Jump to content
Annons

4 ohm slutsteg till 8 ohm högtalare


Fraggash (oregistrerad)

Recommended Posts

Fraggash (oregistrerad)

Tja! Jag har ett slutsteg som skickar ut i 4ohm till 8ohm högtalare. Vad innebär detta? Vad kan hända? Kan man göra något för att optimera?

God Jul!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Kort svar: Ja!!!!!!!

Lite längre svar: Han resonerar helt fel. Högre impedans är inte högre belastning riktigt på det sätt som man brukar mena när man pratar om belastning. Visst kommer en högtalare med högre impedans att ge lägre ljud än en med lägre impedans, om man har samma volym inställd - men det är ju bara att skruva upp volymen, så blir det samma ljudnivå som med högtalaren som har lägre impedans. Den högre impedansen kommer aldrig att kunna knäcka varken slutsteg eller högtalare - och du kan till och med koppla in ett par hörlurar med exempelvis 600 Ohm direkt på högtalarutgången och det kommer aldrig att kunna knäcka förstärkaren (men lurarna om du skruvar upp för högt).

Om man däremot kopplar en högtalare med lägre impedans än slutsteget är specat för, så kommer det att dras högre ström genom slutsteget, än det är konstruerat för. DET är belastning som kan knäcka slutsteget och/eller nätdelen, eftersom komponenterna bara är konstruerade för att kunna hantera ett visst maximalt strömuttag. Får man ut för mycket dist innan slutsteget och/eller nätdelen slutligen dör, så är det också stor risk att man knäcker diskanterna. Högtalare med för låg impedans går oftast att köra med, så länge man inte skruvar upp för hög volym - men det är förstås lite riskabelt...

Redigerat av Claes
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...