Jump to content
Annons

Sign in to follow this  
johanxavier

Intresse för att hyra studio lokal i Göteborg?

Recommended Posts

Hej på er!

Jag har suttit och letat efter någonstans att hyra ett rum där jag kan bygga mig en studio alternativt hitta en rum som redan är byggt för detta ändamål utan några större resultat.

Mycket av det man hittar där dem annonserar "ljudisolerat rum" är ljudisoleringen riktigt dålig och lokalen i sig en besvikelse.

Jag fick då en idé att man kanske skulle bygga mellan 4-6 "riktigt ljudisolerade rum" någonstans och sedan hitta andra människor som känner likadant som jag.

Jag undrar då först om det finns något intresse för det här?

Tanken är att bygga dessa rum om ca 15m2 ordentligt isolerade, byggda bort alla hörnen, ordentligt tak osv.

Alltså det kommer vara ett proffs som gör detta, en riktig ljud akustiker.

Det enda man själv behöver göra när man flyttar in i detta rum är i så fall att behandla väggar med absorbenter för maximal ljudisolering.

Hur ser intresset ut för det här?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Jag är intresserad. Kommer detta byggas ute i industriområden eller mera nära stan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tror du kraftigt förväxlar ljudisolering med akustikbehandling - två helt skilda saker så inte så konstigt om du blir besviken om du förväntar dig nåt annat än vad som utlovas

  • Gilla 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sign me up om det är i centrala gbg. Jag har dock letat efter lokal i 3 år för detta ändamål och det har visat sig minst sagt löjligt svårt. Varenda fastighetsägare får kalla fötter så fort du nämner ordet musikstudio (De tror att du kommer störa grannarna), och då har jag ändå jobbat med fastigheter och känner folk i branschen. Men hittar du något bra och centralt, så absolut är jag på!

Jag har också två kollegor som letar efter liknande så kanske har du mer än en kund till din studio här.

Edited by Fabz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle vara enormt intresserad av att hyra en studiolokal i Gbg!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kul att det finns intresse! För att svara snabbt på det som ni redan skrivit är att om detta skulle bli verklighet då kommer det byggas ordentliga rum. Varje rum skall byggas som ett kontrollrum och vara akustik behandlade så att man bara kan flytta in och hyran skall dessutom inte vara skyhög då jag inte är ute efter att tjäna pengar.

Dock är ju detta ett ganska stort projekt och det kräver att någon bank vill låna ut en ganska stor summa pengar med.

Innan jag eventuellt gamblar helt och hållet med detta ville jag bara se att det finns intresse.

Ett alternativ vore att ju att starta ett aktiebolag om det finns någon mer här som brinner för detta och göra det tillsammans.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag vill också hyra studio. Men kommer det finns något bra akustiskt rum att sätta in en trumset i eller bara kontrollrum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra ide, jag är på! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Count us in! Vi har flyttat från London UK och letar för närvarande efter en lokal att använda vår studio i. Vi har en analog reggae studio med all utrustning redan. Behöver bara någonstans att hyra med bra väggar, tak och golv och akustik behandling.

Skulle absolut vara intresserad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag är jätteintresserad! Hur i nuläget en lokal i Olskroken.. men vill därifrån så fort jag kan hitta nåt bättre! Har väntat på ett tillfälle som detta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej igen allihopa!

Sjukt kul att det finns ett så stort intresse för detta.

Jag letar fortfarande efter en lokal som skulle kunna passa detta ändamål samt en bank som vill låna ut pengarna.

Det är ju inget billigt projekt att dra igång och min vision är att allt ska vara byggt för professionell inspelning.

Idéen blir att bygga kontrollrum, alltså inga replokaler men ändå ha gemensamt rum för sång och ett för t ex trummor som får nyttjas och fördelas mellan hyresgästerna utöver de enskilda rummen än har.

Jag är inte ute efter att tjäna några stora pengar med detta utan jag är en eldsjäl som inte hittar någonstans att ha min egna studio.

Just nu kostar det mellan 4000-5000kr i Göteborg att hyra ett rum som är byggt av billigaste materialet.

Jag tror att varje rum som byggs här kommer att kosta mellan 40.000 - 50.000kr att bygga för att hålla en professionell standard.

Hyran där tänker jag rent spontant också hamnar mellan 4000-5000kr i månaden och då flyttar man in färdigt akustik behandlat och ljudisolerat rum. Tillgång till kök, toa, sångbås, trumbås, larmade lokaler med utryckning.

Jag önskar jag kunde ge ett exakt datum när detta kommer ske men det kan jag tyvärr inte så hoppas ni inte är för otåliga.

/Johan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spännande projekt detta!

En liten kommentar till budgeten bara: 40.000-50.000kr per rum är nog lite lågt räknat om man vill uppnå professionell standard och räknar med arbetskostnaden. Det finns mycket att tänka på. Som nämndes ovan får man skilja på byggnadsakustiken (ljud- och vibrationsisolering) och rumsakustiken, dvs hur det låter inuti rummet.

Man bygger nästan alltid dubbelväggar i gips numera och dessa har en resonansfrekvens i basregistret där man har förhållandevis låg ljudisolering. Därför måste väggen dimensioneras rätt vad gäller antal gipslager och avståndet mellan vägghalvorna, beroende på vilken typ av musik man skall jobba med och vilken dämpning man vill ha. Det är också extremt viktigt att själva byggandet av gipsväggen sker precis enligt instruktionerna, för att man skall få den dämpning som man har beräknat.

Det flytande golvet är troligen den dyraste delen - materialmässigt - men är nödvändigt om man skall få god ljudisolering. Det finns olika sätt att göra detta på. Bra och dåliga.

Dörrar och fönster måste vara av rätt sort och monteras professionellt. Elkablage får inte installeras hur som helst, eftersom detta kan förstöra en god ljudisolering. Ventilationen måste göras med stor eftertänksamhet för att man skall få rätt luftflöde och samtidigt ljudisolering mellan rummen.

För att den interna rumsakustiken skall fungera bra skall rummen ha rätt form och man skall ha rätt balans mellan reflekterande, absorberande och diffuserande väggar. Man skall ha en hållbar strategi för hur man hanterar rummets resonanser i basregistret.

Själv har jag en studiolokal i Brewhouse - centralt i Göteborg - som jag gärna vill bli av med. 60m2, bra ljudisolering och bra rumsakustik.

I mitt CV står bland annat tekn dr i akustik, samt att jag har arbetat flera år med Ingemar Ohlsson i Stockholm (Audio Data Lab). Ingemar är nog den person som har designat flest professionella studios i Norden.

Lycka till med ert projekt!

Per

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hittade äntligen denna tråd igen. Hur går det för er? Har ni hittat en lokal eller har projektet skrotats? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Jag är lite i liknande situation men behöver också ett litet lager då jag har lite turnécase. Den lokalen jag är i nu skulle isåfall bli ledig (med utsikt över hamnen...) Anledningen är att jag behöver ha allt samlat och kunna rulla in mina valv utan att behöva lyfta upp dem i trappen i hallen. Gitarrvalv upp för 8 trappsteg. Nej tack...

Så om någon har en lösning eller byte kan man börja snacka mer!

Spelar för övrigt inte in liveband men behöver få plats med mitt trumset också. Och syntpark...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.