Jump to content

Masteringprogram som är enkelt att använda


Recommended Posts

Hej!

Jag och en kompis har precis mixat färdigt en demo. Nu ska vi mastra och ingen utav oss har egentligen en aning om hur man gör.

Vi letar efter ett masteringprogram som är extremt simpelt att använda. Det allra bästa vore om det bara fanns några presets att välja på. Enklast möjliga alltså.

Har ni några förslag? Programmet kan vara antingen en plugin till Cubase eller ett fristående program.

Link to post
Share on other sites

Nu ska vi mastra och ingen utav oss har egentligen en aning om hur man gör.
Då tror jag inte att ni behöver ett mastringsprogram, utan att tänka igenom varför inte mixen duger som den är.

Dålig eq-balans? Något som sticker ut? Masterbussen i behov av kompressor? Loudness?

Sedan kan ni utforska mastring på masterbussen i Cubase.

...eller låta någon annan mastra låten åt er.

 • Gilla 1
Link to post
Share on other sites

Hej Biffy

Jag håller med Linus. Ska det vara enklast möjliga så titta på hur man gör en enkel master med Cubase.

Ska du mastra mycket och är beredd att lägga ner mycket tid på att bli bättre så är kanske Ozone 6 mer intressant. Det kostar också en hel del vilket tål att tänkas på. 249 dollar för standard versionen eller 999 för Advance versionen.

Lycka till med demon!

Link to post
Share on other sites

Izotope ozone är väldigt enkelt och låter faktisk bra (Kanske beror på genre). I ozone 5 finns det färdiga presets till olika genrer. Till 6an har det inte kommit presets än.

Köpte denna plugg häromdagen och ska oxå sägas att den är väldigt användbar i att mixa spår med. Jag är dock ny med att spela in och har inga andra liknande pluggar att jämföra med (förutom freeware) men ozone är otroligt användarvänligt med massa bra färdiga inställningar.

Izotopes grejjer känns väldigt kreativt.

Vet inte om man kan köpa beg. licenser hos Izotope men gör det det så kanske du kan hitta 5:an billigt?!?!

Jag tvekade endel med på priset men känns som jag kommer ha mycket nytta av det.

Edited by rundgång
Link to post
Share on other sites

Hej och tack för era svar!

Om jag ska vara ärlig så tycker vi att mixen låter bra och kraftfullt som den är. Egentligen vill vi mastra för att det ska gå riktigt till så att säga. Vi har lagt många timmar på mixen och det vore liksom lite tråkigt att slarva med en sådan sak.

Kan man strunta i en mastering eller måste det ske?

Jag såg att Ozone fanns som demolicens i 10 dagar. Det skulle funka.

Landr verkar ju annars helt perfekt för ändamålet. Laddar man alltså bara upp en wav-fil på sidan och sedan får man den färdigmastrad? En sak som jag är rädd för är att en mix blir för hårt mastrad, så att den "spricker" "dånar" och blir allmänt jobbig att lyssna på.

Vi ska in och göra det sista på mixen på fredag. Sedan testar vi Landr som första alternativ. 🙂

Link to post
Share on other sites

Egentligen så är ju mastringen något man bara gör för att flera låtar ska passa tillsammans på en skiva. Så att det inte blir för stor skillnad i ljudstyrka, så att det blir en bra spridning på låtarna (blir tråkigt att lyssna på en skiva där alla snabba låtar är först på skivan och alla långsamma är sist på den) och för att det ska var en balans med en liknade mixning i alla låtarna på skivan (så att lyssnaren inte upplever skivan som svajig). Detta gör man ju bara om man ska släppa en fysisk skiva som måste pressas någonstans.

Så är det bara en låt på demot så behövs inte mastringen om mixen är bra i sig. Ska den spelas i digitala mediespelare så finns det oftast inte heller något behov av en mastring.

Edited by k9
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Hej!

Om det inte blev bra med Landr:

När jag själv lägger en massa tid och arbete på att mixa en egen låt brukar jag skicka iväg den på mastring. En hyfsad mastringstekniker ger låten en bättre ljudputsning och starkare upplevd ljudnivå än vad jag själv kan uppnå. Då vet jag iallafall att sista länken i kedjan blir "på riktigt" även om jag har skruvat bort mig någonstans i mixen. Dessutom blir det ett schysst avslut att skicka iväg låten. 🙂

För nån femhundring plus moms per låt finns det några alternativ. Googla på mastring eller kolla runt på forumet vart folk har skickat sina låtar för mastring (och vad de tyckte).

Lycka till med demon!

Link to post
Share on other sites

Alltså lite beroende på vad det är för slags produktion så kan mastring vara en hel del annat än bara att "fixa till" ljudet. Är det ett album eller dylikt så ser man ju till att all låtar låter ungefär lika starkt osv. Plus att man bestämmer ordning. Men viktigast av allt så lägger man in s.k metadata som behövs när skiva pressas och säljs osv. Man lägger in info om spår och så vidare i själva filerna som sen hamnar på skivan. Detta krävs av flera olika anledningar, dels för att låtarna ska bli identifierade hos radio osv.

Men om det är en demo som "bara" ska var för promotion eller att ges bort till kompisar så kan man nästa hoppa över mastringen och endast använda kompressor och eq på masterbussen för att få upp ljudvolymen lite och göra små justeringar i eq. Det kan i många fall duga. Även om det kan låta mycket mer proffsigt att verkligen mastra den på riktigt eller ännu hellre skicka iväg den för mastring. Det senare rekommenderar jag om ni verkligen vill att det ska "gå riktigt till" då alla seriösa mastrare öven hjälper till med metadata och dylikt samt att det också kommer låta bättre.

I annat fall funkar nog pluggar ni redan har i Cubase där finns säker också presets som ni kan använda er av. Även om presets sällan funkar som dom är så ger dom ofta en bra utgångspunkt och med lite YouTubande kan ni säkert få till en vettigt klingande "master" på egen hand.

Lyckat till hur som helst!

Link to post
Share on other sites

Det finns två olika delar, det ena är att färdigställa ljudet i produktionen det andra är att skapa master kopior för olika format. Tex att generera mp3 filen eller skapa redbook cdn. Senaste gången jag kollande så tyckte jag lame gjorde bättre mp3 filer än tex cubase. Och cubase gör inte redbook alls.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Senaste foruminläggen

 • Similar Content

  • By BeatTheBeatUp
   Tjabba jag söker folk som har låtar som man kan mixa. Har nyligen byggt klart min andra studio men är lite ute på landet så folk kommer inte så ofta för att spela in,och min egen röst är jag ganska less på att ratta på. 
   Jag tar ej betalt oavsett hur lång tid det tar och hur dålig din inspelning är. jag gör detta av det enkla skälet att Jag älskar och få andra och låta bättre samt för att få mera erfarenhet.
   Jag använder mig mest  av waves och ozone pluggar men har allt mellan himmel och jord är du mummel rappare så finns det autotune oxå. 🙃
   Jag är öppen för alla genrer så låter detta intressant  skicka mig en mail till Carambola206@gmail.com och berätta lite om ditt projekt så tar vi det därifrån
   fridens!
   Ps dina ljud filer raderas efter utfört arbete om inte annat diskuteras.
  • By Alyasmusic
   Hej, Jag söker lite förslag ang akustik behandling i mitt utrymme där jag gör musik/Mixning.
   Har mycket problem med mixning för tillfället då mitt utrymme där jag håller till inte är det bästa stället att mixa på.
   MEN...Jag vet att det aldrig kommer bli perfekt, men finns det någonting man kan göra för att förbättra akustiken en aning? bass traps, ljudisolera på väggen/takvinklar för att få lite mer kontroll på allt ljud och reflektioner och low-end som är ytterst svårt att få till?
   Ni kan se bild där jag håller till 🙂 Tack för svar!

  • By theunknown
   Hej!
   Mitt band "God Mother" ska snart släppa vårt andra släpp med vår nya sångare. Och jag sitter för tillfället och mixar detta. Jag känner dock att jag kört fast lite och skulle uppskatta all hjälp med åsikter jag kan få.
   Vi spelar nån slags grind/death/hardcore-aktig musik. Jag satsar inte på att få den renaste mest separerade mixen utan mer lite kontrollerat kaos i stil med Afgrund. Rotten sound, Nails. Men just nu ligger jag nånstans i mellanläget känner jag.
   Inspelat av mig i vår replokal:
   Trummor: Tama Starclassic + Pearl Brass snare.
   Gitarr: Peavey 5150 + Orange 4x12 och orange 2x12
   Bas Fender p-bas - Traynor topp - Rat pedal till 2x15 låda.
   Sång: Shure sm7b.
   Mixarna i 320 mp3:
   https://dl.dropboxusercontent.com/u/8516038/God%20Mother%20-%20Run%20The%20Place%20Red%20(Master8.1).mp3
   https://dl.dropboxusercontent.com/u/8516038/God%20Mother%20-%20Ignorans%20(Master%206.3).mp3
   Referensmix:
   http://afgrund.bandcamp.com/
   Kom gärna med åsikter och kritik. Tack på förhand.
   Mvh /Michael
  • By cjaym
   Hey,
   Har lite problem (men har inte forskat allt för mycket) att när jag proddat färdigt en låt att sen komprimera den till rätt hastighet och storlek. När jag exporterat låten från nu GarageBand ligger den sedan som en cirka 70 mb stor AIF-fil, som är 1411kbps. När jag komprimerar den (använder programet Switch) så har jag problem att få den till c:a 320 kpbs vilken är det jag eftersträvar. Antingen får jag ungefär samma storlek eller så går den ner på 128kbps. Bör jag använda andra program eller är det ngt annat det är fel på?
   Är som sagt lite novisen vid spisen än så länge men hjälp vore bra 😆
   /mvh cjaym
   _______________________
   www.myspace.com/cjaym
  • By debatt
   Hej!
   Känner inte till så många masteringprogram.
   Jag har "bara" de enklare Wavelab Lite och Clean, bägge från Steinberg, för detta.
   Jag vet dock att jag tycker att Isotope Ozone är ett mycket bra masteringprogram,
   det är en nedladdningsbar plug som kan användas till Pro Tools eller i VST t.ex.
   Jag har sett och hört vilken skillnad det gör. Kerry Livgren är imponerad...
   Pris 2000 SEK.
   SoundForge nämns ju här och var. Ungefär i samma prisklass, lite högre.
   Personligen har jag ingen erfarenhet av det dock.
   Förslag?
   //:debatt
 • Senaste låtarna

 • Utvalda pressmeddelanden

 • Who's Online (See full list)

×
×
 • Create New...