Jump to content
Sign in to follow this  
lingah

dämpa ljudet på ett piano

Recommended Posts

Fick ett piano som har stått i en kyrka igår...och utan att provspela släpade fyra killar hem det åt mej...tungt som fan, men när jag provade ljudet så är det så sjukt högt (högsta ljudet jag hört komma från ett aukustiskt piano) så högt att jag får ont i öronen..plus att jag bor i ett höghus med massa grannar runt omkring som jag inte tror uppskattar om jag spelar flera timmar om dagen..så går det att dämpa på nått sätt? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det borde gå med tjocka täcken modell äldre o tunga. Kan finnas billigt på Erikshjälpen eller loppisar. Mycket av ljudet kommer ju från den sidan pianot som ofta står mot en vägg.

Låter som ett grymt piano!

Eller ett 88 som de sa på slang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ett täcke från Erikshjälpen? Mm, låter inte som något jag frivilligt skulle dra in i min lägenhet.

Men annars anser jag inte att pianon har något i ett flerfamiljshus att göra. Det är omöjligt att spela så att inte grannarna blir störda även om man håller dämppedalen nere. Ett täcke eller en bäddmadrass kan kanske ta bort de högre frekvenserna men knappast mer. Dessutom påverkar både dämppedal, täcke och madrass naturligtvis ljudet.

Med dagens mjukvarupluggar ser jag ingen anledning att ha ett piano hemma. För några tusen får man ett MIDI-keyboard med 88 vägda tangenter. Själv har jag tillgång till ett antal flyglar, pianon, elektriska diton och syntar som jag aldrig skulle kunna drömma om att äga IRL. Alla är virtuella och de flesta låter fantastiskt bra. Och eftersom jag använder hörlurar blir mina grannar aldrig störda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har både midi piano och elektriskt hemma men det är långt bort ifrån samma känsla som att spela på ett riktigt...erikshjälpen har jag i get problem att handla ifrån bara tvätta 90 grader så försvinner alla bakterier..jag ska prova en matta som jag har liggande här hemma först och funkar inte det så provar jag med täcke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grattis till ditt piano! Jag blir så glad varje gång jag hör om någon som tar hand om dom gamla klenoderna. Jag fick själv ett piano i våras. Har alltid velat ha ett riktigt piano och när man får ett gratis då tackar man inte nej. Jag har tidigare hållit på mycket med elektronisk musik och spelat på syntar och dyl. plus virtuella akustiska pianon. Och det är smidigt på sitt sätt och jag gillar det. Men jag håller med dig om att det inte är i närheten av samma känsla som att spela på ett riktigt piano. Jag blev faktiskt så såld på akustiska klaviatur instrument efter att jag fått pianot att jag fixade upp våran gamla släkt-orgel (tramporgel) och började spela på den med. Och innan det var färdigt så hade jag en till tramporgel också (som jag fick mot avhämtning) med register som jag inte hade tidigare. Jag tycker det är betydligt roligare att spela på dessa instrument än på virtuella via midi klaviatur. Och när svärgubben (som jobbar inom kyrkan) berättar att han varit med om att slänga orglar, pianon och tom flyglar för att ingen vill ha dom och det inte finns plats någonstans då blir man ju smått frustrerad! Hoppas du får ordning på ditt piano och dess volym så att du kan njuta av det fullt ut. Och vill du så får du gärna lägga ut en bild på ditt piano så vi får se hur skönheten ser ut. Då skulle iaf jag bli glad. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pianon har en resonansbotten,  oftast en stor träskiva. Man kan nog dämpa ljudet där på ett effektivt sätt. Risken är bara att en stor del av tonen försvinner.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jag hade gärna lagt ut en bild ..men jag vet inte hur man gör...hittar ingen ikon..det finns en bild ikon men då står det att man måste ha nån webadress?(URL) tll bilden...jag har lyckats dämpa ljudet genom isoleringsskivor jag hade i min gamla studio som jag köpte på biltema..dom satt jag där bak, och i pianot har jag lagt ljudisoleringsfilt...men under har jag hittils inte gjort nått så dom som bor under får fortfarande höra ljudet från pianot rätt högt, men tänkte lägga en matta där under:) och än så länge har ingen klagat..men jag har mjukstartat och bara spelat ca tjugo minuter om dagen så tänkte vänja in dom xD haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du lägger frigolitskivor på golvet, sen en plywwodskiva på det som pianot står på så dämpas nog ljudet neråt en hel del. Jag vet att en del gjort så med stereo golvhögtalare i hyreshus, o det har gjort stor skillnad.

Det räcker ju att göra det i ändarna där pianofötterna (hjulen?) sitter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Gammal tråd, men jag har lite samma bekymmer. Står i begrepp att hämta ett högt konsertpiano som låter lite för mycket för mitt vardagsrum. Jag vill ändå gärna ha pianot och undrar om det hjälpte med ljudisoleringen du gjorde? Jag funderar över om det förtar en del av spelglädjen? Det kanske är bättre att satsa på en modell som låter lite mindre från första början då?

 

"Problemet" är att jag älskar klangen i detta piano..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Annons


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.