Jump to content
Sign in to follow this  
BORROW

FL Studio 20 eller Logic pro x - MAC

Recommended Posts

Tjena, ny på forumet och har lite frågor! Jag har alltid haft intresset för musik, senaste tiden har jag börjat snöa in allt mer på att vilja producera elektronisk musik i liknande stil som bland annat kygo, avicii, vigiland osv. Men har även ett stort intresse för akustisk musik med mycket sång, så förhoppningarna är att i framtiden kunna kombinera dessa i mina låtar. Men nu till frågan: 

Jag sitter på en macbook air 11" och detta är den enda dator som jag har tillgång till då jag studerar samt pendlar. Datorn har en 1,3 ghz intel core i5 proccessor och 4 gb ram minne, 128gb ssd men har även en 1000gb extern hdd, alltså ingen superdator direkt. Har tittat runt kring vilken daw jag ska satsa på då jag hittills endast använt garageband . Dem som jag intresserat mig mest för är logic pro x då denna känns väldigt standard hos mac användare men har även tittat en del på FL studio 20 då den släpptes till mac tidigt i somras. Har provat demot på FL Studio och gillar layouten men har fått uppfattningen att ni som är kunniga inte anser denna som särskilt "professionell". Vilken av dessa två tycker ni jag ska satsa på? Är någon av dem mer "lättdriven" för datorn så att det passar min dator då jag inte har någon superdator? Vill helt enkelt ha lite tips på hur ska jag tänka när jag väljer daw och gärna motiveringar till varför den ena rekommenderas framför den andra samt hur kommer jag igång lättast, är någon av dem lättare än den andra? 

FL Studio har ju även "fria" uppdateringar när nya versioner släpps, hittar ingen info angående hur det funkar på logic? Kan även tillägga att tanken är att använda en midi keyboard för att spela in melodier lite längre fram. 

Letade i forumet efter jämförelser mellan just dessa på senare tid men hittade inget vettigt, därav trådstarten. 

Hoppas jag kan få lite bra tips gällande detta, tack på förhand! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vilken DAW du väljer har egentligen ingen betydelse. Det är inte DAW'en som skapar musik den är bara ett verktyg och precis som med verktyg har vi våra favoriter. Du ska gå på det som du tycker verkar bäst för dig. Själv är GUI't viktigt för mig, alltså själva utseendet på DAW'en. Sen ska det kännas logiskt för mig, och det är inte alltid självklart vad som är logiskt om vi jämför med vad andra tycker. 

Om du suttit med Garageband blir det ingen större skillnad att hoppa till Logic förutom att du får mer av allt och bättre möjligheter. Huruvida något program är mer proffs än andra, mer standard än andra etc etc, strunta i det för det har ingen betydelse alls. Hade du tänkt samarbeta i något kollektiv och velat ha möjligheten till enkel integration så kanske det hade varit en idé att alla arbetar med samma DAW men nu när det gäller dig själv, kör på det du tycker verkar bäst för dig. 

Edited by Pesek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för ett bra svar! Det låter bra, anledningen att man funderar är delvis för att vissa anser att en daw är mer "inriktad" på en viss genre än en annan. 

Gillar FL Studio väldigt mycket från första anblick mycket på grund av "piano roll" som är så lätt att klicka i. Men i övrigt finns det egentligen två saker som jag är lite frågande till, har hört att vissa tycker att inspelning av sång inte är något vidare i FL Studio, stämmer detta och vad beror detta på isåfall? Bör man undvika fl studio om man även vill ha möjligheten att spela in sång i sina låtar? 

Undrar även lite kring "vad man får för pengarna" får man mer plugins eller vad de olika instrumenten kallas i t.ex. logic som kostar runt 2000kr än vad man får i fl studio "producer edition" som kostar ungefär lika mycket eller är det likvärdigt i dessa? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intressant frågeställning, jag har själv funderat på samma sak.

Jag har en 2016 MacBook Pro med både Logic Pro X och FL Studio 20 för Mac som släpptes tidigare i år.

Initialt hade jag väldiga problem med FL Studio för Mac då det gjorde datorn otroligt varm och överbelastade processorn. Som tur är så är företaget bakom FL Studio (Image Line) väldigt hjälpsamma när det kommer till supportärenden och de tog snabbt fram en patch efter att jag kontaktat dem via deras forum. Efter det har det blivit bättre, men eftersom Logic Pro X är utvecklat av Apple själva så upplever jag att det är mer optimerat för Mac.

Att Image Line ger gratis uppdateringar livet ut väger tungt, speciellt för mig som använt FL Studio i över 10 år. Logic Pro X kostar för varje uppgradering (d.v.s. när man går från ex. version 10 till 11).

Idag är både FL Studio och Logic Pro X väldigt mogna programvaror och de är likvärdiga i sin kapacitet. Att spela in ljud via FL Studio är inga problem och jag gör det ofta.

Man får med en hel del vettiga plugins både till FL Studio och Logic Pro i form av både effekter och instrument.

Som ovanstående nämnt så handlar det framförallt om personliga preferenser. Har du möjlighet hade jag rekommenderat att testa båda.

Här kan du läsa mer om "DAW Wars" d.v.s. huruvida en DAW låter bättre än en annan. En huvudpunkt är citerad nedan:

Citat

Any DAW application that uses, at least, 32 Bit floating point calculations (and today, that's all software), will process audio without introducing unwanted distortions, frequency response alterations or any other effect that would be 'clearly audible' so as to influence opinion. This ability to process audio without making unintended, audible changes is called 'transparency'. From a transparency perspective all DAW software is created equal.

 

Mvh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för väldigt bra svar! Lutar definitivt åt Fl studio då det känns naturligt och har en bra layout enligt mig. Härligt att inspelning av ljud inte heller ska vara några problem! 

En fråga återstår dock och det är om någon daw är mer ”lättdriven” än någon annan? Jag har som sagt inte någon optimal dator då jag sitter på en MacBook Air och kommer att göra det närmsta tiden, så jag vill såklart att det ska gå så smärtfritt som möjligt på min dator! Är logic och fl studio likvärdiga i det avseendet med eller är någon att föredra framför den andra på en lite halv klen dator? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som sagt, både FL Studio och Logic Pro X blir bättre hela tiden. Men eftersom Logic Pro X är utvecklat av Apple själva så kan det finnas en fördel i prestanda där. Image Line har dock ett väldigt bra supportforum där du kan läsa mer.

Här är några jämförelser mellan FL20 och Logic Pro X 2018. Notera att de skriver att det är krångligt att spela in ljud i FL, det stämmer inte enligt mig, det är möjligtvis annorlunda än andra DAW:s men det är en vanesak, ljudet blir i alla fall inte sämre.

Jag såg också att Logic Pro X inte finns i demoversion vilket är lite synd om man vill testa innan - kanske ännu en fördel till FL då. Även värt att komma ihåg är att köper du FL kommer du ha tillgång till både Mac och Windows-versionen .. för evigt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för all hjälp! Just nu känns det som att fl studio ligger närmast till hands trots att logic kanske har fördelar prestandamässigt. Ska fortsätta i demot och känna mig för ett tag, och sedan blir det nog ett köp av ”producer edition”. 

Mycket att lära sig märker jag, men det blir en härligt utmaning! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej igen! Har fått många bra svar här så tänkte komma med en fråga till. Har suttit i FL studio en del nu sista dagarna och tycker överlag att det funkar bra och framförallt är det inga problem att köra programmet på min dator.

En fundering som dykt upp däremot är att jag upplever det vara ganska svårt att få en översikt över vad det finns för olika effekter och instrument att välja mellan osv. I garageband som jag tidigare sysslat med så väljer man t.ex. en synth eller ett trumset från biblioteket och sedan finns det "soundet" i det spåret som man lagt den i vilket för mig har varit logiskt. Dessutom har jag då kunnat "spela" detta mjukvaruinstrument med mitt tangentbord på ett relativt bra sett i och med att jag inte har ett midi keyboard än. Men som jag har förstått det i fl studio så måste jag manuellt göra en ny "pattern" varje gång jag ska välja ett nytt instrument och sen också gå in i "channel rack" och dra instrumentet dit samt välja ett nummer på den för att den ska kopplas till mixern? Är det jag som krånglar till det eller fungerar det verkligen så att man måste göra dessa tre moment varje gång man ska ha ett nytt spår? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Annons


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.