Jump to content

Reklamfilmsmusik


Recommended Posts

Hej! undrar lite vad som är rimligt att ta betalt för att göra musik till en reklamfilm?? beror ju säkert på uppdragsgivaren, och musikaliskt önskemål, produktionstid etc.. men lite generellt vet någon vad företag brukar fakturera för ett uppdrag? MVH Calle

Link to post
Share on other sites

Vet inte riktigt vad andra brukar ta, men jag brukar utgå från budget. Från ca 1500 ex moms för ett track på 1 minut och uppåt.

Edit: Som Björn skriver så är en öppen dialog väldigt viktigt. Vad kommer musiken användas till o.s.v. Stort företag innebär ofta lite mer pengar.

Edit2: För ett par/tre år sedan gjorde jag mycket gratis åt olika filmskolor. På så sätt kommer man i kontakt med framtida kunder.

Mvh

F

Edited by Sonefors
Link to post
Share on other sites

Jag brukar oftast försöka få till en öppen och transparent dialog med kunden. På så vis är det enklare att få till en vinnar-vinnar lösning i dealen. Det är förvånande hur många som faktiskt är villiga att avslöja sin ekonomiska smärtgräns om man bara frågar. Jag tycker det är viktigt att förklara för kunden att hon/han i slutänden får vad man betalar för.

Ta reda på förutsättningarna, hur musiken kommer att användas, om det finns synergier i projektet som kan generera ytterligare intäkter osv. Smidighet är något som kunden alltid uppskattas.

Lycka till! / Björn

  • Gilla 3
Link to post
Share on other sites

Hejhopp.

Ja, det är ju helt beroende på i vilken omfattning, hur länge dom har tänkt spela filmen osv...

Har själv varit inblandad i endel reklamfilmer för olika företag, med visningar både på tv,radio och internet.

priserna har varierat allt från ett antal 10-tusingar, ner till 1500 "och en back blandad läsk" (som det så skämtsamt brukar heta).

Ska du skriva, spela in och allt själv? Kanske hyra in musiker? Om det är för en större kund, tv-reklam eller liknande så är det väl inte omöjligt med 10-30´?

Link to post
Share on other sites

Etablerade producenter eller företag tar vanligtvis 10-30 000 för ett reklamjobb på 30-60 sekunder, men det kan gå upp till runt 60 000 om det är ett superstort företag (typ Coca-Cola) och om det är flera korta filmer utöver huvudfilmen.

Vad man kan ta som okänd producent utan många tidigare meriter är ju en annan femma och är svårt att säga. Men är det ett bra jobb så vet du vad andra tar och kanske kan du klämma kunden på lite mer pengar än du trott.

Ang produktionstid så tror jag inte kunden bryr sig. De ger dig ett uppdrag som ska vara klart om senast tre dagar och gillar de vad de hör får du pengarna som erbjuds (eller det ni förhandlat fram utifrån hur länge reklamen ska sändas och längd på filmen). Det är ju jättevanligt med pitchjobb inom reklambranschen, alltså att de hör av sig till massor av producenter och sen bara väljer och vrakar. Oftast får man inget om musiken inte blir vald men då och då finns det nån tusenlapp som pitchpeng.

Edited by Rabieshund
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...