Jump to content
Sign in to follow this  
MIDI

Akustik: Få bort klappeko utan att överdämpa?

Recommended Posts

Hej. Nu har jag läst runt på ett otal forum så mycket att jag knappt vet vad jag läser längre. Både en vända innan jul och nu senaste dagarna. Har läst denna artikel flera gånger ->http://wiki.kontrollrummet.com/Akustikbehandling#R.C3.A4kna_ut_problemfrekvenser . Men jag hittar inget som hjälper mig med precis det jag vill åstadkomma!

Jag har tänkt använda ett rum i min nya lägenhet till musikrum/inspelningsrum. Därinne har jag min inspelningsutrustning och mina instrument. Jag vill kunna använda det till att spela in sång, fiol och gärna gitarr. Till att börja med har jag gjort ett litet sånghörn, med madrasser på väggarna (i brist på bättre, de är vad jag hade hemma). Har inte kommit så långt att jag provat sånghörnet än, men efter vad jag läst mig till ska det inte behövas mycket mer än så för att få en okej sånginspelning (japp, ska laborera med det mer sen också ändå såklart).

Saken är den att jag inte vet hur jag ska gå vidare! Jag skulle gärna vilja akustikbehandla rummet men är fattig. Jag bygger mer än gärna själv, sambon har gett mig tillstånd att gå lös och anpassa där inne hur jag vill, och det behöver inte vara estetiskt tilltalande inredning på något sätt.

För det första har jag en massa äckligt klappeko. Nu har jag läst så mycket att jag blir alldeles snurrig. Vad ÄR bästa budgetsättet att få bort klappeko? Är det upphängt veckat tyg, fler/bättre absorbenter eller vinklade hårda ytor som är mest effektivt?

För det andra vill jag dels gärna ha ett så torrt sångljud som möjligt när jag spelar in, då jag tycker mer om att lägga på rum artificiellt i efterhand. MEN om jag gör hela rummet torrt lär det väl inte vara roligt att sitta och spela/öva i? Repade med en kompis där inne och han tyckte inte om att sjunga där då han ansträngde sig så han fick ont i halsen, jag vet inte vad det beror på dock. Och det är väl i första hand detta jag inte hittar så mycket om i vare sig wikin eller på något av alla forum. Hur utformar/möblerar jag ett litet lägenhetsrum så det får en trevlig ljudmiljö när man spelar instrument därinne? Samtidigt som jag blir av med klappekot...

Mixar gör jag i lurar, äger inga monitorer. Men när jag läser runt handlar den mesta av informationen som finns hur man använder spegelmetod, sweetspot, monitorplacering och så vidare. Jag har väldigt svårt att hitta något om "liverummet", det står bara att sådana rum är mer flexibla då man kan göra flyttbar inredning osv. Det jag hittar angående sånghörn, är att resten av rummet inte ska låta kass, men inte HUR man får till den biten.

Rummet är rektangulärt med måtten 3,99 x 2,80 x 2,50 (sista är takhöjden) m. Långväggarna är i betong. Inre kortväggen (med garderoberna) är i något "lättare" material, vet inte vilket, men det låter mycket ihåligare än betongen när jag knackar på det. Yttre kortväggen, med fönster, är ett smått mysterium. Hela väggen ser ut att vara täckt med spånskivor, övermålade. Spånskivorna slutar någon cm innan de möter fönstrets och dörrens lister, så man kan se det undre lagret. Förstår dock inte vad det är för material i den väggen, funderar på någon form av trä. Fönstret och balkongdörren vetter inte ut, utan mot vårt uterum/"inglasad balkong". Huset är byggd på 70-talet, miljonprogram, om det är till nån ledtrådshjälp.

Så vad kan jag göra för att få det så bra som möjligt utifrån alla tre önskemålen? Viktigast är att få bort klappeko, sedan att sångljudet blir neutralt, och i sista hand kommer övnings/jam-ljudmiljön i prioritet, eftersom man i värsta fall kan sitta i något annat rum och spela. Men jag hade hemskt gärna lyckats utforma rummet så även den tredje aspekten tillfredsställs.

Är diffusorer en idé över huvud taget i det här lilla rummet?

Bra eller dåligt att hänga upp en massa tyg på väggar och i tak?

Försöka omforma rummet med t.ex böjda plywoodskivor mellan tak och vägg?

Behandla hörn och vinklar på annat sätt?

Jag har som sagt dåligt med pengar, så det blir till att bygga själv. Jag kanske har råd att köpa t.ex. en mineralullsplatta per månad, men det gör inget om det här inte går jättefort så det får väl vara så i sådana fall.

Bifogar bilder på rummet, är inte bäst på Sketchup men ni fattar i alla fall. På golvet ligger mattor i lite olika material och utförande, jag har inte satt upp något i taket än. Vill vänta med allt för avancerade ingrepp tills jag vet att jag är någorlunda rätt ute. På väggen ovanför pianot tänkte jag sätta en bit (syns på sketchup-bilderna) sånt mörkgrått "taggigt" skum, mest för att det ska låta bättre när man sitter vid pianot och sjunger in mot väggen.

Jag har inte testat frekvenser eller provat ljudet på något annat sätt, eftersom jag först vill bli av med klappekot (jo, DET har jag ju iaf testat). Och innan jag börjar täcka alla kala ytor vill jag veta om jag tänker rätt.

All möblering är omflyttningsbar och öppen för förslag. Mina gitarrer har ett hemmasnickrat gitarrställ på en tv-bänk på hjul. Den fristående garderoben kan flyttas men jag har den gärna i det rummet. Tips på hur jag ska göra med de fasta garderobsdörrarna mottas också tacksamt, ska jag klä i dem eller använda dem som reflektorer? Dörren in till rummet har en glasruta, den går att byta ut mot en vanlig men jag tycker att den är rolig så kan jag behålla den så gör jag gärna det.

Jättetacksam för hjälp och guidning! /MIDI

Oj, har tydligen använt hela min uppladdningskvot för bilder. Ska försöka länka till tre till här strax.

post-38569-0-63244700-1455194373_thumb.png

post-38569-0-83926700-1455194374_thumb.png

post-38569-0-80635200-1455194376_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Hm, har visst använt slut på min uppladdningskvot. Ska försöka länka till tre bilder till:

21lu34l.png

334q36d.png

35lwa37.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för tipset! Och ja, antar att den risken är rätt hög. Men hur kan jag komma undan med budgetvarianter?

Läste någonstans nu att det bästa är att börja med basfällor faktiskt, och sen sätta upp absorption så att hälften av väggytan är täckt. Med det skulle man komma ganska långt, även vad gäller klappeko. Någon som kan bekräfta det?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klappeko brukar inte vara särskilt svårt att bli av med. Be någon hålla upp någon form av absorption (typ en madrass) runt om i rummet, kanske längst långväggen bredvid dörren och se om det hjälper när du klappar. Då kommer du hitta vilka ytor det värsta klappekot kommer ifrån!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska du inte mixa i monitorer, räcker väl en "sånghörna" där du även kan spela in akustiska instrument? - Utvärdera först om du är nöjd, får acceptabelt resultat innan du går vidare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men jag vill ju kunna spela musik i rummet, ensam och tillsammans med andra, utan att ljudet är helt dödat. Och jag ÄR ju inte nöjd än, det vet jag ju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men jag vill ju kunna spela musik i rummet, ensam och tillsammans med andra, utan att ljudet är helt dödat. Och jag ÄR ju inte nöjd än, det vet jag ju.

Du skrev:

"Till att börja med har jag gjort ett litet sånghörn, med madrasser på väggarna (i brist på bättre, de är vad jag hade hemma). Har inte kommit så långt att jag provat sånghörnet än, "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jo, men det känns inte som att det är någon idé att prova sångljudet medan klappekot är kvar. Jag vill ju få bort ekot, och helst på ett sätt som inte dödar ljudet helt. Jag förstår ju också att jag måste prova mig fram, men det verkar ju finnas generella tips för det mesta annat?

Jag vet inte riktigt vad jag skulle kunna lyssna efter i i nuläget, om jag testar att spela in i sånghörnet. Det kan jag ju testa när jag har fått bort mer eko tänker jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klappeko, är det typ fladdereko (flutter)?

Vilka ytor är det som ger upphov till ekot? (borde vara relativt lätt att testa om det gäller högre frekvenser genom att flytta absorbenterna)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jag antar att det är samma sak som flutter? Du vet när man klappar i händerna och så ekar det metalliskt och låter "nyinflyttad i fyrkantigt betongrum". Det lär väl komma från de kala väggytorna som ligger mittemot varandra, men frågan är vad jag ska använda på dessa ytor för att få bort ekot/fluttret/studset, och fortfarande ha kvar lite rumskänsla när jag spelar instrument därinne (utan att spela in)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad som helst som är mjukt och tjockare än typ en cm kommer att hjälpa! Jag har sjukt svårt att tro att du kan lyckas överdämpa rummet med lite budgetalternativ.

Sätt upp två/tre absorbenter (typ thomann för 75:-/st) på 50x100 cm på två/tre av fyra väggar, där du har som mest parallell yta. Sätt inte absorbenterna mittemot varandra utan se till att det är vanlig vägg mittemot absorbenterna.

Antagligen behöver du sätta en eller två av absorbenterna relativt högt upp på väggen, eftersom du har mer möbler och sånt en bit ner.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jag antar att det är samma sak som flutter? Du vet när man klappar i händerna och så ekar det metalliskt och låter "nyinflyttad i fyrkantigt betongrum".

Japp, det brukar vara högre frekvenser i min erfarenhet,

Det lär väl komma från de kala väggytorna som ligger mittemot varandra

Jo. Står du där mic:en är inritad då?

Skulle du kunna peka ut på ritningen vilka ytor det är som du tycker dig höra detta från?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad som helst som är mjukt och tjockare än typ en cm kommer att hjälpa! Jag har sjukt svårt att tro att du kan lyckas överdämpa rummet med lite budgetalternativ.

Tack, det där behövde jag veta! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Japp, det brukar vara högre frekvenser i min erfarenhet,

Ok, vad bra att veta :) Eftersom jag läser på en massa ställen att budget-grejor osv mest tar bort diskanten, så lär de ju få bort fluttret förhoppningsvis.

Jo. Står du där mic:en är inritad då?

Skulle du kunna peka ut på ritningen vilka ytor det är som du tycker dig höra detta frå

Förlåt, det är verkligen inte meningen att låta dryg. Men jag förstår inte riktigt, om jag går och lyssnar var exakt det ekar och sen ritar ut det, menar du att den informationen kan användas för att lösa mina problem? Jag vet ju redan ungefär VAR jag ska sätta upp grejor. Varför menar du att jag ska rita ut var problemet sitter? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du inte har någon matta ex på golvet skulle jag se till att få in en sådan. En tjockare variant. Gardiner hjälper en del med. Tror inte du behöver överdriva med akustikbehandling i det där lilla rummet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Förlåt, det är verkligen inte meningen att låta dryg. Men jag förstår inte riktigt, om jag går och lyssnar var exakt det ekar och sen ritar ut det, menar du att den informationen kan användas för att lösa mina problem? Jag vet ju redan ungefär VAR jag ska sätta upp grejor. Varför menar du att jag ska rita ut var problemet sitter?

Det är helt lugnt.

Jo, om man vet vilka ytor som orsakar så kan man begränsa och anpassa lösningen avsevärt. Problemet kan alltså vara väldigt lokalt för just en position beroende på väldigt specifika ytor. Och vill man ha lite olika alternativ så måste man veta var och vilka.

Den generella lösningen är så klart absorbenter bara rakt upp och ned som andra i tråden redan har nämnt. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du inte har någon matta ex på golvet skulle jag se till att få in en sådan. En tjockare variant. Gardiner hjälper en del med. Tror inte du behöver överdriva med akustikbehandling i det där lilla rummet.

Jag har mattor på golvet, flera stycken överlappande i olika utförande. :) Har dock inte fått ihop tillräckligt än så det täcker hela golvet, så det blir säkert lite bättre när jag lagt dit över hela golvet, som är tanken!

Gardiner ska upp och testas om det gör någon skillnad. Tar de tjockaste jag har i nuläget, men de är fortfarande bara kanske 2 mm bomullstyg så vet inte om det kommer påverka i någon större utsträckning?

Det är helt lugnt.

Jo, om man vet vilka ytor som orsakar så kan man begränsa och anpassa lösningen avsevärt. Problemet kan alltså vara väldigt lokalt för just en position beroende på väldigt specifika ytor. Och vill man ha lite olika alternativ så måste man veta var och vilka.

Den generella lösningen är så klart absorbenter bara rakt upp och ned som andra i tråden redan har nämnt. :)

Okej, då förstår jag bättre! Återkommer lite senare då när jag testat lite. Har själv lite misstankar om var det kommer ifrån, och jag ska testa att täcka lite mer ytor också.

Jag läste något om att (får)ull och ylle skulle vara ett fungerande alternativ, någon som vet hur bra det materialet är i jämförelse med dels bara tjocka filtar/madrasser, och dels med "riktigare" diy-grejer i mineralull? Och vad behöver man i så fall tänka på, ska det upp i en viss tjocklek eller ska det vara uppbyggt (vävt, ihoptryckt, löst, osv) på något speciellt sätt för att det ska vara effektivt?

Jag kom nämligen ihåg för en stund sen att vi har både ett gäng fårfällar och en stor hög yllefiltar hemma (japp, vi är lajvare). Fällarna skulle jag kanske kunna ha på golvet och några filtar på väggen? Filtarna är ju inte tjockare än ca 0.5- högst 1,0 cm, men kanske om jag viker dem dubbla? Någon som vet mer om ullens ljudegenskaper? Söker runt själv men internätet är ju en djungel...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta det lugnt med sökandet på internätet. :) Jag instämmer med övriga här om att du borde klara dig med ganska enkla åtgärder. Kanske en vanlig "replokals-dämpning", dvs att du hänger upp något mjukt på väggarna framför allt på på hårda ytor och tunga material (betongväggarna, fönster, kanske garderobsdörrarna). Tyngre/tjockare textilier dämpar mer, kan man nog säga lite förenklat.

Förresten, är golv och tak också i betong?

Jag är personligen inte så förtjust i att sjunga in i ett närliggande hörn (eller nära en vägg), speciellt om det är betongväggar. Man får tillbaka tidiga reflektioner som hörs på inspelningen och ger en oönskad "rumskänsla" på inspelningen. Tycker jag alltså...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Förresten, är golv och tak också i betong?

Jag är personligen inte så förtjust i att sjunga in i ett närliggande hörn (eller nära en vägg), speciellt om det är betongväggar. Man får tillbaka tidiga reflektioner som hörs på inspelningen och ger en oönskad "rumskänsla" på inspelningen. Tycker jag alltså...

Jag har inte koll på materialet i tak och golv, men det tror jag att det är. 70-tals miljonprograms-höghus liksom. Läskigt lyhört från grannarna ovanför, så jag gissar att det kanske bara är betong och brist på isolerande material som gör det lyhört?

Har inte tänkt att sjunga in i något hörn :) Ska stå med ryggen in mot hörnet. Sök på sånghörn här i forumet, eller läs på han Claes wiki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eh. Det är inte meningen att det ska vara en länk till en omegle-bild i början av tråden. :P Har det varit det hela tiden? xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har inte tänkt att sjunga in i något hörn :) Ska stå med ryggen in mot hörnet. Sök på sånghörn här i forumet, eller läs på han Claes wiki :)

Haha, dagens insikt. :) Tack!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Senaste foruminläggen

 • Similar Content

  • By Mattias87
   Jag har tänkt köpa en midi synth för att skapa musik för hemmastudio. Jag är inget proffs och vill först och främst lära mig att skapa musik på detta sätt då jag aldrig använt midi synth förut. Jag kommer lägga trummor, synth, bas osv med synthen. Min budget är upp till 2000. 
   Hade velat ha lite förslag och tips på synthar från er som kan detta.
  • By janhenrikpersson
   Hejsan! Jag är sugen på att öva lite mixning. Var ett tag sedan jag mixade i datorn. Jobbar normalt som ljudtekniker vid livekonserter. Som ni vet är det svårt att hitta jobb på den fronten ett tag framöver.
   Behöver lite sysselsättning med andra ord. Tar gärna emot era hemma demos eller semiprofessionella inspelningar.
   Även lite sugen på att prodda lite, har du fastnat på en låt? Vem vet, kanske klickar det till!
   Intresserad av pop, rock, soul, indie, funk framför allt men har en bred musiksmak.
   Har även tillgång till en lokal på ca. 100kvm komplett med utrustning man kan spela in i om det skulle vara av intresse.
   Allt Gott, Henrik
  • By Ingrid
   Hej därute!
   När jag skapar ett nytt projekt i Logic Pro x och lägger upp ett midispår där jag vill testa olika ljud från logics inbyggda bibliotek så tar det jättelång tid för dessa att laddas. Projektet ligger på skrivbordet i datorn. Har en Mac book Pro från 2015, 8 G i ramminne och en hårddisk som knappt är till hälften full. Använder ett externt ljudkort  (Saffire le) via fire wire och har en Arturia Keystep kopplad via USB. Inget annat är inkopplat & som sagt ett i princip tomt projekt.
   Vad kan felet vara, 8G borde räcka för detta eller? 
   Otroligt tacksam för svar och hjälp!
  • By ariena
   Hejsan
   Jag fick ta över lite för en "hemmastudio" av min svärfar då jag sjungit hela livet och det hade varit kul att spela in lite hemma både för att spara men även utvecklas då man hör sin egen röst på ett annat vis.
   Jag fick en microfon, ett micställ och en M-audio fast track, jag försökte koppla in den men fick den inte att fungera.
   Vet inte heller vilka program som stödjer och hur jag än letar så blir jag inte klokare.
    
   Är det någon som har lite mer kunskap om det och om ex jag saknar en ytterligare komponent?
   Bifogar bild på M-audion och om ni skulle behöva fler bilder så säg till så jag fattar hur jag ska lägga in den.
   (har markerat bort serienr osv då jag inte har någon aning om det är något som bör vara privat)
    
   Stort tack för den som kan hjälpa mig så jag kan få igång den!!!

  • By Blåbär
   Hej, jag läst omkring i olika trådar och googlat runt om ljudisolering och akustikbehandling, men blir bara mer förvirrad, ju mer jag läser.

   Jag har ett uterum, som tanken är att jag ska göra om, eller bygga om till studio.
   Den ska endast användas till inspelning av sång.
   Jag tänker att det kanske vore bra att ljudisolera, då jag inte vill att eventuellt ljud utifrån ska förstöra mina inspelningar.

   Så hur ljudisolerar man?

   Först trodde jag att glasull, eller stenlull var det som isolerade, det kanske det gör?
   Men när jag läst mer så förstår jag det som att det absorberar mellan den gamla väggen och den nya väggen, och att det är tjockt gips och/eller något annat material som ljudisolerar?

   Sen var det någon som skrev om markskivor, så jag googlade lite och hittade:
   https://www.bauhaus.se/markskiva-isover-38-50-4-8m.html
   Som man kanske kan sätta direkt på väggen?
   Eller behövs det gips utanpå dom också?

   Sen hittade jag någon självhäftande ljudisolering i skum:
   https://www.silentswede.se/ljudisolering-studio/ljudisolering-till-studio/ljudisolering-till-studio-silentswede-neo
   Det verkar ju smidigt, men det kanske inte funkar som ljudisolering, utan mer som akustikbehandling?

   Jag hade tänk täcka för fönstret helt med, vilket material det nu än blir.
   Men dörren är ju lite knepigare.
   Man kanske kan bygga en avtagbar vägg som man kan ställa för medan man spelar in?

   Sen hade jag ju helst velat göra något åt golvet också, och då gör man kanske ungefär likadant som med väggarna?
   Bygger nytt (flygande?) golv, med glasull, stenull eller markskivor i?
   Och kanske likadant med taket?

   Som jag förstår det så är det just ljudisolering som är viktigast vid inspelning av sång.
   Men det kanske hade varit bra att akustikbehandla lite också?
   Att sätta upp lite ljudabsorberande skum på väggar, och kanske i alla hörn förutom där man har sånghörnan, eller ska man ha det i sånghörnan också?

   Är tacksam för svar!
   //Blåbär
 • Veckans populäraste ämnen

 • Senaste låtarna

 • mixakuten_ingang.jpgMIXAKUTEN
  Som medlem får du kostnadsfri hjälp med mixning eller mastring av din låt.
  Läs mer >

 • Utvalda pressmeddelanden

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.