Jump to content
Ilvespoika

Bra för inspelning av instrument

Recommended Posts

Är FL Studio ett bra program då man vill spela in musikinstrument via Interface och sedan mixa dem?

Tacksam för svar. Helt kort. Ni som har erfarenheter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

FL gör vad det ska i termer av inspelning, men det märks tydligt att programmet inte är designat för inspelning på samma sätt som typ pro-tools. Det går, men om du vill spela in flera tracks samtidigt (typ trummor) så hade nog ett program designat för det ändamålet varit smidigare än FL. Det sagt, ska du bara spela in typ sång eller DI så funkar FL utmärkt! Som allt annat i FL så är "fort som fan och jävligt enkelt" the name of the game

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, Tack för svar. Låter inte så kul, då jag redan skaffat FL Studio. Spelar mest in instrument. Gillar inte riktigt det elektroniska fixandet, utan håller på att: analogt låter klart bäst. Men det går alltså att banda in sång, gitarr, bas, piano, trummor på FL St. I såfall har jag ju inte kastat pengarna helt i sjön. Menar du att man helst ska banda in en trumma åt gången?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag skulle sälja det och köpa ett traditionellt inspelningsprogram men personligen undvika pro tools. Reaper tror jag är det som man brukar rekommendera, själv kör jag Logic men det är ju uteslutande för mac eller hackmac.

Jag kör mountainlion på ett gammalt ga z77ds3h moderkort med en ada8200 8 kanaler preamp in i ett åtta kanaler m-audio delta 1010 och Logic 9 dvs nästan gratis i dagsläget.

Till den datorn har jag också två full hd video switchers som fixar 9 stycken full hd kameror för inspelning eller live streaming till internet och en jäkla massa audio kanaler. Så gammalt skit kan rocka fortfarande.

Har yngre förmågor i släkten som börjar kolla lite på musik och då kommer fl studio upp men trots alla år med inspelning så var det inte direkt lätt att navigera runt i programmet så hjälpen jag kunde ge var obefintlig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reaper är (nästan) gratis. Cakewalk finns gratis. Mixcraft är billigt. Även Cubase finns enkel, hyfsat billig version.

För oss som växte upp med portastudio är dessa mer intiutiva än FL.

Speciellt smidigare om man vill spela in riktiga instrument.

De flesta finns som gratis demo. Ladda ner och känn efter vilket du gillar bäst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovanstående kommentarer har rätt på många sätt: om man ser strikt till inspelning kanske Reaper etc är bättre val. FL ska dock inte underskattas för allt det kan göra utöver inspelningen, även om den kan vara lite klumpig. Klippning, arrangemang, post-prod, fixa till nån sur ton nånstans, mixning etc etc är mycket smidigt i FL och jag har aldrig kommit i närheten av ett program som är så workflow-vänligt som FL utan att vara onödigt komplicerat. Visserligen har jag använt FL i typ 13 år så är väl lite jävig i frågan, men ändå

Share this post


Link to post
Share on other sites

För mig så går det mer och mer mot att låta datorn bara vara bandspelare och så långt möjligt bara spela och spela in riktiga instrument och då tex elektriska gitarrer och bas med små förstärkare. Jag köpte till och med en Darbuka, två Congas och en billig vit Cello som jag absolut inte kan lira på men jag kan kanske plinka till nåt coolt ljud med den. Trummorna kan man ju alltid smiska till nåt på.

Kort sagt det känns som det är dags att titta upp bakom skärmen 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för era svar.

Jag är ju också van att göra allt så enkelt och okomplicerat som möjligt - typ med portastudio. All onödig teknik gör mig bara stressad. Det jag är ute efter är ett program som tar in analoga instrument via ett interface (kanske Focusrite Scarlett är bra?) och att man sedan kan mixa dessa kanaler lite mot varandra. Ljudkvalitèn är däremot något jag vill ska vara bra. Men verkar som jag blev lite lurad i musikaffären på FL Studio, då det var någon yngre användare där som tipsade om det. 

Kanske jag kan ha det kvar och ladda ner t.ex. Reaper. Kanske man kan klistra in via Reaper till FL Studio?

Nej, jag vill inte slösa onödig tid och energi med att försöka lista ut alla smågrejer man kan göra på FL Studio. För mig är det intressanta hur jag kan få instrumenten jag spelar in att låta så genuina som möjligt.

Edited by Ilvespoika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok slejnard. Tror du att man kan kombinera dessa två program på något vis? 

Gillade förresten Lean On People, lät lite Nirvana faktiskt, och bra sound.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det vet jag inte men borde gå. 
 

Tack! Kul att du gillar låten :) Har uteslutande använt Reaper plus några externa plugins och EZ Drummer. Nirvana var ju en trevlig liknelse. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 timmar sedan, Erik dP said:

Jag använder Tracktion (T7) som är gratis. Funkar bra om man inte behöver några inbyggda ljud. Jag laddar ner ljud såsom stråkar (cello), piano, trummor, mm gratis från Spitfire (LABS).
 

https://www.tracktion.com/?gclid=EAIaIQobChMIj92x6LzD5wIVBIGyCh0OLwxXEAAYASAAEgLUb_D_BwE

https://www.spitfireaudio.com/labs/

Behövs det ett interface för att spela in instrumenten i Tracktion T7? Spelar man in via vanliga mikrofoner? Hur fungerar återhöringen via högtalare när du lägger instrumentspår på varandra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag använder ett interface, dvs ett ljudkort man kopplar in via USB. Men om du har en mickingång eller liknande på din hem-pc så brukar det gå bra så länge micken eller instrumentet funkar på en sådan ingång. Det är ju bara att testa. Låter det bra så är det bara att köra på. Kan tänka mig att en sådan ingång kan ha lite missljud som mer brus än ett externt ljudkort, eller pip och dyligt från närliggande kretskort.

Om man sjunger bör man använda hörlurar så inte högtalarljudet spelas in tillsammans med sången. Tex metronomen.

Alla ljudpålägg går givetvis att ha på olika spår. Men det går även att spela in ovanpå ett annat ljudklipp på samma spår.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det här är min kombinerade gitarr, snickeri och bilverkstad och studio B för rakt in med spelandet typ garagerock läget. Tänker till och med köra en del med mixer där ute när jag streamar live. I slutet nån sekund från studio A som har ett mera traditionellt upplägg där jag spelade in musiken du hör i bakgrunden för ca 9-10 år sedan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.