Jump to content
Annons

Ruben E

Ljudtät fönsterkonstruktion

Recommended Posts

Hej alla kloka. 

Nu är det snart dags att bygga fönster i studioväggen. Väggen som fönstrena ska sitta i en en dubbelvägg enligt följande: gips x 2 - 70mm isolering - 20mm luftspalt - 70mm isolering - gips x 2. Fönsterglasen är 12.38mm ljudlamell och de ska byggas dubbelt med luftspalt. Jag tänker att det är bäst att hålla ramarna som glasen sitter i åtskilda (snarare än att montera dubbla glas i samma ram) och att även dessa har en luftspalt emellan sig. 

Så till mina frågor..

1. Är det en bra ide att bygga separata fönsterramar och passa in dessa med glas och allt mellan reglarna i väggen? Och hur får man i så fall tätt emellan regel och ram? Alternativet, som borde vara enklare, är ju att fästa glasen direkt på träreglarna - är det kanske ett smartare drag ur isoleringssynpunkt? 

2. Har ni nån bra ide hur man aka förhindra att damm och annat krafs kommer in mellan fönsterglasen? Tänker att man borde spänna upp t ex lakanstyg mellan ramar eller reglar, men det kan ju bli knepigt att komma åt... om man inte gör det direkt innan isolering etc.

3. Snedställning... min tanke är att om det ena glaset är rakt och det andra något snedställt kommer ju det snedställda bli något högre pga glasets tjocklek (beroende på hur rundade kanterna är). Visst borde man kunna snedställa båda rutorna lika mycket, ut från varandra? Och vad är en bra lutning (jag tänker ca 10 grader, eller 5 grader per ruta)...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Posted (edited)

Hejsan!

Glasen ska du inte kortsluta. Så här gör du:

Regla upp och växla av för fönster. Sedan gör du smygar av 22 mm mdf på bägge sidor. Dessa skjuter du med dyckert i reglarna med mjukfog mellan mdf och regel. Smygarna livas med gipsen och du lämnar 20 mm spalt mellan väggstommarna. Nu har du måtten för att beställa glasen. 
 

Glaslister klyver du till av 22 mm MDF, den yttre listen kan du klyva med en liten vinkel om du vill ha ett lite mer elegant utseende. Den inre listen klyver / fräser du ur 15 mm så så har en fals för karmabsorbenten som ska sitta mellan rutorna. Karmabsorbenten kan du göra av Texona / Super-G skiva som du filear ned till 15 mm. Mellan glaslist och glas sätter du en 5 mm tjock kronlist.

Glasen behöver egentligen inte vinklas ur ett akustiskt perspektiv. Däremot kan vinklingen förhindra ljusreflektioner.

Edited by wellness music
  • Gilla 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wellness music, vad hade jag gjort utan dig?! 

Nu ska jag googla lite termer (kronlist?)... tilläggas bör att glasen redan är klara, så det blir till att anpassa ramarna efter befintliga fönstermått. 

En fråga dock, vad menas med att ”kortsluta glasen”? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Jo, med kortsluta så menar jag att glasen inte ska vara monterade på samma upplag (i detta fall ”ramen” som du skriver). Tänk dig att glasen är en förlängning av gipset i respektive regelstomme.

Kronlist är en EPDM gummilist som ser ut som en krona i tvärsnittet.

Edited by wellness music

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har du redan beställt glasen ska du regla så du har ca 48 mm övermått på varje ledd (2x22 mm MDF + 2x2 mm spalt).

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minuter sedan, wellness music said:

 

Har du redan beställt glasen ska du regla så du har ca 48 mm övermått på varje ledd

 

Many thanks! 

Bara så jag fattar konstruktionen skissade jag en ritning av halva väggen i genomskärning, jag hoppas den går att tyda...

Tänker du att upplaget/ramen/smygen av 22mm MDF alltså ligger runt hela öppningen och i liv med gipsets ytterkant som på bilden nedan? Eller i liv med gipsets innerkant och att man fäster gipset utanpå regel och MDF? 

Jag hade trott att det var viktigt att få in kronlist mellan fönstrets kant och MDF-ramen (som jag nu kommer att kalla den), men om jag förstår dig rätt ska den snarare ligga mellan glas och glaslist på vardera sida som på bilden? 

Karmabsorbent, så klart! Det måste ju till. Duh. Och då kommer det heller inte in damm etc. men om jag förstår dig rätt ska den in i den urfrästa 15mm spalten i den inre glaslisten och får således inte vara tjockare än 15mm. Är det tillräckligt tjockt? 

Återigen, tack för din tid och kunskap! 

A164E570-81A7-4776-8E85-AEAE501499D8.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag rekommenderar Texona eller Super G då dessa har ett mer stryktåligt ytskikt jämfört med Akutex som är mer ömtåligt (som en vanlig undertaksplatta). Super G / Texona använder du även dom karmabsorbent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absolut, men Texona, Super-g och Akutex är ju just ytskikt, om jag fattat rätt... jag undrade om du har någon preferens vad gäller själva plattan (Wall A, Wall C eller någon annan)? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.