Jump to content
Annons

Recommended Posts

Hallå hallå. För två år sedan gick min favoritgitarr sönder. Den for i golvet och blev halshuggen. Jag tog med henne till musikaffären för att kolla om den var värd att laga (hade en tidigare lagning vid huvudet). De sa att det inte var lönt.

Min fråga till er är således, har ni någon erfarenhet av att laga en gitarr som tappat huvudet? Är det ens värt det?

Eftersom det har gått två år och jag har kvar gitarren, antar jag att jag inte kan slänga den.

Tankar? Åsikter?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag satte en Ibanez elgitarr (RGXXX) i ett stengolv för en massa år sedan. Den sprack vid huvudet där halsen möter huvudet och det är där det är som tunnast, speciellt om man har floyd rose-stall. Jag försökte laga den via en duktig hantverkare men det blev aldrig bra. Den höll aldrig stämningen efter det och man kunde nästan använda huvudet som svajram trots att sprickan var dränkt i epoxy.

Det är ju inte helt ovanligt med olyckor av denna typ. Les Paul råkar också ut för detta då halsen är tunn vid huvudet samt att vinkeln på huvudet gör att det blir en jävla smäll om den åker i backen.

Nu skriver du ju att det är din favoritgitarr så då är det väl värt ett försök. Men räkna med att det kommer att kosta och att resultatet inte alltid blir bra

Link to comment
Dela på andra sajter

Lägg upp en bild på skadan. Om inte material saknas vid brottet går det säkert att laga. För att inte pajja sustainen är det viktigt att "trä möter trä" útan massa limjox emellan, mao. så lite och tunt limlager som möjligt under kraftig press. Vitlim funkar alldeles utmärkt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hittade en nylongura i grovsoporna för några år sen, den var också avslagen vid stämplattan. Alltså, vid stämplattan undersidan där hals möter stämplatta och snett uppåt förbi fösta stämskruvarna. Tog bara trälim och limmade igen och höll tryck på... Funkade alldeles utmärkt. Rekomenderar dock denna "hemmapularvariant". Har man ett bra instrument så bör det ses över av kunnigt folk (läs; inte jag). Är det "inte lönt" att laga, så då kan du ju testa själv. Om inte annat blir det en bra erfarenhet i instrumentfixeri... Och det kan ju gärna inte bli sämre än vad det är nu...

Link to comment
Dela på andra sajter

Modellen är en akustisk Hagström Bjärton av J-45 westernmodell med en större resonanslåda. Den har lagats hit och dit ända sen farsan hade den i tonåren.

Det saknas material från brottet, tyvärr, det flög flisor överallt. Usch.

På musikaffären (musikanten i Umeå), sa de att det skulle vara enklare att köpa en ny gura, eftersom den inte skulle ha samma klang. Eftersom pengar alltid är ett problem för en student så får jag väl hålla kvar gitarren, och under tiden ha en annan. Den får väl bli ett konstverk eller nåt tillsvidare.. tills jag tar mig an att fixa den. Även om det är förgäves så är den ju fin att titta på 🙂

Tack för era svar!

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 veckor senare...
  • 7 månader senare...

Vad är det för trams, skulle inte den här gitarren vara värd att laga. Det är ju en av de bästa som Bjärton gjort. Ett jättefint instrument som brukar gå för 4 - 5000 kr och egentligen är värt mer ändå. Den som gav Dig det beskedet vet inte vad han snackar om.

Även om Du skulle betala gängse pris för lagningen:1500 - 2000 kr så finns det inget motsvarande instrument att köpa i den prisklassen. Jag har ett speciellt intresse för just Bjärtons J-45, så jag kan laga den åt Dig för en femhundring eller köpa den av Dig om Du vill sälja. Skicka ett mail: peterdqt@live.se

mvh Peter

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...