Jump to content
Annons

Hur börjar man prodda? Finns genväg?


Hokkaido

Recommended Posts

Edit: Har sett att folk rekommenderar Audacity. Några tips på billiga mickar att starta med?

 

Tjena, 

Har länge tänkt att försöka starta lite enkel musikproduktion och inspelning hemma. Dock har jag alltid haft svårt att få tummen ur.

Nu har jag äntligen tagit tag i mig själv och vill göra ett försök. 

Nu undrar jag vad jag behöver för att starta spela in ljud såsom sång och gitarr. Vilken hårdvara för att göra det ok men ändå till ett billigt pris? Vilka program är okej att starta med bara för att komma igång? 

Tänk singer-songwriter typ youtube-stil.

Någon vänlig själ som kan ge tips?

Tack!

Med vänlig hälsning, Hokkaido

Redigerat av Hokkaido
Fått mer info
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag använder gratisprogrammet (DAW) Waveform: https://www.tracktion.com/products/waveform-free

Ljud hämtar jag gratis från LABS / Spitfire. Finns cello/trummor/piano mm: https://labs.spitfireaudio.com/#category=&search=&new=true

...där det även går att hämta en hel orkester gratis: https://www.spitfireaudio.com/shop/a-z/bbc-symphony-orchestra-discover/

Om du har en mick kan du börja med att koppla in den direkt i datorn. Ljudkort kan du ju vänta med innan du vet vad du behöver, så att säga.

Med andra ord så behöver du inte lägga ut några pengar alls om du redan har en dator.

Lite överkurs kan vara att skaffa tex EZKeys som ger dig pianospel genom att du matar in ackord. Vid Black Friday brukar dom ha prisvärda erbjudanden (och du behöver bara valfri fullversion, som du sedan kan styra ljuden från LABS / Spitfire med): https://www.toontrack.com/ezkeys-line/

Redigerat av Erik dP
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Det kan vara så att du redan har en mick där hemma. Tex ett datorheadset, hörlurar med mikrofon, eller nåt annat liggandes i lådorna. Min poäng är att du då kan börja på en gång, ikväll, och fundera över ”rätt” mick senare. Ofta spelar man ju in lite slasksång som man senare sjunger om.

Vanligtvis rekommenderas så kallade stormembranare (kondensator) för sång, men i hemmiljö har jag efter flera olika mickar fastnat för en så kallad dynamisk mick. Här får andra rätta mig om dom vill, men stormembranaren var så känslig så den spelade in regnljud, bilar som passerade, rummets eko mm. Jag har en Shure SM7b, men med min röst är den inte helt olik den billigare SM57. Jag gissar att en SM58 eller Beta58 från Shure inte är helt fel att börja med då. Runt 600kr har jag sett SM58 kosta begagnad på vend.se.  

Link to comment
Dela på andra sajter

Dom stormembranare som Slejnard nämner brukar dyka upp som billiga men bra mickar i diskussioner. Jag antar att även Röde NT1a nämns i dessa sammanhang. (Jag hade en NT2a.) ...Man behöver puffskydd. Jag tror att det är svårt att rekommendera mickar då utbudet är enormt och Kombinationen röster/tillämpning/pris varierar individ till individ. En SM58/57 går relativt enkelt att köpa och sälja begagnat för runt 600kr om man vill testa.

 

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...