Jump to content
Annons

Vilket öra hör bäst?


debatt

Recommended Posts

I bullrig miljö hör höger öra bäst

"När vi ska försöka urskilja nånting i en bullrig miljö, är det högra örat helt klart bäst. Dessutom visade sig det högra örat vara det bästa valet för att be om en tjänst. Det visar en studie som italienska psykologer har genomfört.

Psykologerna bygger resultatet på observationer de gjort på diverse nattklubbar. Psykologen Luca Tommasi och hans kollegor gick till ett par populära diskotek i och nära Chieti där deras universitet ligger. I en första studie höll de sig i bakgrunden och observerade 286 besökare på nattklubben som pratade med den höga musiken i bakgrunden. Enligt deras observationer skedde 72 procent av kommunikationen på lyssnares högra sida.

I nästa studie testade man reaktionerna hos 160 av gästerna på diskot. Forskarna gick fram och mumlade först ohörbara, meningslösa ljud för försökspersonerna och sen frågade de efter en cigarett. Och i de flesta fall, 58 procent, vände personerna det högra örat till.

I den sista studien riktade forskarna avsiktligt in sig på antingen det vänstra eller det högra örat hos 176 personer på en nattklubb och frågade efter en cigarett. Här visar resultat att de lyckades få betydligt fler cigaretter när de pratade till försökspersonernas högra öra än till det vänstra. Om det finns någon större nytta med denna kunskap är dock svårt att avgöra.

– Det är kul att veta. Och dessutom så visar det hur användbar enkel forskning utan dyra redskap kan vara. De flesta studier som tittat på vilket öra vi människor föredrar när vi kommunicerar har varit studier gjorda i laboratorier. Det finns väldigt lite empirisk forskning av hur vi använder öronen i vårt dagliga liv, säger psykologen Luca Tommasi."

Källa: Vetenskapsradions nätupplaga 2009-08-28 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Tycker detta verkar flummigt. Det finns alldeles för många andra faktorer att ta hänsyn till förutom hörsel om man vill besvara frågan varför en människa använder ett visst öra för att lyssna på någon på en nattklubb.

Tex. skulle kanske en hjärnforskare hävda att höger öra oftast styrs av vänster hjärnhalva medan vänster av den högra hjärnhalvan. Hjärnhalvorna används olika mycket beroende på vilken situation som ska hateras. Dvs. testet kanske säger mer om vilken hjärnhalva som aktiveras i situationen än vad hörsel har för inflytande.

Andra kan hävda att det kan finnas så väl genetiska som sociala mönster som styr vilken sida vi vänder till.

Ytterligare andra kan påpeka att jordens rotation påverkar vilket hållo vi vrider oss åt.

Medans ytterligare andra menar att kroppen som balanssystem hänger ihop. Så är vi högerhänta för vi reflexmässigt upp högerhand och då det är mest naturligt att kupa handen kring höger öra blir det också det örat man vrider mot den som pratar.

Kan hitta hur mycket blottor som helst i resonemanget kring att man skulle höra bättre med höger öra vilket även rena hörseltester bekräftar.

Redigerat av DivineCo
Link to comment
Dela på andra sajter

Flummigt var ordet... 🙂

Det är dessutom ett alldeles för litet underlag för att presentera som "forskning".

Som DivineCo säger, så kan det mycket väl handla mer om att majoriteten är högerhänt och att det därför känns mer naturligt för dem att lyssna med höger öra också - med handen kupad runt örat för att kunna sortera bort lite grand av bakgrundsljudet. Den förklaringen låter nog mest sannolik, faktiskt.

Ibland letar de där forskarna efter onödigt komplicerade samband... 😳

Link to comment
Dela på andra sajter

pme (oregistrerad)
Det är dessutom ett alldeles för litet underlag för att presentera som "forskning".

Hurvida 286 personer är mycket eller lite beror på utfallet. 72 procent på 286 försök ger väl ett hyfsat konfidensintervall för utsagan

att öronen inte är likvärdiga. En avvikelse större än roten(0.72*(1-0.72)/286) ~= 0.02655 säg 3 procentenheter. Dvs 0.69 eller 69 procent

som nedre gräns.

Link to comment
Dela på andra sajter

Var dessa 72% högerhänta?

Det verkar som om ca 12-15% av befolkningen är vänsterhänta.

http://www.alltforvansterhanta.se/asp/faq_...delavbefolkning

Link to comment
Dela på andra sajter

Hur ids man läsa sådana här rön? Bogus pogus fillijoguuz! Bullshit! Det värsta är att sk forskare får svinigt bra betalt för att utreda sånt här... ☺️ nää de borde ägna sin kunskap åt att borra efter sötvattenbrunnar istället!

edit: ILANDSPROBLEM!

Redigerat av slejnard
Link to comment
Dela på andra sajter

DieHard (oregistrerad)
Hur ids man läsa sådana här rön? Bogus pogus fillijoguuz! Bullshit! Det värsta är att sk forskare får svinigt bra betalt för att utreda sånt här... 😏 nää de borde ägna sin kunskap åt att borra efter sötvattenbrunnar istället!

edit: ILANDSPROBLEM!

Jo visst är det ett ilandsproblem det här. ☺️ Men ofta söker vetenskapsmän uppmärksamhet för att få mer stålar (Ett mer sofistikerat tiggeri istället för att stå på gator och torg.) . 😏 Och då ofta med sånt eller annat trams. Eller fördomar som fortfarande lever vidare än idag att vänsterhänta lever kortare, lider av sin vänsterhänthet, de har mer problem och svårare att klara av saker och ting o.s.v. 😏 Vilket jävla svammel och lögn! Själv vänsterhänt och har aldrig träffat andra som är det som har lidit av det.

Redigerat av DieHard
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...