Jump to content
Sign in to follow this  
viggo

[LÖST] Låten ändrar tonart när jag exporterar till MP3

Recommended Posts

Hej!

Jag har en fråga på en sak som är väldigt konstigt. Har aldrig varit med om det förut. Men när jag ska exportera en låt till MP3 eller annat uppspelningsformat så ändrar hela låten tonart. Hur kan detta ske? Jag använder FL Studio 12 och har endast använt mig av Gary Garritan Personal Orchestra 4.

Tack på förhand!

TILLÄGG: När jag har sparat den, i MP3 i detta fall, och lägger in den i playlisten i samma projekt som jag komponerat låten i så låter det som det ska göra. Det är alltså när jag lyssnar på den "utanför" FL Studio som det blir fel tonart.

TILLÄGG2: Nu är det så att det blir endast så när jag har FL Studio igång. När jag inte har igång det så låter det som det ska. Men fortfarande, så ska det ju inte vara. Någon som har något tips?

Edited by CHAE

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Har du någon" transpose" funktion som ligger någonstans?

Kan du gå in någonstans och se vilka värden som används vid exporten

(jobbar själv i Cubase)

Edited by laban1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har letat överallt men kan inte hitta en sån funktion. Alla värden som används vid exporteringen är desamma som det alltid har varit. Har testat olika men fortfarande samma resultat. Det är ungefär ett tonsteg som låten sänks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är inte så att du mixar i en sample rate, tex. 48kHz och exporterar i en annan?

/Jon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verkar vara en konflikt mellan ljudkortets och programmets inställningar gällande Sample Rate/Bit Depth. Brukar ibland räcka med att starta om datorn. Det kan också vara så att datorn kör ett annat ljudprogram i bakgrunden (typ Spotify) som har en annan Sample Rate/Bit Depth. Stäng ner och starta om utan detta program aktiverat.

Edited by Fred F

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har testat att stänga ner allt och starta om men ingenting hjälper. Har ominstallerat ljudkortet men inget. Använder Focusrite Saffire Pro 24 DSP med Saffire Mixcontrol 3.4 på Windows 10. Formaterade om datorn för några dagar sen. Hade samma mjukvara samt hårdvara innan det utan problem. Jag laddade hem AudioPlaybackDiagnostic från Microsofts hemsida och sökte efter fel. När jag felsöker så säger dom att det är ett nytt problem som dom inte tidigare stött på och hänvisar mig till den här länken:

http://windows.micro...blems#v1h=tab01

Tillbaka på ruta ett. Fortsätter jag att felsöka problemet i APD så är problemen som den hittar: Audio service not responding - Inte åtgärdad. Några fler ideér?

TILLÄGG: Om "Audio services not responding" så står det "Both the Windows Audio and Windows End Point Builder services must be running for audio to work correctly. At least one of these services isn't responding". Vart hittar jag dessa?

Edited by viggo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Håll ner "Windows"-knappen och tryck på X, och välj sedan "Manage Computer" i menyn som dyker upp.

Till vänster på det fönster som då öppnas finns en sorts trädkontroll, där det finns flera olika alternativ. Den nedersta heter "Services and Applications", och om du öppnar den finns två val: Services och WMI Control. Klicka på Services så kan du se alla services som finns i datorn till höger i fönstret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack! Men har testat att både uppdatera och starta om bägge två men fortfarande samma problem. Förstår ingenting. Någon som kan ha något mer tips?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grävde lite djupare nu och såg att det var så enkelt som att datorn var inställd på 48kHz och FL Studio på 44kHz. Mixcontrolen ändrade alltså hertzen när öppnade FL. Problem solved. Tack så mycket för hjälpen i alla fall!

Share this post


Link to post
Share on other sites

datorn var inställd på 48kHz och FL Studio på 44kHz.

Tack så mycket för hjälpen i alla fall!

1-0 till Jon då med andra ord.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Senaste foruminläggen

 • Annons
 • Similar Content

  • By PeppZZon
   Hej!
   Jag har som i min introduktions post berättat att jag har snöat in mig på att försöka göra "Boy band" musik mest som en kul grej och för ett skämt projekt som jag har med några kompisar. Jag har nu fastnat för låten "Born to make you happy" med Britney Spears. Tycker den summerar ljudet jag försöker uppnå ganska exemplariskt, det jag fastnade mest för är trummorna. Jag tycker att beatet låter väldigt simpelt (Även fast jag inte tycks få till det helt korrekt). Jag undrar nu hur får man till de där trummorna? Jag vet att just de samplena är extremt svåra att få tag i (Om det ens går) så det begär jag inte, jag tänker något som liknar och sen tänker jag även hur får man till beatet? Det här är säkert en väldigt nybörjar fråga men det stämmer ganska bra överens med vad jag är. 
   All hjälp uppskattas ha det bra!
    
   Länk till låten om ni inte redan hört den
   https://www.youtube.com/watch?v=iTlyTzrkxhE
    
    
  • By Ollie Olson
   När du skriver låtar så blir det ofta att du skriver i en tonart som du gillar för att det passar instrumentet du spelar på, eller för att du gillar hur det låter när du spelar. Eller kanske bara av ren vana? 
   Tyvärr händer det ju ganska ofta att det inte riktigt passar den som ska sjunga i slutändan. Om du skriver för någon du känner, eller känner till deras röst, då kan du ju antingen fråga vilken tonart som de brukar sjunga i, eller så kan du lyssna på inspelningar som finns och försöka fundera ut vad som skulle passa personen i fråga bäst.
   Vid vissa tillfällen så skriver man låtar för att försöka få med dem i olika musikprojekt,  och då är det ju svårare att veta vad som skulle kunna funka. Tonarten är väldigt viktig för att resultatet ska bli så bra som möjligt och för att melodierna ska låta bra.
   Det du ska tänka på är hur melodin ligger mot ackorden. Går melodin i tersen eller i kvinten? Eller ligger den mest på grundtonen? Detta avgör hur du ska tänka på vilken tonart som du ska hålla dig till.
   Det som brukar vara en god idé när du ska göra en demo, är att försöka göra den så att det blir enkelt att byta tonarten, så att du lätt kan skicka en version i rätt tonart till artisten, så att de verkligen kan höra och känna att den här låten passar dem.
   En annan god idé som proffsen ofta gör, är att de dessutom gör två versioner av demon –en med ett högre tonläge, för ljusa röster, och sedan ett lägre tonläge för djupare röster. Detta tillsammans med en text där det är lätt att byta ut ett ”hon” mot ett ”han”. Det gör att det är enklare att visa låten för förlag, artister eller producenter utan att behöva välja vem som ska sjunga den.
   Nu tänker du kanske vad detta har att göra med själva låtskrivandet? Men det har det, för olika melodier klingar bättre eller sämre i olika tonarter.
   När det gäller att skriva i olika tonarter, så är det också ett utmärkt sätt att bryta sina egna mönster, för att du kommer att uppleva det annorlunda. Om du är van att skriva dina låtar i tonarten E-dur till exempel, så om du helt plötsligt testar att skriva en låt i tonarten G-dur, så känns det som något nytt, därför att omedvetet så uppfattar dina öron en annan klangvärld. Det känns nytt! Det känns fräscht!
  • By AXUU
   Hej på er!
   Jag började producera musik för fem år sen och köpte mig då första generationen Scarlett 2i2 vilket funkade helt ok för mig, särskilt då jag var nybörjare. Jag körde hårt med detta ljudkort tills för ungefär ett halvår tillbaka då uttaget på ljudkortet gick sönder. Som tur var hade dock min sambo ett ljudkort liggandes, M-Audio Fast Track C600, och det kör jag med nu tills jag investerat i ett nytt ljudkort. Jag har dock väldigt svårt att välja i denna ljudskorts-djungel, särskilt då jag inte har så bra koll på ljudkort.
   Jag gör nästan enbart elektronisk musik och behöver inte mer än två inputs, däremot använder jag många krävande plugins/mjukvaror i mina produktioner så som tex Omnisphere 2, Nexus2, Izotopes verktyg etc etc. På senare produktioner blir det ofta överbelastat/system overload i Logic när jag kommit upp i en hel del spår vilket är störande.
   Jag behöver ett ljudkort som klarar lite mer och det spelar ingen roll om det är USB eller Thunderbolt för mig (eller är det bättre att köra Thunderbolt för att undvika överbelastning?). Min budget är runt 4000kr (men tar gärna förslag i alla prisklasser).
   I övrigt använder jag en Macbook Pro från 2013, då ganska maxad med bland annat 16GB ram (vilket typ är standard idag?). Thunderbolt finns men inte USB-C.
   Hoppas ni kan hjälpa mig med några förslag 🙂 

  • By Cordyceps
   Efter att jag har extraherat filen och laddat upp den på soundcloud laggar låten. Klickar som när det glappar i högtalare. Vad kan problemet vara?
   Tack! 
  • Guest
   By Guest
   edit
 • Veckans populäraste ämnen

 • Senaste låtarna

 • mixakuten_ingang.jpgMIXAKUTEN
  Som medlem får du kostnadsfri hjälp med mixning eller mastring av din låt.
  Läs mer >

 • Utvalda pressmeddelanden

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.