Jump to content
Sign in to follow this  
JohMart

Ljud- och videoinspelning, step by step?

Recommended Posts

Tja! 

Lirat gitarr i snart 15 år men är fullkomligt oduglig när det gäller det tekniska behind the scenes. Nu vill jag lägga upp egna låtar och covers på YouTube.  Har sett till att skaffa mig lite prylar som jag tror kan behövas (se bild). Laptopen har Windows. 

Vilket program anser ni vara "bäst" när det gäller inspelning? Vill att det ska vara enkelt att använda, mindre fokus på alla tekniska egenskaper som kan medfölja. Laddade ner Reaper för ett tag sen, rekommenderas det? Om så är fallet, hur ska jag ställa in mina Preferences (se bild2)... 

Vill ju även spela in video till låtarna. Hur får man till det på enklast vis? Antar att det finns bättre sätt än Windows movie maker... 

ALLA tips och tricks här är välkomna!

Tusen tack på förhand,

Johan 

studio.jpg

studio2.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

För video behöves ett fångstkort/capturecard om det ska spelas in live till hårddisk och motsvarande program som på ljudsidan men man kan ju spela in till kamerans/telefonens minneskort (och till och med med en webkamera till tex gratisprogrammet OBS) och lägga till i efterhand också. 

Som Slejnard säger så fixar Reaper att ljudlägga/byta ljud på video och det kan nog dom flesta stora inspelningsprogramen i dagsläget.

Tvärt om att ljudlägga video kan man göra med gratisprogramnet Davinci Resolve från Blackmagic Design som är ett fantastiskt kompetent och kraftfullt video program med ljudredigering innbyggt och finns både till mac och pc.

Till ljud så funkar alla någorlunda välkända program jäkligt bra sedan många år tillbaka så där är det fritt val men lättast att köra på det som "alla" kör på på så man kan få hjälp fortast. Det behövs ett ljudkort och en preamp som du redan har eller en mixer med USB in och utgångar (helst fyra för att det ska gå lättast) och nåt att lyssna i som hörlurar och eventuellt även monitorer.

Det kan vara lite smart att hålla koll så grejorna man köper tar antingen balanserade eller obalanserade signaler eller om möjligt båda typer av signal för att slippa en del strul. Obalanserat är det ofta i konsumentproduktet som tex hifi stereo prylar och balanserat är det i proffs inspelningsgrejor som regel.

Ska det gå snabbt så kopplar man in sin musik inspelnings utrustning i en sån här 😄

 

 

Lycka till

Edited by pop53

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.