Jump to content
Sign in to follow this  
AtoneMusic

Mixing hörlurar impedans.‏

Recommended Posts

Hej! Jag har nu tänkt köpa nya mixing hörlurar. Jag har kollat på Beyerdynamics DT 770 och DT880. Har en kompis som säger att 770 skulle vara bättre osv.

Sedan vet jag inte heller hur allt med impedans och så fungerar. Jag har ett Focusrite Scarlett 2i2, men vet inte om jag ska köpa 250 eller mindre. Hörlurarna kommer jag som sagt använda till att mixa min musik i Ableton Live. Jag vill gärna ha ett par "ärliga" hörlurar, alltså om mixen är bra låter det bra, och om det är dålig låter det skit dåligt. (Det är alltså EDM jag sysslar med...) Köpte nyligen nya monitorer men nycker att det är mycket lättare att mixa med hörlurar. Om ni har några andra tips så skriv gärna.

//Jakob

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

//forum.studio.se/topic/79167-600ohm-vs-70ohm-horlurar-vad-ar-skillnaden/

Förklarar bra vad skillnaden gör.

Lurar är riktigt bra för detaljer men de luras lite när det kommer till helheten. Försök att lära dig och träna med att mixa med monitorerna först och främst och sedan kontrollyssna i hörlurarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typ 80 ohm är mer lättdrivet än 250 ohm har jag fått lära mig här på detta forum!

Visst stämmer det, ni kunniga? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du får högre volym med lägre impedans, men lägre impedans gör att strömmen blir högre och det kan finnas risk för distorsion.

Kolla manualen vilken impedans som hörlursutgången klarar.

En längre och utförligare variant saxat från Claes:

" För säkerhets skull tar vi en runda till med det märkliga begreppet "lättdrivna hörlurar" - som ur teknisk synvinkel egentligen är tvärtom mot hur uttrycket normalt används... ;)

Lägre impedans på lurarna ger starkare ljud än högre impedans vid samma volyminställning.

MEN! Lägre impedans ger också högre belastning på hörlursförstärkaren eftersom det dras högre ström genom den och från nätdelen.

Om impedansen är för låg, så kommer man att få distorsion när man drar upp volymen, eftersom man försöker dra ut högre ström än nätdelen kan leverera. Det är bl a därför ljudkort som enbart drivs av USB- eller Firewire-power ibland kan dista med lurar som har låg impedans - så att man behöver komplettera med en extern nätdel till ljudkortet för att det ska bli bra. Det kan också dista om hörlursförstärkaren inte är konstruerad för att driva lurar under en viss impedans på grund av komponentval som inte tål det högre strömuttaget.

Har man "för hög" impedans, så kommer det inte att dista, utan bara att bli lägre volym som man inte kan dra upp så mycket som man vill.

Med tanke på ljudkvaliteten bör man alltså kolla upp att hörlursutgången klarar de tilltänkta lurarnas impedans - eller lägre. "

Edited by laban1
  • Gilla 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har ett Focusrite 18i6 med ett par Beyerd 990 Pro - 250 Ohm. Funkar men volymen blir lite i lägsta laget. Skulle rekommendera att ha lägre impedans.

Beyerdynamics sitter otrolig skönt på - rekommenderar att du prövar först innan köp, bäst är om du kan låna hem och pröva ihop med Focusrite.

Edited by laban1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag gör alla mina för-biomixar huvudsakligen i DT250, men de kan inte göra jobbet ensamma. Med allt vad gäller mixning för bredare distribution så behöver du så många lyssningssystem du kan hitta, och Beyer, bra som de är, har väldigt baktungt ljud. Det gör att det är lätt att mixa för tunnt, men det gör dem även fantastiska för att höra överdriven fethet & grötighet. 770/880/990 har samma karaktär, men rikare ljud.

SJälv har jag sett ut ett par Sennheiser att sköta huvuddelen av mitt lur-mixande. Minns inte exakt vad de hette, var skeptiskt först då jag HATAR HD25, men de här var nåt av det mest neutrala jag någonsin hört!

Dock, som tidigare sagt, förlita dig inte helt på luringar. De har både fördelar och nackdelar, bäst är om du kan blanda flera lurar med flera monitor-system, med flera HiFi-system. Då får du bäst förutsättningar. Och oavsett vilka lurar du väljer - se till att lära dig dem utan & innan. Använd dem så mycket du kan till så mycket olika saker som möjligt under så lång tid som möjligt, själv har jag mina 250 till precis allt :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har ett par DT250 men har själv lite problem med dom. Man kan inte sitta enbart med dessa lurar utan måste använda andra grejer som sagt. Men det blev ett lyft när jag skaffade AKG K240 mkII 55 ohms och tycker att jag får till bättre mixar när jag sitter enbart med dom. Sitter enbart med lurar nu då jag inte vill störa mina grannar. Provlyssnar dock i min hemmabio men tycker att det låter bra även där.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.