Jump to content
Sign in to follow this  
hitproducer

Hardcore ljudisolering i lgh (rum i rummet)

Recommended Posts

Hej

jag bor i betonglägenhet från 70 talet. Tänkte ljudisolera ett helt rum med att bygga ett rum i rummet. 

Hittade massa trådar om att ljudisolera lägenheter, men ingen som jag tyckte passade in på det jag vill göra. 

Tänkte avsätta en budget på ca 100 000kr. Har ett fönster som tänkte byta mot ett lunda fönster (dämpat 53 db). Vet dock ej pris på det. 

Någon här med erfarenhet av liknande projekt? Hur mkt har ni lyckats dämpa i db och till vilket pris? Hur har ni löst fönster och dörrar? Har ni en ljudisolerande dörr eller två med luftspalt?

hur har ni löst ev element? 

Jag har att spela på ca 10 cm i golv tak och väggar, räcker det? Är det bäst att köra en så fet luftspalt som möjligt och dubbla/tjocka gipsskivor? 

Var köper man såna ljudisolerande distanser? Hur har ni gjort med golvet? 

Vad har ni haft för budget?

Många frågor... 

 

Vore tacksam för svar 😎😎

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Kom ihåg att du måste ha tillstånd från brf/hyresvärd för att byta fönster. Dessutom kan de mycket väl ha åsikter på omfattande ombyggnationer inner i lägenheten.

Glöm inte ventilationen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vibratec regel med gummibussning mot golv kör jag i studion. Ovanpå det 1 lager golvspån sedan ett lager trädgårdsplattor, kant i kant, Noisekiller lim mellan alla lager. Sedan ytterligare ett lager golvspån. 

Bygg golvet 20cm ifrån omgivande väggar. Regla sedan hela rummet på det nya golvet, isolera mellan reglarna. Klä in allt med OSB-skivor. Kör sen tre lager gips. Kör med fogmassa mellan varje lager och i ALLA skarvar. sätt gipsen omlott så inga skarvar sitter på samma ställe.

Detta gjorde jag i studion. Med undantaget att jag gjorde det x2, när kontrollrum samt inspelningsrum var klart så började jag om och byggde ytterligare ett rum i de rummen jag just byggt. Det ÄR numera tyst. Skiten tog ett år att färdigställa. 

Har kontor vägg i vägg med studion och jag kan köra trummor fullt ställ inne hos mig utan att det hörs. 

All el är dragen utanpåliggande i rummen med endast 1 genomfart i väggarna. Ventilation är det som är absolut kostsammast då den är separerad från övriga huset med ett antal dämpare. Det funkar och det blev DYRT.

Edited by Bullerbyn
  • Gilla 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bor du på nedersta våningen? Annars får du kanske ta dit en ingenjör att räkna på det, flytande golv kan bli tunga och du vill inte braka ner i lägenheten under. Är ingen expert men har hört det flera gånger av riktiga experter då andra har ställt samma fråga. (på detta forumet: https://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.