Jump to content
candybag

Kära Studioforum, har köpt mixning...

Recommended Posts

Har köpt mixning som tjänst och... får grov ångest när jag hör resultaten.

Mixingenjören gör väldigt mycket rätt i besluten som tas. går jag t ex tillbaks och lyssnar på min egen grovmix låter det helt uselt i jämförelse.
Det jag reagerar på i de nya mixarna är att vissa element/melodier låter helt fel och inte alls som jag gjort i min grovmix. Komp som hamnar högre än main lead, vissa spår hörs inte alls, trubbiga transitioner mellan stycken, reverb och delay där jag inte har det, ingen reverb och delay där jag väl använder det, etc etc. Visst, det tar några lyssningar innan jag normaliserat mig till resultatet, men ändå...

Jag tycker vi har en bra dialog om vad jag vill justera osv, så rent teoretiskt skulle jag kunna styra det väldigt hårt eller bara skicka wet channels. Men vill jag det? Jag har ju köpt ett par nya öron av en anledning och vill vara öppen med att jag inte gör allt rätt.

Vad har ni för erfarenheter av att köpa mixning/mastring av någon annan? Blir ni också mörkrädda och börjar ifrågasätta er egen kompetens och smak?

Vill ni att det utförs transparent eller med inspiration från mixaren?

Vad har ni som jobbar med mixning/mastring för erfarenhet?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg bruker alltid en annen til master. Og er vi uenige, så gir jeg bare beskjed om hva jeg ikke er fornøyd med, og så får han ikke betaling før jeg er fornøyd.  Det har hendt at jeg har sendt tilbake både 2 og 3 ganger.  Fordelen med å bruke den samme til mastering hver gang, er jo at man blir kjent med hverandre og musikk-stilen etterhvert.. og jeg blir fortere fornøyd.. Håper du får et godt sluttprodukt, da.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Die Hard said:

Har du diskuterat innan med mixaren vad du är ute efter? Vilken, vilka låtar som du  har som referensspår? Skickade du med spåren/spåret på hur det lät med din grovmix så har något att utgå ifrån? Har denne person mixspår på sin hemsida att lyssna på som gjorde att du valde denna mixare? Låtar som släppts kommersiellt? Hanterar mixaren den genre du ägnar dig åt? Den som säger att den hanterar alla genrer lika bra ljuger. Den som försöker vara bra på allting blir aldrig på något.Gäller iofs allt här i livet.  Ju mer information man har innan desto bättre. Finns många som erbjuder sina tjänster på nätet men långt ifrån alla som gör det bra.

Mixaren får min grovmix och en referenslåt, och jag gick igenom vad jag var ute efter. Alla torra mixspår och några utvalda våta spår som är krångliga (här finns det förbättringspotential från min sida.) Har lyssnat på mixspår också, bl a i bil där det lät bra. Jag var noga med att kolla upp genrerna också. Finns en del kommersiella släpp.

Jag säger inte att det jag får tillbaks är dåligt och jag tvivlar inte på kompetensen, men det är första gången jag köper tjänsten så... det är omtumlande.

Förhoppningen är att vi lär känna varandra och hur vi vill jobba långsiktigt.

Har en kollega som målar akvarell och går ibland på träffar med akvarell-gurus. Ibland erbjuder dessa gurus sig att rätta till folks akvareller, något som min kollega aldrig skulle få för sig. Typ, "Han ska väl ge fan i min målning? Varför ska han in där och peta?"
Tänker att det här är lite samma sak, det känns personligt och att det är en ribba man måste över.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är bara att du antecknar vad du anser ska fixas....kan bli en lång lista. Men att han/hon inte hör att det är "fel" grej som är melodin/komp skulle jag ta som en varningssignal....är man musikalisk brukar man greja sånt. Petar mixaren med delay och håller på och leker....då proddar han....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tycker du kan säga att du vill bevara melodiernas rellativa volym till mixaren. 

Du kan även skicka 100% wet delay och verb. Det är onödigt jobb att efterapa sådana grejer om du vill ha dem med på det sättet i mixen. Mixaren kan ju även behandla dem sedan med eq osv efter behov.

Mvh Casper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man brukar bara skicka med delay om det är specialfx typ....om det är något som sätter karaktär på låten.  Fråga dig själv om det inte är lika bra att du mixar om låten själv. Du hör väl i huvet hur det ska låta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det finns inga korrekta svar. Jag tycker dock det är vanligt att delay och ev reverb skickas med. Ja, mixaren ska kunna återskapa effekterna. Men om det är en sak som är enkelt att skicka med så är det ju bra, det är en annan del av hjärnan som jobbar när man återskapar en effekt mot att man kreativt hör en effekt i huvudet och skapar den. Om man vill att mixaren ska jobba från flow så kan man optimera det på det sättet för personen, om man vill att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Ju färre timmar mixande desto bättre objektivitet har även mixaren till materialet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det beror väl på vilken tjänst du vill köpa. Du kan ju enbart köpa mix-kompetensen och producera det själv eller så ger du över ansvaret till mixaren, lite som att gå till frisören och säga ”ge mig en modern frisyr som du tycker passar mig” :)

Jag har mixat åt andra, ofta på distans, i över 15 år, och väldigt ofta är den första mixen en blandning av kundens önskemål/referens och min uppfattning av låten, sedan justerar man mixen tillsammans. Se det som ngt positivt att du får någon annans input och syn på ditt material, ofta uppfattar man sitt eget material annorlunda än alla andra.

Var bara noga med att framföra dina synpunkter och att din mixare kan din musikstil, annars är alltid risken att mixen blir ”bra”, men ”fel”.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Annons


×
×
  • Create New...