Jump to content

Sned hals Squier telecaster


Recommended Posts

Hej!

 

Jag har en Squier Standard Telecaster där jag upplever att den höga e-strängen ligger för långt "ner". Jag halkar lätt av halsen när jag spelar. Är detta något som kan åtgärdas? Jag har sökt på nätet efter "justera sned gitarrhals" osv men får endast upp förslag som inte löser mitt problem...

 

Hjälp! 😉

Link to post
Share on other sites

det kan ju lika gärna vara bandstavarna som strängen glider av för att banden är för korta så att säga. Eller att det för stor bevel på bandändarna. OM halsen nu inte sitter snett monterad, vilket helt klart är möjligt så kan du alltid banda om den. Spelar du mest på första 10 banden räcker det att banda om där. :-)

Edited by mixamannen
Link to post
Share on other sites

Det kan bero på att stallet eller halsen sitter fel i förhållande till varandra.

För halsen.

Du letar fram en ganska ny kortlek du kan avvara eller köper en i närmaste 10 kr låda på nån affär typ city gross.

Lossa strängarna så bara höga och låga E har lite spänning kvar nog att inte sladdra. Lossa skruvarna till halsen lite så att den går att röra lite i sidled.

Stoppa spelkortet mellan väggen i halsfickan och basen för halsen som ett chim och "raka upp" halsmonteringen med hjälp av det.

Förmodligen ska det sitta mot höga E sidan men om halsfickan är för stor så kan man få testa med mindre bitar av kortet på de ställen där det behövs för att uppnå att halsen "tippar" åt det hållet man vill. 

Men det borde räcka med en lång bit på en sida.

När du har en tajt sittande hals där båda E strängarna sitter lika långt in på halsen så markerar du på kortet hur mycket som ska klippas bort så det inte syns.

Dra åt halsskruvarna samtidigt som du kollar att halsen fortfarande är rak. 

Stäm gitarren till normal A och lossa halsskruvarna pyttelite så att strängtrycket gör att halsen trycks mot bakre delen av halsfickan för bästa sustain och dra åt dom igen.

Spelkort är gjorda av papper i grunden och med skyddsfilmen på dom så blir dom stenhårda smala chims ganska nära släkt med riktigt trä.

Jag gör så på byggsatser där hals och halsficka inte stämmer överens riktigt. Passningen ska vara så att halsen sitter ganska tajt ändå.

Räcker inte det så åker man kanske på att flytta stallet i sidled men som regel räcker det att fixa till halsinfästningen.

Ge dig inte på banden innan ovanstående är gjort.

Lycka till

 

Link to post
Share on other sites

Jovisst, kan det gå att flytta halsen lite, men som jag skrev så kan det ju vara hopplös bevel på banden....töjer man lite så "häpp", sticker strängen av. Då får du flytta strängen rätt långt in mot halsen för att den inte ska glida av eller kännas osäker.

Link to post
Share on other sites

När man slipar bandändarna kan man göra vinkeln för flack det är sant, då har den varit med om en ombandning av nån som inte riktigt visste om sånt.

Greppbrädans välvning brukar nog generellt vara så liten att det inte påverkar.

Men jag glömde spridningen av strängarna och då är det nog i första hand sadeln man får titta på om inte stallet är bytt förstås. Det kan ju också vara så att båda har bytts ut.

Det inte bara kan gå jag har justerat guror själv på det sättet. Man kan ha tur som med min eltolva där det bara var att lossa skruvarna lite och rätta till den så var det klart. Så där slapp jag att chimma upp det.

Det jag menar är att man testar det lindrigaste först och tar det vidare därifrån vid behov och då kanske hos nån gitarrtekniker. 

Link to post
Share on other sites

Om du med blotta ögat ser att höga E ligger nära greppbrädans kant, då kan det ju vara en dåligt gjord översadel. På billiga instrument brukar det inte vara bra kvalitet på översadlar. Om inte annat så behöver djupet på strängskårorna justeras vilket gör väldigt mycket för spelkänslan.

Link to post
Share on other sites

Hej alla!

Stort tack för alla svar. Jag gick ner med gitarren till min lokala musikaffär och bad killen där kolla på den. Halsen var rak och inget såg fel ut enligt honom, men när han spelade på den så höll han med om att något var konstigt. Jag köpte gitarren där i våras (1/4 närmare bestämt). Jag påtalade att jag inte var nöjd med instrumentet så jag fick helt sonika en ny (av nyare modell därtill)! Oerhört generöst av affären.

 

Så problemet är löst utan att ha lösts, så att säga. 🙂

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...