Jump to content
Sign in to follow this  
simongunnarsson

Nytt PA för c:a 800 personer

Recommended Posts

Hoppas att jag har lagt tråden rätt. Är ny här. Kunde inte hitta en avdelning som passade.

Vi skulle behöva ett nytt PA till mitt coverband. Det skall ungefär täcka 800 personer. Vi har en budget på mellan 50-70 tusen. Har ni några bra tips på något. Vi är ute efter ett passivt PA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Manowar kör DAS Audio, så det lär leverera en sjuhelvetes volym och kvalité:

http://www.dasaudio.com

en tillverkare att kolla närmare på.

Edited by Martin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej får kolla runt lite. En annan fråga när jag har börjat kolla runt så har jag hittat Line array system verkar ju väldigt dyrt. Vad är fördelen med det?. Funkar det till mindre PA eller är det bara för stora?. Kollade på thomann och där kostar den billigaste line array högtalaren 6000 och den dyraste drygt 20000. Hur bra är den billigaste? Någon som vet. http://www.thomann.de/se/the_box_pro_la210.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

JBL MRX 6 SYSTEM tror jag är bra skit

sedan vill ni kanske ha monitorer oxå?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Satsa på nån sorts horn till basarna. Ger en helt sanslös verkningsgrad. Ett horn med en 18" låter mer än en vanlig tyngre dubbelarton. Det blir ett sånt j-a drag i kaggen att publiken omöjligt kan stå still.

Jag har två Cervin Vega horn med nya RCF element 1000 watt RMS/2000 watt peak, jag ska sälja dem inom en snar framtid. De väger ca 50 kg enligt badrumsvågen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.cerwinveg...amplifiers.html

Kolla på folded horn. De ger inte exakt lika snyggt ljud som vanliga slutna lådor, men till rocknroll o drag är det tammefan bättre. Man fattar det inte förrän man hör det. Står man 25 meter från en vanlig dyr högklassig PA-stack hör man hur j-a bra det låter dr framme från stacken. Är det hornbasar är det som om ljudet flyger på nolltid rätt in i käften på en, som om man är inne i baskaggen. Läs db-siffrorna och jmför med vanliga högtalare.

Det brukar finnas EV horn också. Två saftiga såna lådor räcker långt. Det blir både lättare att bära och ett vrre ljud,omöjligt att stå still för publiken.

Jag såg nyss en symfomiorkester som var mickad med ett mini Arrayliknande PA- med ett platt bashorn på varje sida troligen en 15" i varje. Och h-e vilket lckert suck det blev i den stora bastrumman som hade en central roll i verket.

http://www.cerwinveg...ofer/ts-42.html

144 db, det är ett rent fruktansvrt drag det. Skulle man köpa aktiva andra baslådor som gav samma tryck fick man nog vara typ mioljardär.

Jag skulle ha satsat på två rejäla bashorn, sen flertalet EV300 på varje sida. Små ltta högtalare som låter bra och starkt så ini he. Dubbelfemtons topplådor som väger ca 75 kilo styck skulle jag aldrig satsa på. Hellre två, eller tre EV300 man kan rikta lite som det passar lokalen.

Edited by Guitar Nilsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

En variant är att köra med passiva bashorn, och aktiva toppar. Polarn har nyss köpt de här

http://www.thomann.d...maha_dsr112.htm

Körde flera band genom två såna plus ett par Mackibasar i ett ganska stort Folkets Hus. Mixkillen frågade skrattande om de skulle ha det dr fjuttlådorna som PA? Efter en stund när han hört ljudet var han nästan blek. Ett ruskigt tryck, och de låter fruktat bra, 134 db är enormt typ.

Ta er ena riktiga funderare på hur mycket ljud (db) ni får för varje krona, och för varje kilo ni ska bära.

Kolla db-siffrorna mer än wattsiffrorna. Watt säger ingenting egentligen.

Jag tänker skaffa de här aktiva EV-lådorna, 2 db mindre än Yamahana men en hel del billigare och lättare. Två såna på varje sida räcker nog ganska långt även utomhus, med rätt basar. Hornbasar.

http://www.thomann.de/se/ev_elx_112p.htm

Edited by Guitar Nilsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

JBL MRX 6 SYSTEM tror jag är bra skit

Okej varför tror du att det är skit?

Inte BARA skit, utan BRA skit. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad är egentligen bäst passivt eller aktivt. Skillnad på vikt?. Det är ju viktigt precist som du säger med vikten. Det är ju många kilo man ska bära in i släpet sent på natten. Känns ju bättre egentligen med två eller tre små på varje sida istället för en stor. Hur bra spridning är det på de högtalarna du visade. Hur kan man läsa av det.

Share this post


Link to post
Share on other sites

På 4sound i Gävle har de lite olika aktiva PA. Yamaha låter överlgset bäst. Jag och polarn spelade med backtarx på en raggarkåk nyss, vi gav fan i att ta med några subbar pga en brant otäck trappa, de här små topplådorna gav bas hur mycket som helst. Ruggigt bra grejer, man tror nstan inte det är sant. En stor poäng är 2 tums driver. 1300 watt i en så liten låda.

http://www.thomann.de/se/yamaha_dsr112.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kör man tex en JBL dubbelfemton topplåda på varje sida blir det ganska tomt på ljud närmast och mitt på scenen, där den hålligångpubliken befinner sig. Många kör med två lite mindre aktiva toppar inriktade snett mot mitten som komplement till de vanliga staplarna. JBL är säkert bra ändå, och de var inte så farligt tunga heller.

Men jag skulle nog satsat på aktiva toppar ändå.

Den hr pyttelilla Yamanhan

http://www.thomann.de/se/yamaha_dsr112.htm

ger bara en db mindre krut än de stora JBL

http://www.thomann.de/se/jbl_mrx_525.htm

Och då har med yamahalådan inne i lokalen redan burit in slutsteget

Det man ska superdrag i är diskanthornen, Yamahan har 2 tum, JBL bara 1,5 tum. Att köra dubbla 15 tum till midden tycker jag är onödigt. Det är mest lågbasen som kräver rejäla don Gärna horn, samt kraftiga bra diskanter som kan kasta sång, gitarrer och cymbaler långt.

Moderna diskanter går så långt ner i midden att det är där mycket av hela ljudet sitter

Aktiva toppar och passiva basar kan vara en bra ide. Då blir inte slutstegsracken så vidrigt tung heller. Och på småspelningar kan man ev strunta helt i basarna, så mycket bas finns det i tex Yamahatopparna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej börjar hänga med lite. Dessa da http://www.thomann.d.../ev_elx_112.htm är väl samma som de du visade innan fast passiv. Var kan man köpa de baslåderna du visade först?

Jag frågade på 4sound ang Cervin Vegas bashorn för nåt år sen, då gick de bet på att hitta nån återförsäljare. Men med en passivt bashorn skulle jag inte tveka att köpa beg om det är ett fräscht element.

Den passiva EV-lådan du länkade till är ju ruskigt billiga, med dem kan ni köra två på varje sida utan att det blir dyrt. Och då får man ut ganska optimalt vad slutstegen ger.

Jag ska fota av mina Cervin Vega horn och lägga ut bilder får ni se. De är slitna som fan utvändigt men har riktigt grymma element.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja när dom är så billiga kan man ju tillochmed kunna ha tre på varje sida vid större spelningar. Då kan man ju även vrida högtalarna åt olika håll. Hur funkar det med watt egentligen. De baslåderna du visade står det att 1000w program och 2000 peak. På de passiva högtalarna står det 250w program och 1000w peak. Så om jag vill ha två subbar och och sex st högtalare hur stort slutsteg behöver jag då?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.thomann.d...t_amprack_l.htm hur mycket räcker denna tex? Vad är det översta ett delningsfilter? Är den något att ha eller billigt skit? Vet du det

Vet inte alls hur den där är.

Jag har två st såna här, de verkade vara de steg som gav mest för pengarna när jag fick för mig att bygga ett passivt PA i somras

http://www.thomann.de/se/behringer_ep4000_europower.htm

Jag har inte ens slagit på stegen. Jag håller på att sätta ihop alltihop nu för att provköra och sen sätta ut det på Blocket. Jag har två Cervin Vega bashorn, Två passiva Mackie 15" topplådor, två slutsteg, delningsfilter och equalizer.

Med mina två 8 ohms baslådor kan jag köra ena steget bryggkopplat till basarna, det ska då kunna ge 4000 watt. Jag har inte kört grejerna än, men jag är ganska sker på att det kommer att ge ett bastryck utöver det vanliga.

Jag hade idén att jag skulle skaffa att till par passiva topplådor, sen skulle jag ha en ganska kompakt anläggning som skulle räcka till även på raggarträffar utomhus. Men nu är vi en trio veklingar med fel i ryggen alla tre så jag ska skaffa lite vrre aktiva grejer än de jag redan har.

Jag har kört mitt enmansband (backtrax rocknroll) med en ensam DB Technologies SUB 15 bas, den ger 133db och två Opera toppar på vardera 127 db. Det har räckt bra på mindre krogar.

Nu har jag nyss köpt en till likadan sub och får jag mitt passiva PA sålt ska jag köpa ett par aktiva EV på 132 db. När vi spelar med bandet blir det för lite med en 133 db bas plus två 127 db toppar. Två basar och 132 db i topparna borde vara en hel del mkt mer ljud.

När vi spelade på raggarklubben nyss fick jag dra ner volymkontrollen på Yamahana till mindre än hälften för att kunna få nåt ljud ur hörlursutgången.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.thomann.d...t_amprack_l.htm hur mycket räcker denna tex? Vad är det översta ett delningsfilter? Är den något att ha eller billigt skit? Vet du det

Den burken

http://www.thomann.de/se/the_tracks_achat_dsp_24.htm

är nog både delningsfilter och skyddslimiters för att skydda passiva högtalare, ungf likadant som de skyddskretsar som sitter i aktiva högtalare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Electrovice har nog horn. på större festivaler är det bara horn som gäller.

jag kollade Blocket nu i kväll på bashorn, men hittade bara annonser från Billebro, de säljer kopior på Cervin Vega till låga priser, men Billebros rykte är inte så vidare. Kolla Blocket lite då och då på bashorn, det dyker säkert upp nåt snart.

Pengarna ni spar på att köpa beg kan ni lägga på snyggt ljus.

Ang Billebros dåliga rykte.... Om man åker dit och kollar på ett passivt bashorn, ber att få kolla vad det sitter för element i lådan, och ser efter att lådan är riktigt hopskruvad, hur mycket kan egenligen gå fel då?

Köper man aktiva lådor av okända mysko märken, med en massa sopig elektronik i, då kan det ju bli en massa fel.... Men en plywoodlåda med tex ett RCF eller JBL element i, där kan det knappast bli så mycket fel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Får också den känslan av att Billebro verkar sådär. Finns en kille hemma där jag bor som importerar lite saker. Vi har köpt från honom en gång men lämnat tillbaka allt för det funkade inte,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.