Jump to content

Ljudkort från mixerbord till dator


Rivfader

Recommended Posts

Hej!

Spelar i ett band som är på väg att börja spela in. Vi äger ett mixerbord och inspelningsprogram på datorn. Skulle det fungera att koppla vänster och höger output från mixerbordet via ett ljudkort in i datorn? Undrar mest för att det verkar onödigt att köpa ett ljudkort med en massa anslutningar om vi lika gärna kan använda mixerbordet.

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites


Det funkar nog. Du kan förstås inte justera balansen på instrumenten om du bara gör en tagning. Ni kan fårstås göra testinspelningar och kolla nivåerna tills ni är nöjda. Ni kan ju spela in i omgångar också, tänker särskilt på sången. Tänk på att ni måste ha utgångar för lurar i så fall, för de som ska göra pålägg.

Edited by laban1
Link to comment
Share on other sites

Utan att veta vad det är för mixer eller ljudkort så skulle jag först vilja ställa frågan: Vad ska ni ha det till? Ska ni göra enklare demoinspelningar eller faktiskt labba/satsa på att spela in ordentligt? Eller någonstans mittemellan.

Precis som laban1 säger, med den kopplingen kommer du inte kunna justera balansen på ljuden efter inspelningen, varför man normalt sett spelar in varje instrument för sig. Om man nu vill göra en inspelning.

I min studio använder jag mixerbordet till att just ha möjligheten att ha många saker inkopplade samtidigt, utan att behöva rycka i och ur sladdar, men spelar för det mesta ändå bara in ett mono- eller stereospår i taget.

Om du vill göra enklare demoinspelningar kan du spela in "main out" på mixern, så du får med alla volym/eq-inställningar. Men normalt sett så lyssnar man på main out, och spelar in på auxarna. D.v.s. låt mixern vara navet och koppla alla utgångar till mixerns kanaler (även ljudkordets utgångar). Därefter kopplar du aux1 och aux2 till ljudkortets vänster/höger in.

På så sätt får du som en mixer-i-mixern. D.v.s. du kan välja vilka instrument du vill spela in genom att krana på aux1 och 2, samtidigt som du kan lyssna på allt ändå - genom main out.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren! För att förklara lite, så var väl tanken att spela in ett instrument i taget, men för främst trumset så behöver man ju sätta upp fler mikrofoner som spelar in samtidigt. Och med tanke på att vi redan hade gjort en investering i ett mixerbord ville jag bara veta ifall det skulle funka att använda det via ett ljudkort, istället för att köpa ett större ljudkort och skippa mixerbordet helt och hållet.

Link to comment
Share on other sites

Ni kan ha nytta av mixern ändå. Ett ljudkort med tillräckligt många preamps för att micka upp ett trumset, är inte så vanligt - och de som finns kostar en del. Det är vanligast att ljudkorten har 2-4 preamps och resten lineingångar - och då kan man koppla från Direct Out på varje ingång på mixern, till ljudkortets lineingångar, så använder man preamparna i mixern.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...