Jump to content
Annons

Avtala bort STIM för en livespelning


Morran

Recommended Posts

Hej!
Jag är med i ett band som är STIM-anslutna.
En konsertarrangör föreslår att vi ska avtala bort STIM för en viss livespelning. Det vill säga: vi avsäger oss att STIM bevakar vår ekonomiska rätt för en viss livespelning, och att vi rapporterar inte in livespelningen till STIM.

Vi har inget emot detta.
Betalningen för livespelningen täcker det vi (eventuellt) får från STIM.

Rent avtalsmässigt ska det väl gå att göra? Eller?

Redigerat av Morran
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

För det första så tror jag inte att ni i erat avtal med Stim har möjlighet att avtala bort för en enskild livespelning. Stim har under senare år öppnat upp för möjligheter att exkludera användningen av verk i ickekommersiella sammanhang, men detta låter ju inte som ett sådant. Om ni skriver under ett avtal som avtalar bort Stim för en spelning så begår ni troligtvis ett avtalsbrott mot eran anslutning med Stim. Ni bör läsa igenom Stims allmänna villkor.
https://www.stim.se/sv/betalning-och-ersattning-till-upphovspersoner/ga-med-i-stim/allmanna-villkor-anslutning-till-stim

För det andra, kommer ni bara att spela eget material? Spelar ni andra upphovsmäns material så är det ju öht inte något som ni som band har att göra med och kan avtala bort.

Tänk på att ni skriver under kontraktet med arrangören i eran roll som artister. Eran roll som upphovsmän/kvinnor har inte med detta att göra. Ni som band är inte Stimanslutna, utan det är i så fall ni som enskilda individer som är det.

I praktiken dock, om varken ni eller arrangören kommer att rapportera in till Stim så är det väl inte troligt att Stim någonsin kommer att få reda på vilka låtar som ni har spelat och kräva in ersättning för dessa. Det är inte första gången det sker och kommer nog inte isf heller att vara sista gången. Om det däremot är ett vettigt att göra kan väl däremot diskuteras. Själv så tycker jag att det verkar vara en oseriös (alternativt okunnig) arrangör, som föreslår detta.

Redigerat av henning
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...