Jump to content

Program (x86) - tryggt radera mappen?


laban1

Recommended Posts

Vill ha lite plats på C-disken och funderar vad nytta jag har av Program(x86) mappen. Den är nu på ca 10GB och om jag förstått rätt så är det 32 bitars program. Vad har jag för nytta av denna mapp då jag kör W10 64 bitar? Många installers för musik kan man inte välja 32 eller 64 bitar utan den installerar båda vare sig man vill eller inte. Hur resonerar ni?

Link to comment
Share on other sites


Det skulle jag inte rekommendera. Även om du använder ett 64-bitars Windows har du säkert en hel del 32-bitarsprogram installerade i den mappen. Själv har jag 64-bitars Windows 7 och 64-bitars Windows 10 på mina datorer, men kör exempelvis en 32-bitarsversion av Office 2010. Dessutom är min erfarenhet att många ouppfostrade 64-bitarsprogram fortfarande föreslår att de ska installeras till foldern ”Program (x86)”. Om man då inte själv ändrar sökväg vid installationstillfället är det naturligtvis där de kommer att hamna.

Om du har ont om diskutrymme är det nog bättre att gå via kontrollpanelen och försöka avinstallera de program som du säkert vet att du inte kommer att behöva. Och det är naturligtvis bra att ta en fullständig backup innan om du senare skulle ångra dig.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaret! 

En annan fråga om utrymme: kan jag flytta Sampel filer (för ljudbibliotek) till SSD genom länkar/genvägar på något
bra sätt? Ibland finns det inget sätt att göra det i installern. Prövade att göra det via genvägar på C som pekar till F som jag fått tips om, men det verkar som att systemet fortfarande tror att filen ligger kvar på C eftersom använt utrymme inte går ner. Kanske ligger infon kvar i registret eller någon annan stans att filerna finns kvar på C.

Något tips kring detta?

Edited by laban1
tydlighet
Link to comment
Share on other sites

Det är lite oklart vad du menar med länkar/genvägar. Om du menar att du har skapat en symbolisk länk/directory junction med kommandot mklink /j så har jag sett uppgifter om att använt diskutrymme som rapporteras på källdisken fortfarande kommer att inkludera de filer som fysiskt flyttats till en annan disk. Men jag har aldrig själv brytt mig om att kolla om så verkligen är fallet, eller (och kanske mer viktigt) om det har någon praktisk betydelse när rapporterat diskutnyttjande eventuellt överskrider källdiskens lagringskapacitet.

Om så skulle vara fallet finns det ju en risk att ett installationsprogram kan hävda att disken är full, trots att den egentligen inte är det.

Det är väl i så fall en sån sak man lär märka den dag det inträffar.

Link to comment
Share on other sites

Tack för feedback! Jo, liknande så här har jag gjort, ofta inte med mappar men med individuella filer:

WINDOWS - MOVING THE STEAM DIRECTORY AFTER INSTALLATION
1. Drag or copy the STEAM folder from your installation drive (C:\ProgramData\Spectrasonics) 
to the hard drive location of your choice.
This can be another drive partition, a secondary internal drive or an external hard drive 
such as a Firewire or USB2 hard drive, etc.
2. Next, right-­click the STEAM folder in the new location to create a “Shortcut To STEAM”.
3. Next, copy the shortcut to C:\ProgramData\Spectrasonics.
4. Finally, make certain to remove the “Shortcut To ” from the name (including removing the spaces), 
leaving the folder shortcut named STEAM

Link to comment
Share on other sites

Det beror väl i ditt exempel på hur Omnisphere fungerar med en genväg som pekar på en flyttad Steam-folder, något jag själv inte har en aning om. Har du följt Spectrasonics egna anvisningar borde det ju fungera utan att du ska behöva skapa en symbolisk länk. Jag kan bara anta att Omnisphere är skrivet för att internt kunna använda sig av just denna genväg som om det vore en lokal folder.

Som jag skrev tidigare kan det finnas problem med hur fritt utrymme på källdisken rapporteras när symboliska länkar används mot en annan disk. Jag har därför svårt att i det här fallet se hur symboliska länkar skulle lösa ditt problem med rapporterat diskutrymme, när en genväg i exemplet ovan borde göra precis det.

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för din feedback! Testade att skapa symbolisk länk till Sonivox strings, länken funkade men det uppfattade utrymmet på C var detsamma efter omstart av datorn tyvärr. Precis samma som vad en "vanlig" genväg gav. Vad är det för praktisk skillnad på symbolic link och directory junction?

Link to comment
Share on other sites

Symbolic link är ett överordnat begrepp som bland annat kan avse en directory junction. Kommandot mklink har några olika parametrar där alternativet /j skapar just en sån:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/mklink

Själv har jag mest använt kommandot för att skapa directory junctions till foldrar på andra platser när jag vill undvika dubbellagring.

Ett exempel:
Jag använder XLN Audio Addictive Drums. AD2 har möjlighet att under menyn BEATS även visa External MIDI, dvs MIDI som inte ingår i AD2:s egna MIDI Packs. All MIDI som placeras i foldern ”C:\Users\[Användare]\Documents\Addictive Drums 2\External MIDI Files” kommer att dyka upp i AD2 under BEATS efter en refresh. Men – jag har trumrelaterad MIDI utspridd på många olika platser över två diskar och vill undvika den redundans som skulle uppstå om jag kopierade alla dessa filer till Documents. För att undvika dubbellagring har jag därför i stället skapat ett antal directory junctions från foldern ovan till de olika platser där min övriga trumrelaterade MIDI lagras. Exempelvis kommer följande directory junction att dyka upp som ”Loop Loft” i drop-down-listan i AD2 under BEATS > Library > All External MIDI.

mklink /j "C:\Users\[Användare]\Documents\Addictive Drums 2\External MIDI Files\Loop Loft" "C:\MIDI Library\Loop Loft\MIDI Drum Loop Bundle"

Namnet på länken i första argumentet kan sättas till vad som helst. I stället för "Loop Loft" hade jag kunnat skriva t.ex. "General MIDI Drum Beats". Eller nåt.
 • Gilla 1
Link to comment
Share on other sites

Coolt! Har du använt symbolic link eller liknande som i mitt problem att sampel biblioteket syns på C trots att det ligger på F som hos mig? Eller har du ngt annat tips gällande detta? Har testat att skapa symbolic link och det blev inte bättre för det, i linje med ditt tidigare svar.

Link to comment
Share on other sites

Nej, jag har bara använt directory junctions för att smidigt kunna komma åt filer som ligger utspridda lite var som helst från en central folder för att undvika dubbellagring. På ungefär samma sätt som jag igår beskrev hur jag samlar trumrelaterade MIDI-filer gör jag även för att knyta utspridda wave-filer till en central Sample-folder utan att för den skull behöva kopiera filerna dit.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Senaste foruminläggen

 • Similar Content

  • By superwave
   Halloj,
   Har äntligen fått hem lite delar till min nya dator som jag kommer ha nere i studion
   dedikerad för musikskapande.
   Jag kan börja med specifikationer av datorn:
   Moderkort
   Gigabyte GA-X48-DS5 iX48 4DDR2-DIMM 2PCI 5PCIe SATA Raid Audio DUAL GB-LAN Firewire Socket775 ATX
   Chassi
   Lian Li PC6070B Scandinavian Edition Aluminium Miditower Black ljuddämpat ATX without PSU/utan nätagg.
   Hårddiskar
   Western Digital Caviar XL WD6400AAKS 640GB 7200rpm 16MB SATA2
   Extern LaCiE 1 TB via USB
   Minnen
   OCZ nVidia SLI XTC 2x2048MB (tot. 4096MB) DDR2 PC2-6400 800MHz
   Nätaggregat
   Corsair HX Series PSU 520W 120mm Fan ATX2.2 20/24-pin 4/8-pins 12V Modular
   Processor
   Intel Core 2 QUAD Q9450 2.66GHz 12MB FSB1333 Boxed (with cpu-cooler!) Socket 775
   Medialäsare
   Pioneer DVR-215DBK DVD±RW Dual-Layer 20X BLACK Bulk SATA
   Grafikkort
   BFG GeForce 9600GT OC 512MB DDR3 TV-out HDTV DUAL DVI RETAIL PCI Express
   De Firewire-portar som är inbyggda i moderkortet antar jag är skräp som alltid när det
   kommer till musikproduktion, så min tanke är att hitta ett sjysst Firewire-kort med Texas
   Instruments chipset. Men vilket skall jag ha? Har ni några tips? Jag har hört att man skall
   hålla sig borta från 800-kort och hålla sig till 400-kort?
   Det jag främst kommer köra via Firewire är mitt ljudkort vilket är ett TC Konnekt 8.
   Tacksam för svar!
  • By Eagleshieldbeatz
   Hej, jag behöver köpa en ny bärbar dator som ska användas till både musikproduktion och till att DJa med. Jag kör FL Studio och har inga planer på att byta så mac är uteslutet. Jag vill kunna köra alla tunga pluggar, typ Ozone, T-racks utan problem (för min nuvarande dator klarar inte av dessa) samt kunna köra Traktor med en S4-kontroll.
   Vad behöver jag?
  • By SHMETIFY
   Hej jag har en gammal imac från tidigt 2009 och skulle vilja använda den som en extra-skärm till min macbook pro. Jag har den nya macbook pron med retina display och har därför bara HDMI på denna, och min gamla iMac har bara mini displayport. Kommer det fungera att bara koppla ihop dem med denna kabel och sedan bara köra?
   http://www.dustinhome.se/product/5010660249/deltaco-mini-displayport-hdmi-ha-ha-audio-1m-white/
   Mycket tacksam för hjälp!
  • By Einar
   Tänkte kolla lite om det är nån som vet om det finns program till linux så man kan göra musik? Typ sequencerprogram hårddiskinspelning effekter mjukvarusynthar osv...
   Har scannat runt lite på nätet, men har inte riktigt hajjat om det finns, har givetvis sökt här på forumet också... 😆
  • By Winden
   (b)Moderkort 73€(/:)
   ASUS S754, K8T800 DDR400, SATA K8V-X
   (b)Processor 130€(/:)
   AMD ATHLON 64 2800+ BOX S754 NEWCASTLE
   (b)Chassi:(/:)
   COLORS-IT CO-8024-C34/400W 59€
   (😎
   RAM 93€(/B)
   Kingston 400MHZ DDR NON ECC CL 2.5 DIMM KINGSTON 93€
   Har inte råd med Socket 939, så 754 får duga.
   Räcker 512mb RAM?
   Är moderkortet bra, passar mina komponenter bra in i det?
   Har sökt runt på diverse sidor, läst recensioner osv. Men jag blir fan inte klok på nåt så jag tänkte fråga er om hjälp.
   Sen några frågor, planerar att köpa lite studiogrejer:
   Audiophile 24/96.
   Soundcraft Compact 4 - hur bra är den? Jämfört med med typ Behringer-mixers (de billiga).
   Kan man mixa med hifi-högtalare/högtalare? Jag har inte råd med monitorer helt enkelt.
   Mixer eller billig preamp, för-/nackdelar med mixer förutom att priset är lite högre? Typ Soundcraft Compact 4 vs. Behringer Mic200 eller nåt liknande.
   Hela kalaset blir rätt dyrt, fyfan.
   Ja förresten, hade mest tänkt spela in acapellas och sånt. Dvs. 1 kanal åt gången, eller vad det nu heter (jag kan inte sånt här men jag försöker iaf) och spela lite spel.
   Puss ha ett bra liv.
   Hm. Jag fick 256mb DDR333mhz av broder. Om jag köper 256mb till så blir det ju mycket billigare. Hur stor är skillnaden mellan 400 och 333? Har hört att AMD64 inte ska köras med 333mhz-RAM, att det går långsamt då. Stämmer det?
 • Senaste låtarna

 • Utvalda pressmeddelanden

×
×
 • Create New...