Jump to content
Sign in to follow this  
Jenja

Kontrakt producent, dj/låtskrivare, sångerska

Recommended Posts

Min dotter har blivit tillfrågad av en dj/producent som är signad av ett bolag, att medverka i en låt genom att skriva texten och sedan sjunga/framföra den i produktionen. 

Jag är helt ny i musikvärlden/branschen och min dotter är minderårig, så min fråga är hur ett kontrakt dem emellan ska utformas angående rättigheter/skyldigheter samt betalning/ersättning. (Något mer som överenskommas/regleras i kontraktet?) 

Tacksam för hjälp från kunnig på ämnet! 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Hej Jenja!

Jag är inte jurist men jag ska försöka hjälpa till ändå.

Upphovsrätten är omfattande och inte helt okomplicerad. Läs gärna den här kortfattade introduktionstexten som Musikförläggarna har på sin hemsida. http://musikforlaggarna.se/upphovsratt/

Som författare av låttexten äger din dotter automatiskt upphovsrätten till densamma. Om hon dessutom skriver melodin(?) äger hon även upphovsrätten till denna. Hur de ekonomiska rättigheterna fördelas mellan upphovspersonerna görs upp mellan dessa. Det vanligaste sättet att fördela är lika delar till samtliga låtskrivare/textförfattare. Detta har alltså med hennes kompositörsroll att göra. Ett enkelt och vanligt förekommande kontrakt som upprättas mellan låtskrivare är en s.k. copyright split. En mall för detta och mer information finns på STIMs hemsida: https://www.stim.se/sv/om-upphovsratt/fordelningsregler/fri-fordelning-av-rattighetsandelar

Om hon även sjunger låten har hon något som kallas närstående rättigheter. Den här upphovsrätten avser hennes artistiska framträdande och har inte med hennes låtskapande i sig att göra. Vilken ersättning som är rimlig här kan jag tyvärr inte svara på. De organisationer i Sverige som har hand om närstående rättigheter är SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) och IFPI (International Federation of the Phonographic Industry).   

Vänligen
Viktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.