Jump to content
Musikskapare

[LÖST] Att ansluta mic till logic??

Recommended Posts

Posted (edited)

Har kopplat in mitt ljudkort och logic har hittat det, men den hittar ej min input dvs min Rode nt1 a mic? Har att välja mellan ”System setting, ZOOM U-24 Driver (vilket är mitt ljudkort) eller Built- in Microphone”. Vad kan jag göra åt detta? 

Edited by CHAE
Rubbe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Du har väl kopplat mikrofonen till ljudkortet på en ingång t ex nr 1? Har du valt Zoom-drivern så finns miken att hitta på samma ingång i Logic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja har gjort det! Kopplat in micen på nr 2 men den hittar ändå inte micen. Den heter ju ”Rode nt1 a” och den enda som kommer upp är samma namn som mitt ljudkort, dvs ”zoom u-24 driver”.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Logic vet inte namnet på miken utan Logic ser endast ett ljudkort med två ingångar, så du väljer Zoom kanal 2 när du väljer INPUT till spåret i Logic.

Edited by HasseFX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inne på prefernser, så står alltså ljudkortets namn ”ZOOM U-24 Driver” på både output device och input device, ska det vara så? Står inget om ”kanal 2”. För i mitt förra musikprogram så valde man ljudkortet och sedan micen, genom att klicka på micens namn. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ja då är du på väg rätt. Sedan skapar du ett audiospår i Logic och till vänster så väljer du "Input 2" för det spåret.

För att miken ska fungera behöver du också ha på "48V" för mikingångarna på Zoomen.

Edit - great! 🙂

 

logicinput.png

Edited by HasseFX

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nu är det så att jag inte kan göra ett audio spår för att endast ”external midi” är vald och inget annat går att välja. Sökte precis runt och läste att CoreAudio måste vara på då jag även använder en iMac. Ska jag då bocka av ”core Audio” som är enabled i preferenser? 

Edited by Musikskapare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Core Audio ska vara "på" och Zoom ska vara input och output device.

När du skapar ett nytt spår (med vänsta "stora" plustecknet) så ska du kunna välja mellan några olika typer av spår. Har du inte dessa alternativ?

track.png.9a8e37e29763d2ed916c0b31bfeb2eee.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Core audio är enabled, altså den är på-bockad med blå färg. Får ändå inte upp de alternativen? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alla de andra alternativen är faded altså utsuddade och går inte att välja, förutom ”External midi” som är vald och därmed blå. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du klickar på vita plus-tecknet som syns snett till vänster ovanför "Audio 1" i min första skärmdump ovan?  Finns inget Audio-alternativ? Kan du välja "Software Instrument" t.ex.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det står lixom inte ”audio 1” utan namnet på mitt ljudkort, ”U-24 ZOOM U-24 MIDI | Port 1 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du testar att ändra i inställningar för input och output från "Zoom U24" till "Built in", finns de olika spåralternativen valbara då?

Share this post


Link to post
Share on other sites

och försvinner när du byter tillbaka?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fungerar Zoom-kortet med ljud i andra program i datorn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Datorn är även nyköpt och haft den i mindre än 30 dagar, samt använt den ett fåtal gånger. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Logic ser inte att Zoom-drivern har någon ljudfunktion... Om du går in i Maccens Ljud/MIDI-inställningar, syns Zoom där?

macljud.png.082164ee3b1e2683d37d75e34e2152ad.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det går nu att välja audio track samt de andra alternativen men nu spelas Inte ljudet från micen in. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topp - är 48V påslaget på U-24? Får du då utslag på nivåindikatorn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja den är på, men ser just nu inte att nivåindikatorn rör på sig. Går att trycka på record knappen men det spelas inte in nåt ljud, finns inga ljudvågor. Rak linje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Senaste foruminläggen

 • Similar Content

  • By Silverswede
   Hej!
    
   Hustrun har börjat läsa in texter, men jag är inte nöjd med ljudet. Det saknas värme i rösten och väldigt vassa s. Hon har en Röde NT1 samt Focusrite Scarlett preamp. Vad ska jag göra?
  • By Ellen Sandberg
   Jag har precis införskaffat mig en portastudio, närmare bestämt en zoom r16 och en mikrofon. Problemet är att det inte kommer något ljud från mikrofonen. Jag har kopplat in den i input nummer 5, tryckt på phantomen, försökt spela in och använt fungerande hörlurar. Vad gör jag för fel? Hjälp!!!!! 
  • By Nyhetsroboten
   Nu har vi fått en teaser på hur den nya Aston-mikrofonen kommer att se ut. Vill du vara med och rösta om hur den ska låta, så har du fortfarande chansen. Läs mer här.

    
  • By Ollie Olson
   Jag kommer i detta tips ge dig specifika råd i inspelning gällande i huvudsak akustisk gitarr, som kan fungera som vägledning eller inspiration, även om du inte har exakt den utrustning som jag brukar använda. När jag gör inspelningar ute på "fältet", så måste även jag improvisera då den utrustning jag önskar inte alltid finns på plats.
   Det finns lika många sätt att placera mikrofoner som det finns människor som placerar dem, så bara för att jag skriver dessa olika tips behöver det inte betyda att det är det enda sättet att göra det på, det betyder bara att jag har testat en massa olika mikrofoner och deras placeringar, och jag gillar det jag hör när jag utför följande tips.
   Jag vill berätta om hur du kan spela in akustisk gitarr med flera mikrofoner, där var och en av dessa mikrofoner och dess placering ger ett utmärkt ljud att använda ensamma, men så klart blir det ett maffigare ljud ju fler mikrofoner du använder, men risken för fasfel ökar ju exponentiellt ju fler mikrofoner du använder. (Se längst ner på sidan gällande artiklar om fas och fasfel).
   Fem mikrofoner
   Jag använder mig i detta tips av fem mikrofoner: två kondensatormikrofoner med små membran typ Neumann KM84. En stormembransmikrofon, typ Neumann U67 och slutligen två bandmikrofoner typ två Royer eller två KM84:or.
     Neumann KM 84 och Neumann U 67
    
   Royer R-121 MK II
   Vi börjar med att placera personen och hens gitarr i ett rum som helst är 6-7 kvadratmeter stort, och som är ganska dämpat. Om ett helt perfekt rum inte finns att tillgå, vilket det ju väldigt sällan gör, så får vi skapa det. Om du har ett för stort rum så försök att avgränsa det genom att sätta gitarristen mot ett hörn, eller om möjligt, ställ lite högre stolar med filtar hängande över sig runt omkring där hen sitter. Huvudsaken är att du försöker dämpa upp runtomkring så att du inte får en massa reflektioner som studsar i rummet.
   Placera mikrofonerna på följande sätt:
   Välj en kondensatormikrofon (småmembran) och sätt den vid 12:e bandet på gitarrens hals. Rikta den rakt mot halsen med ett avstånd på runt 15-20 cm.  Placera sedan en kondensatormikrofon (stormembran) precis bredvid den första mikrofonen. Rikta den på samma sätt, och var väldigt noggrann med att de har exakt samma avstånd till halsen.  Sätt den andra kondensatormikrofonen (stormembran) på samma avstånd, men placera den riktad i 45 graders vinkel mot stallet på gitarren. Mät avståndet så att du får dessa identiska mellan alla mikrofoner.  Sätt mikrofon 4-5, det vill säga, två kondensatormikrofoner med små membran typ Neumann KM84 eller två bandmikrofoner typ Royer ovanför gitarristen, i X/Y-placering cirka 20-30 cm ovanför huvudet. Därefter är det dags att lyssna. Sätt ett Low cut-filter på alla mikrofoner utom på stormembrans-kondensator-mikrofonen som ska få stå för kropp och värme. Du kan gott skära upp till 300-400 Hz på de två småmembrans-mikrofonerna, som sitter mot hals och stall, och beroende på hur mycket du vill känna av rummet så ska du nog ta minst lika mycket på X/Y-paret ovanför också, kanske mer – Det beror på vilken akustik du har i rummet, och du får skruva på EQ:n tills du tycker att det känns bra. Tänk bara på att om du spelar in med en EQ, så är det väldigt mycket lättare att skära bort till exempel bas, än att skapa det efteråt om det redan är bortskuret.
   Tänk också på att få en bra signalnivå, så att det inte blir för mycket brus eller dylikt som gör att det låter sämre än det behöver.
   Det är viktigt att gitarristen sitter stilla, och i samma position hela tiden när hen spelar, annars finns det risk för att ljudet ”åker i stereobilden” eftersom det är parallella stereouppmickningar. Tejpa lite på golvet så att gitarristen kan sätta fötterna på märkena så vet du att hen sitter rätt varje gång. Det är bra om gitarrens volymstyrka är jämn genom hela låten.
   Inspelning på fem separata kanaler
   Nu kan du spela in på fem separata kanaler, och när ljudet kommer tillbaka så ska du panorera stormembrans-mikrofonen i mitten. De två småmembrans-mikrofonerna ska vara fullt panorerade till vänster respektive höger, och slutligen de två mikrofonerna som är placerade ovanför, ska du också panorera fullt ut vänster och höger.
   Det fina med denna uppställning är att du har en massa möjligheter. Det är ju så klart en onödigt stor uppställning, om du nu bara ska spela in lite ”ringa-racka”, men om gitarren ska vara bärande så ger detta dig möjligheter att göra den hur stor eller liten du vill. Du kan hålla mitt-micken lite varmare och de två sidomikrofonerna lite mer diskantrika och på så sätt få en riktigt bred stereobild. Vill du ha den varmare och smalare så sänker du sidomikrofonerna så klart.
   Färga med överhängsmikrofonerna
   De två överhängsmikrofonerna låter du "färga in rummet", och ett bra sätt att utnyttja dem är att lägga effekter på dessa mickar. Exempelvis om du vill ha lite reverb, delay eller annat – på så sätt känns gitarren varm och nära men har ändå en fin efterklang ifrån något reverb eller delay.
   Om sånginspelning, mikrofonplacering för gitarr och piano samt om fasfel
   Tidigare har jag gjort ett tips på hur du kan jobba när du ska spela in sång som du kan läsa här: Att tänka på vid sånginspelning, samt ett mer allmänt tips på hur du kan tänka generellt vid mikrofonplacering – bland annat när du ska spela in en akustisk gitarr med en mikrofon, vid 12:e bandet om du vill ha det lite mer diskantrikt, och vid stallet om du är ute efter ett varmare och något basigare ljud, och även tips gällande piano som du kan läsa här: Betydelsen av rätt mikrofonplacering.
   Gällande ämnet fas och fasfel, så rekommenderar Studio Jon Rinnebys artikel Fasen. Vad bra den låter, samt blogginlägget Fasfel och hur du undviker det av Studio-medlemmen "Trombonisten".
  • By Songbird
   Jag har köpt mig en mikrofon "Warm Audio WA-47jr".
   När jag pluggar in den i studion så blir volymen lägre och "instängd" typ, har läst att mikrofonen kräver mycket Gain. Har en Cloudlifter men den fungerade inte alls till mikrofonen, det kom inget ljud alls. Om jag drar upp volymen (Gain) på ljudkortet så går det upp i rött och det ska det ju inte göra. Den är fortfarande lite lägre och "instängd" ändå när jag drar upp volymen på ljudkortet. 

   Hur ska jag göra? Behöver jag köpa något till mikrofonen så den får mer Gain och inte bli "instängd"? (Har försökt googlat och sökt på Youtube men blir inte klokare)
   Jag använder mig av Studio One 4 Professional och ljudkort Focusrite Scarlett 2i4.

 • Veckans populäraste ämnen

 • Senaste låtarna

 • mixakuten_ingang.jpgMIXAKUTEN
  Som medlem får du kostnadsfri hjälp med mixning eller mastring av din låt.
  Läs mer >

 • Utvalda pressmeddelanden

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.