Jump to content
Tixxen

Mix och master

Recommended Posts

Hej! 

Hoppas att allt är väl!

Jag har försökt få till hip-hoppinga trummor och ett popigt sound med glitter :) Givetvis så saknas sångare på denna. Vad kan förbättras i en denna mix/master? 


ADSD.mp3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Posted (edited)

Hej Tixxen och varmt välkommen till Studio. Skönt sväng, hade förväntat mig något helt annat när jag läste din beskrivning, mer hip-hop och mindre pop. Men som sagt, detta låter gött, bra mix överlag.

De första som slog mig var att mixen kändes märkligt bred, som något slags fasfel. Och mycket riktigt kollapsar hela mixen i mono, sidorna försvinner helt och likaså melodislingan.  Här får du helt enkelt se över ljuden och fundera över vad som orsakar detta. Nu kanske några reagerar med att "Ingen lyssnar väl i mono?!" och det kunde inte vara längre från sanningen. En enkel googling eller sökning här på forumet förklarar fenomenet och varför det är viktigt.  

Vidare blir det svårt att prata balans när sången saknas. Som mixen låter nu finns det ganska lite frekvensmässigt utrymme för sången. Jag kan däremot sakna lite göttig botten i området 80-150 Hz. Likaså finns det en antydan till hårdhet vid 1,3  kHz som senare riskerar att bråka med sången. Det är relativt mycket sub, men är det hip-hopigt det ska vara så är det hip-hopigt det ska vara. Kika gärna över toppen där det finns en tillstymmelse till att hihatten blir påträngande, 12 kHz ungefär. Förstår din tanke med glittret, men tro ändå att du kan backa en aning. Volymmässigt ligger du några dB för starkt om du tänkt släppa på Spotify och iTunes vilket du kan läsa av mot https://www.loudnesspenalty.com/. Men för att vara lite mer (eller mindre konkret beroende på hur du ser på det) - Mixen behöver enligt mig mer kropp och mindre stickig diskant.

Med ovanstående i åtanke (mono-problematiken kan jag inte göra så mycket åt) trixade jag till mixen så här:


tixxen_jon.mp3

Edited by Jon Rinneby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack snälla för feedback Jon. Detta är mina vanliga problem med för mycket diskant, den är mixad helt i ett par ATH-M40X och kanske att jag skulle behöva skaffa en studio till slut ändå....

 

 Jag testade mixen i mono och givetvis så har du helt rätt gällande både pads och pluck som försvinner i mono. Tack för detta! Jag ska också testa enligt ovan att få dit mer kropp, du har helt rätt att den behöver mer tyngd runt 80-150hz. Tänk vilken tid detta ska ta att få till! 

 

Jag kände inte heller till det kring volymen. Jag tänkte att så länge man låg under 0db så borde man vara ok. Tack för framtida räddning! 

  • Gilla 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.