Jump to content
Annons

Amatör


Uteliv

Recommended Posts

Hej! Fråga från en amatör. Sonen har fastnat i gitarrspelandets värld vilket är riktigt kul. Han är på väg mot gitarr nr2. 

För att ta det ett steg längre så har han pratat om musikprogram på datorn (PC). Snart dags för födelsedag så jag tänkte hjälpa honom en bit på vägen. 

Har fått tips om Cubase, Pro tools och Logic. Några tankar kring valet? Vad är lämpligt första steg, som man kan bygga vidare på?

Vad behövs mer för att få in gitarrljudet i programmet? (Ja, jag är amatör...).

 

Hälsningar från en pappa som försöker lära sig.

Thomas  

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Det behövs ett ljudkort. Här är två exempel som är populära för nybörjare. https://www.thomann.de/se/presonus_audiobox_itwo.htm

                   https://www.thomann.de/se/focusrite_scarlett_solo_3rd_gen.htm

Inspelningsprogram brukar ingå. Om han har en elgitarr är det bara att koppla in i ljudkortet och använda inspelningsprogrammets amp-simuleringar. 

Link to comment
Dela på andra sajter

Instämmer helt med ovanstående. Det finns också billiga små förstärkare och mikrofoner så man kan träna på att både spela och spela in lite på "riktigt". Fördelen är också att det kan vara lättare att skruva fram ett ljud som man gillar på en förstärkare än på en förstärkare simulering/plugin.

Mikrofoner kopplas också in i ljudkortet. Att kolla efter ett begagnat ljudkort kanske ger utrymme för nåt mer skoj till honom eller kanske en gura och stärkare till pappa också så kan ni lira tillsammans.

En nutida studio kan vara hur avancerad som helst men också se ut som mina så kallade "studios" och speciellt min garage studio the studjooo 2 är lite åt hållet som jag syftar på.

Mikrofoner för lite ca 350 till lite över 1000 spänn och stärkare om jag minns rätt också lite över tusenlappen, resten du ser ersätts av ett ljudkort. För en del mikrofoner (kondensator) jag använder behöver ljudkortet dock fantom matning.

 

Redigerat av Gäst
Link to comment
Dela på andra sajter

😁

Det är skoj att lira så häng på du också och sätt hjul under allt så kan man putta det åt sidan och mecka med annat också vid behov. Är gammal bilmek så jag bytte bromsbelägg bak igår i mitt.

Vi glömde nog att säga att Logic är för Mac bara och funkar inte på en PC om man inte gör om den till en hackmac. 

Redigerat av Gäst
Link to comment
Dela på andra sajter

Det finns bra inspelningsprogram som är gratis. Jag använder Tracktion:

https://www.tracktion.com/products/t7-daw

..och ljud (piano, trummor, stråkar, synthljud) går att hämta gratis tex från Spitfire:

https://www.spitfireaudio.com/labs/
 

Ett ljudkort behövs, men man kan ju alltid börja med de ingångar man har på datorn, så man får en känsla för behovet innan man köper nåt.

Överkurs: Toontrack får de mesta av mina pengar för mer avancerade finesser till Tracktion (kostar en del, men har regelbundna reor):

https://www.toontrack.com

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu för tiden är billigt skit ganska bra så det är fullt möjligt att köpa en helt ok grej av allt man behöver utan att hamna på fogden.

Även instrument i lågprissegmentet kan vara helt ok jag har flera stycken själv. Gillar man att bygga så finns det byggsatser för lite över en tusing som i princip blir så bra som man bygger dom.

Mickar både band, konding och dynamiska kan vara ganska ok och helt klart överkvalificerade för vad jag kan göra med dom i alla fall för under en tusing. På videon ser du ett gäng små gulliga kondingmickar som kostar lite över 500 styck. Jag har två "penn" kondingar som kostar lite över 300 som funkar bra.

Jag brukar handla från gear4music men det finns flera andra europeiska företag och även svenska med bra priser och bra grejor.

Redigerat av Gäst
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...