Jump to content

Tips för att få sång att bli rytm-mässigt tight?


Recommended Posts

Hello,

håller på att spela in en låt jag gjorde för 20+ år sedan. Dvs jag KAN egentligen låten väl.

Sjunger jag till kompet utan lurar eller om jag sjunger samtidigt som jag spelar akustisk gitarr har jag inga problem att få den tight MEN när jag tar på mig lurarna och tar i (för att låta tuffare... 😊) så tappar jag för mycket av rytm-känslan. Låten går i 200bpm och sångmelodin SKA svänga så det är inte mycket tid att spela på så att säga.

Finns några tips för hur man kan göra det enklare att bli tight rytm-mässigt rätt när man har lurar, det går fort och man ska ta i?

Ska man tex höja gitarren/trummorna mer än vanligt? Spela in ”avslappnat” för att ha som tight ”ledspår”? Låta basen vara extra hög vid inspelning? Etc etc? 

Fattar att detta säkert är individuellt men finns någon tumregel?

Edited by ONSatan
Link to post
Share on other sites
Annons

10 minutes ago, slejnard said:

Oj det var snabbt! Tänk på att behålla lugnet och andningen.

Det är Punk så jag får inte vara för lugn... Problemet är att jag liksom tappar känslan för rytmen då jag står där och skriker med med lurarna

  • Gilla 1
Link to post
Share on other sites

Och glöm inte att man måste andas in före man skriker. Hela andningen behöver kopplas till rytmen precis som när du påbörjar en rörelse med händer/fingrar redan innan du slår an en sträng.

  • Gilla 1
Link to post
Share on other sites

Prova lurar som är öppna utåt. Då hör du din röst även ”utanför” lurarna, samt då även alla andra rumsljud. Lättare att få en bra uppfattning om rösten då.

Edited by Atla Daga
  • Gilla 1
Link to post
Share on other sites

Tror jag fick det i hyfsat takt nu.

Såg till att höja virveln och en övertydlig kompgura i lurarna. Höll takten med handen mot benet OCH tog 3 rejäla romdrinkar...
När jag var yngre (och visserligen bara körade vad gäller "sång") så var vi alltid mer eller mindre nitade när det var dags för sånginspelning (men inte för instrumentspåren).  Svårt att sjunga punk som mes och "väluppfostrad" när grannarna sitter ute och grillar...  😯
Tackar för tipsen!

Hoppas jag är lika nöjd imorgon när det är dags för mix...

Edited by ONSatan
  • Gilla 2
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.