att bjuda in musikskapare till att sätta världsrekord i “largest real-time music collaboration”. Ett sju dagars event med start idag kl 12:00.
  • By Pesek
   Det är inte ofta men jag kommer över ett bord som faktiskt är väldigt ergonomiskt utformat. Haft planer på att bygga mitt eget bord men nu vet jag inte om jag ska göra det längre. Ville bara tips om detta om det är någon som går i köpa tankar.
   https://www.gear4music.se/sv/Inspelning-and-datorer/Pro-Audio-Studio-mixerbord-av-Gear4Music-12U/1WUX
      • By Björn Olsberg
   IDG har sålt varumärket Studio till två av grundarna och Nordens största sajt inom musikskapande lever vidare i nygammal regi.
   Stockholm 2019-05-23: Som flera av er besökare säkert noterat har publiceringstakten på Studio.se varit relativt låg de senaste månaderna vilket berott på att det pågått ett ägarbyte bakom kulisserna.
   Sedan Studio startade 2003 har en stor del av mediekartan förändrats på ett spännande sätt och så även förutsättningarna för Studio. Under mer än 15 år har medieföretaget IDG stått bakom Studio. Både genom starten av papperstidningen, webbsajten Studio.se, genomförandet av många mycket lyckade seminarier och inte minst communityn Studio forum.
   För att Studio även fortsättningsvis ska ha förutsättningar att utvecklas som en värdefull community för musiker, producenter och låtskrivare, tar två av de ursprungliga grundarna, Andreas Hedberg och Björn Olsberg över projektet. Det görs från och med nu genom det nybildade företaget Studio AB.
   – Vi har flera spännande idéer för Studios framtid, säger Björn Olsberg, före detta chefredaktör och fortsätter:
   – Det är idéer som vi just nu arbetar fram planer för att genomföra. Precis som tidigare är Studio en gemenskap för musiker, låtskrivare och producenter och där vi alla bidrar till att Sveriges musikliv är ett av världens ledande.
   Studio forum har redan flyttat från IDG till en ny server. Startsidan www.studio.se kommer tillfälligt att ta en paus men återkommer inom kort.
   – Som besökare på forumet kommer du till en början inte märka någon större skillnad, men vi kommer lägga tid och kraft på att stärka Studios position som en mötesplats för hela musiksverige, säger Andreas Hedberg.
   Andreas har i sin roll som marknadsansvarig på IDG hela tiden varit involverad i Studio medan Björn kommer tillbaka till sajten som han en gång i tiden var chefredaktör för.


   Björn Olsberg och Andreas Hedberg
  • By Light Head
   Jag kundet inte komma på något bättre ställe än "DJ"-avdelningen på forumet..
   När jag lyssanr på musik så sker det ofta i min Ipod, och orginallurarna har "dött".
   Vad skall man köra med? Håller på att testa ett par Koss Plugg (tror jag de heter), men jag upplever dem rätt svåra att stoppa i öronen så att det blir bra ljud. Det krävs en massa justerande för att det skall bli bra.
   Förmodligen så säger de till mig att byta öron när jag går tillbaka till affären med mina Koss?? :-)
   Vilka skall man använda? Helst skall det vara "pluggar", det känns lite smidigare och jag är inte så trendig så att jag behöver 70-tals lurar med jättekåpor.
  • By Egghuvud
   Msåte ha en hörlursförstärkare. Har bara en ut från ljudkortet. Tänkte faktiskt slumma och köpa en Alto:

   är det någon som har något tips eller idé? Slänger man pengarna i sjön eller är det skit samma om det heter Alto eller inte?
   😳
 • Senaste låtarna

 • Utvalda pressmeddelanden

 • Who's Online (See full list)

×
×
 • Create New...