Jump to content

Hur mixa subbasen i mixen i mono?


Recommended Posts

Sitter och försöker få basregistret i mixen att ligga i mono, och resten av mixen ska naturligtvis ligga i stereo. Allt för att få mixen att passa i så många ljudmiljöer som möjligt. Men hur i hela friden gör man detta???

Link to post
Share on other sites

Lättast är nog att använda en plugin. Jag kommer bara på waves vitamin just nu men jag har sett fler. Annars så är det nog till att skicka signalen till två bussar, en stereo och en mono och sedan ha HP resp LP på dessa och sedan summera dessa.

Link to post
Share on other sites

Enklast & med minst risk för meck är att verkligen se till att alla instrument utom de faktiska bas-instrumenten (för det mesta basen & kicken) är beskurna högre upp, och sen helt enkelt bara panna bas & kick i mitten. Låter man andra instrument gå under exempelvis 100 eller kanske 80Hz, så riskerar man ju ändå fasfel och problem i det undre registret, så det bli win-win. :-)

Link to post
Share on other sites

Ja det är sant. Jag har som regel att alltid skära bort onödiga frekvenser i basen hos alla instrument utan just bas och kagge.

Men jag läste någonstans att man bör, i alla fall om man ska lägga upp musiken på tex Spotify så bör man göra basregistret i mono så att det ska låta så bra som möjligt i dom flestas stereoar/hörlurar/bilar.....

Link to post
Share on other sites

Hehe, hade det gällt metal så hade det inte vart några problem. För då hade ju som du säger bas och kagge redan vart i mono. Men detta gäller en EDM låt jag pular med.... Glömde jag ju att säga.... ;-)

Link to post
Share on other sites

Kagge är lätt hänt att man vill ha hela trumbussen på samma reverb speciellt tidiga reflektions reverb. Men visst, man brukar klippa lågbasen på väg till reverbet.

Link to post
Share on other sites

Jag kör med iZotope Stereo Imaging, i vilken man kan specificera stereobredd på valfria frekvensband. Jag lägger allt under 150 Hz som mono på bas- och kick-spår. Väldigt användbar plugg eftersom jag på andra spår brukar öka stereobredden på högre frekvenser, vilket inte gör det lika mono-känsligt, samtidigt som man får en fetare stereobild överlag.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...