Jump to content

Är mixen tillräckligt "varm"?


Recommended Posts

Hej! Tack för ett trevligt initiativ med mixakuten.

Har hållit på med en ny produktion och mix, där jag är lite osäker på om mixen är tillräckligt varm. På ett par av mina högtalare låter det som det saknas lite information i det lägre mellanregistret. Detta kände jag framförallt när jag referenslyssnade med låten "Gud ger ingen allt" - Bo Kaspers Orkester. Samtidigt är jag lite osäker på detta eftersom jag inte riktigt hör det i mina andra högtalare och lurar. Hade uppskattat ditt perspektiv på detta. Övriga referenslåtar jag haft till denna låt är "How did I live before your love" - Jamie Lidell och "Taste of you" - Allen Stone.

Mvh Arvin

Arvin - Something for the pain 4.5.mp3

Link to post
Share on other sites

Hej Arvin. Riktigt skön låt, bra framfört och bra mixat. Men för att börja med att svara på din fråga: Ja, mixen är enligt mig tillräckligt varm. Det finns dock några saker du kan göra för att mjuka upp den subtilt. Personligen hade jag skurit bort lite sub under 30-40 Hz, ökat en aning vid 80 Hz för att få fram lite mer skött i basen, backat ett uns vid 600 Hz för att få bort lite av burkigheten, samt öppnat upp toppen över 12 kHz med ett high shelf.

Kom ihåg att vi snackar om ganska subtila förändringar, 1-2 dB max (men sub-basen kan du nog skära med ett low-cut för att rensa upp och göra mixen mer fokuserad). Så här låter det då.

arvin_fix.mp3

Edited by Jon Rinneby
Link to post
Share on other sites

Hej Jon. Kul att du gillade låten. Tror att det var burkigheten som du nämner vid 600 Hz som fick mig att känna att låten behövde lite mer värme. Låter lite mer balanserat efter dina ändringar.

Tack för hjälpen! 

/Arvin 

 • Gilla 1
Link to post
Share on other sites
On 2020-06-23 at 22:35 sa Arvin:

Hej Jon. Kul att du gillade låten. Tror att det var burkigheten som du nämner vid 600 Hz som fick mig att känna att låten behövde lite mer värme. Låter lite mer balanserat efter dina ändringar.

Tack för hjälpen! 

/Arvin 

Glad att det hjälpte! Trevlig sommar.

/Jon

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Senaste foruminläggen

 • Similar Content

  • By drloop
   Hej!
   Förra året gjorde den här låten, den kändes mer som en demo då.
   Nu i år har vi gjort den på "riktigt".
   Ola Jegréus har hjälpt oss med ett grymt gitarrspår.
   Tackar Ola.
   Nu på iTunes och Spotify.
   Third Machine – Midwinter Cold
   Hoppas det smakar!
   http://www.youtube.com/watch?v=L4c8PQTuzS8
   Projektet har fått nytt namn, Third Machine och planen är att släppa några singlar under vintern/våren.
  • By Sonefors
   Tänkte dela en musikvideo till låten "I Just Wanna" som mina två polare Rob & Nino gjort http://www.youtube.com/watch?v=GuJ7V252gYM
   Två riktigt talangfulla bröder som skrivit ett flertal listettor i Asien, men som även jobbar på ett genombrott här i Sverige.
   O.b.s: Det är inget för er som inte gillar kommersiell dance/pop 😉
   //F
  • By apoapsis
   Mitt band Prospects släppte en studio teaser här om dagen, kolla gärna in den!

   Vad tycker ni? 🙂
  • By Steven Persson
   Tja!
   Jag är en sådan här filur som hängt på det här forumet väldigt länge - ända sen tidig sommar 2009, men knappast gjort något väsen av mig. Jag har bara varit tyst och läst, observerad och sugit in all grym info som delats här på forumet. Och det är en väldigt stor del varför jag nu äntligen kan säga - JAG HAR BLIVIT MED ALBUM! Och det är så jälva skönt att jag är klar med det och framför allt fick till det!
   Tänkte dela med mig lite av tankarna bakom och kring detta album, så jag hoppas det kan vara kul läsning kretsande kring ordet "process"!
   Arbetet med där här albumet har egentligen två start sträckor:
   1. Allt började sommaren 2008. Jag hade tillbringat två år i Norge, tjänat min deg men blivit mätt på den. Så jag hade två stora visioner.
   Att jag skulle studera. Och att jag skulle skaffa prylar.
   Jag flyttade hem till morsan och farsen i Juni i hopp om att det skulle bli journalistutbildning i Kalmar eller Sundsvall för min del. Jag skaffade glasögon, klippte mig (men skaffade inget jobb in case of emergency) och brände 115,000kr på en vecka på en ny bil och studioprylar.
   Jag skaffade mig en Macbook Pro, ett Echo Audiofire 4 ljudkort, en Røde NT2-A kondensator mick, Logic 8 och Superior 2.0.
   Innan jag drog till Norge hade jag sålt mina älskade TAMA Superstar-trummor och därmed gick en 16 år gammal hobby i graven (jag började lira trummor redan som 5-åring). Jag offrade min hobby för att ha en startpeng till början av mitt vuxenliv i Norge. Men jag hade inte gett upp musiken helt. Jag hade köpt en akustisk gitarr som jag spelade lite lätt på.
   Under de två åren fram till 2008 så lirade jag mer och mer på den, blev bättre och bättre. Så fram till den där augusti-dagen när jag skeppade i väg drygt en tiondelsmiljon, så hade jag ett gäng sköna melodier i korta snuttar. Allt inspelat på en MP3-spelare. Och nej...det var ingen iPod.
   Där, 2006, började den långa startsträckan. Men givetvis hade jag ingen som helst tanke på att det skulle bli ett album. Fan...jag visste ju knappt slog på en Mac-dator (var hardcore PC förut, men.......fan....varför?)!
   Så trevande började jag lira in lite och den första låt jag påbörjade var en låt, som efter några omslipningar, slutligen skulle komma med på detta album. Jag spelade in även min första låt även (inte MIN låt dock). Det var Kents Rödjus som jag lirade in akustiskt. Lät faktiskt helt okej med tanke på att jag inte fattade ett skit i Logic egentligen..
   Inget plugg blev det. Men däremot återvände jag till Norge igen. Där, genom en rätt märklig historia (som vi kan ta en annan gång), så flyttade jag in i "min" gamla lägenhet igen som jag delat med mina polare tidigare. Där bodde nu även en tjej från samma stad som jag kom från. Vi blev kära, flyttade ihop och gjorde slut efter 1 år och 3 månader via ett rätt smutsigt slut...
   Jag blev kvar i lusekoftanova-landet ytterligare i två år fram till 2011 och under tiden hade jag utökad min studio med två elgitarrer, en Boss GT-10, en till akustisk gitarr, lite percussionskrammel och en Røde NT1-A. Nu hade man ju börjat bli lite haj på grejjerna; jag hade lärt mig hur man satte på Mac-datorn och faktiskt även börjat förstå hur en EQ och kompressor funkade (grundligt!). Fler melodier kom jag på och jag gjorde min allra första låt heeelt klar (mix, arrangemang, etc). Det är också en låt som finns med på albumet i sin ursprungsversion. Utöver det så hände inte så mycket mer.
   2. Andra startsträckan skedde 2011. Och nu var det äntligen dags! Persson skulle bli student! Jag flyttade upp till Sundsvall och gav mig in på ett 3-årigt program inom grafisk design och kommunikation (2 examen!). Givetvis följde alla studioprylarna med! Det var ju mitt syre och blod!
   Nu började det sparka igång ordentligt med låtskrivandet och proddandet. Fortfarande hade jag ingen tanke på att det skulle bli nått album, utan mest släppa "lösa" låtar. Det gjorde jag också. 5 blev det innan jag hösten 2012 bestämde mig för att banne mig göra ett album. Faktum är att jag varit emot hela "albumgrejjen" förut. Det här med att göra CD (jag hatar CD:n) och tematisera och dona....näeh! Skit i det!
   Men andra tankar fick jag i alla fall. Och jag hade även sparkat ut min Boss GT-10 och handlat in en POD HD Pro samt sparkat ut mina elgitarrer från VGS och skaffat mig en svensk Woodo GPR1 Black Ash (som jag bytte pickups på; satte i John Petruccis Liquifire och Crunchlab pickups istället...fett ljud!) och en Fender Telecaster Custom. Jag skaffade även en Yamaha RBX 375 bas så jag slapp fjanta runt med MIDI-basar. Dessutom slog jag till på en iMac för att lättare kunna jobba med musik men även med det grafiska i skolarbetet.
   Nu blev det musik!
   Nu i somras blev mina 12 låtar klara och tillsammans utgör dom albumet Beyond the Horizon. Det är ett konceptalbum som handlar om den relation jag hade med den där tjejen i Norge, samt osäkerheten kring vad fan jag gett mig in på när jag insåg att jag skulle flytta hem, till en helt ny stad och göra något jag aldrig gjort förut - plugga på universitet. Jag blev sjukt sviken av henne och jag kände att jag måsta' ventilera det på något sätt. Så då fick det avyttras musikaliskt.
   I det långa loppet så har ju detta album tagit, i princip, 5 år att göra. I det korta loppet ca 1 år. Men man ska ha i åtanke att jag har börjat från absolut noll när det gäller inspelningskunskap, till att kunna det jag kan idag och jag är jävligt stolt över vad jag har åstadkommit! Jag har lyssnat så in i helvete mycket på backingtracks, musik i allmännhet, acapellas, stems, videos på Youtube samt läst här på forumet för att lyssna och förstå VAD som sker och HUR det sker rent musikaliskt, arrangeringsmässigt och mixmässigt. Så det ska ni ha ett oändligt stort tack för. För att ni delar med er av ovärderlig kunskap så att en annan kan släppa en tung sten från hjärtat!
   Det finns säkert mycket att slipa på mixmässigt, men va fan...om man aldrig nöjer sig någon gång så kan man ju lika gärna lägga ner. Släpp hörnflaggan och få ut skiten så folk kan lyssna!
   När jag skapade dom här låtarna har influerats av Backstreet Boys, Dream Theater, Blackfield, Kurt Nilsen och Sonja Aldén (vid spridning!).
   De verktyg jag använt är följande:

   Macbook Pro
   iMac
   Pod HD Pro
   Echo Audiofire 4
   Western Digital My Book 1TB Extern HD
   Røde NT2-A och NT1-A
   Woodo GPR1 Black Ash (med Petrucci's Liquifire och Crunchlab pickups) elektrisk gitarr
   Fender Telecaster Custom elektrisk gitarr
   Yamaha RBX 753 elektrisk bas
   Walden D550 akustisk gitarr
   Seagull S-12 akustisk gitarr
   Yamaha nylonsträngad akustisk gitarr
   Diverse percussion

   -----------------------------------------------------------------
   Logic 8
   Superior 2.0 + Metal Foundry SDX, New York Studios Vol.2 SDX, Music City SDX
   Omnisphere
   Logics egna synthar
   Miroslav Philharmonik
   Diverse gratispluggar

   Alla elgitarrer är körda genom POD HD Pro där jag skruvat fram alla ljud från scratch (med hjälp från tutorials givetvis).
   Alla patcher med "clean tones" är direkt inspirerade av John Petruccis olika sounds (chorus, flangers etc) för jag älskar hans sound.
   Basen är också kör genom POD HD Pro. Både cleant och med dist.
   Trummorna har jag plockat från Superior 2.0 och tillhörande NY York Studios Vol 2 SDX, Music City SDX och Metal Foundry SDX.
   Här har jag även blandat två olika virvlar och två bastrummor för att få ett lite eget sound.
   Cymbalerna är mestadels från Metal Foundry och Superior 2.0 (eftersom jag älskar Sabian cymbaler).
   Pukorna från Metal Foundry.
   Man hör på trummorna att det bär mycket av Mike Portnoys stil eftersom det är min trumhero nr.1 och jag älskar hans fills och driv i kompen (blir lite för mycket kludd ibland, men han har ofta sådana där sköna "sneaky" saker för sig..).
   Alltså...mycket cymbaler. splashar och stax i låtarna, precis som Portnoy har.
   Själva sångstruktuerna och soundet på dom är kraftigt influerade av Blackfield och Dream Theater. Jag älskar Blackfield och Dream Theater och Blackfield är för mig den ultimata kombinationen av låtar, sound och feeling.
   -------------------------------------------------------------------------------------------
   TRACKLIST
   1. What You Want to Feel
   2. Lover's Lane (låten som slipades om ett par gånger)
   3. Far Beyond The Sun (min allra första låt jag skrev och gjorde helt klart)
   4. This Momentary Love
   5. Holdin' Back Your Love
   6. Step Into The Light
   7. Command
   8. Time After Time
   9. Eradicated (You Are History)
   10. Caught Up In/2
   11. Home Away From Home
   12. Persuasions
   -------------------------------------------------------------------------------------------
   Jag har till 90% mixat med Logics egna effekter undantaget när jag mastrade.
   Då använde jag även Kramer Master Tape och Waves SSL G-Master Bus kompressor.
   Jag har således gjort ALLT själv på denna platta:
   Skrivit
   Arrangerat
   Producerat
   Spelat in
   Sjungit all sång inklusive körer
   Mixat
   Mastrat.
   Albumomslaget

   Lyssna gärna på:
   ...och tyck till gärna!
   Hoppas det varit rolig läsning och än en gång - stort tack för all information!
  • By MattiasEricsson
   Gå gärna in och lyssna på Mattias Ericsson på spotify och kommentera gärna. Tycker du om musiken sprid den gärna vidare till dina vänner och följ oss på facebook: https://www.facebook.com/fleetheband och på twitter: https://twitter.com/thebandflee
   Tack för att du tog dig tid att läsa!
 • Senaste låtarna

 • Utvalda pressmeddelanden

 • Who's Online (See full list)

×
×
 • Create New...