Jump to content
Annons

Sign in to follow this  
Tomajjo

Problem med jobbiga frekvenser vid mastring!

Recommended Posts

Hallå studiorävar!

Håller på att mastra min senaste låt i Studio One, en låt där jag använder en hel mindre dist än tidigare låtar, vilket också medför andra problem än tidigare. Ligger en otäck frekvens runt 2-5 kHz som jag inte blir kvitt vad jag än gör. Har skurit ner en hel del på refrängen där det ligger en hel del dubbade gitarrer, 2 st L/R 100 pannade, 2 st L/R 75 pannade, 2 L/R 50 pannade som kör grund riffet och en slinga som är centrerad. Har prövat ta bort dom två som är pannade 50, vilket städade upp en hel del, men det är fortfarande för många gitarrer som slåss om samma frekvenser, och även trots några försök med de-essers, multibandkompressorer, massa eq, så blir jag inte kvitt den jobbiga frekvens som ligger och gnisslar som ett sågverk genom hela låten.

 

Så min fråga är vad som lättast kan lösa problemet, utan att offra all ton från gitarrerna? Kan det vara fel inställningar på kompressorerna, eller är det limitern som bidrar till oljudet?

 

Har haft en ful ovana att alltid köra med snabb attack och lång release på kompressorerna, pga att jag tidigare oftast kört med snabbare och mer distade gitarrer. Kör med waves CLA 76 och API 2500 mestadels.

 

 

Tacksam för alla svar, ska pröva mer nästa vecka. Ge gärna tips på andra saker jag bör tänka på vad gäller balansen i mixen.

 

https://soundcloud.com/tomajjo/endless-days

 

https://soundcloud.com/tomajjo/endless-days

Edited by Tomajjo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annons

Eftersom gitarrerna slåss om samma frekvenser i ljudspektrat kan det bli att vissa frekvenser "överframhävs", speciellt i de låga mittenfrekvenserna om du har många gitarrer. Det låter som att problemet kan ha att göra med själva grunden i gitarrtonen? Annars kan man putsa mycket med EQ och filter, även om det är mycket bättre att få till tonen från början.

Vad exakt har du gjort med EQ'n?

Share this post


Link to post
Share on other sites

det verkar inte gå att lyssna på låtarna

så tipset får helt enkelt bli att du får gå tillbaka till mix och rätta till problemet där

kanske är det onödigt att komprimera öht?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fredrik: jo kan hända att grundljudet är för "vasst" för öronen från början, även om jag var ganska försiktig med treble när jag rattade in ljudet i pod farm/ampire. EQ:n på alla gitarrer har hi-pass filter runt 20 hz och är sänkta på 3 olika ställen mellan 2-5 kHz ca 3-6 db vid dom jobbigaste frekvenserna. På masterbussen har jag en shelf på ca 2-3 db från 5 kHz för att få lite klarhet i ljudbilden. Vi mastringen har jag ett par eq i följd för att pröva bli kvitt oljudet, sänkt lite runt 3-400 hz och återigen runt 2 kHz men är inte nöjd alls och oljudet är kvar.

 

Demonproducenten: ska bara vara att klicka på länken så kommer du in på låten i ett nytt fönster. Har varit in i mixen flera gånger och sänkt massor i eq:n, bara med döda gitarrerna som resultat. Ska absolut pröva att inte komprimera, kan kanske hjälpa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tycker egentligen inte gitarrljudet är dåligt, men kan hålla med om att det känns aningen för vasst ibland. Low pass filter, som Die Hard skriver! Om du fortfarande inte kan lösa problemet kan du vara tvungen att gå tillbaka till dit projekt och spela in nya gitarrer. Mickplacering? Eller använder du förstärkarsimulator?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för era svar, har prövat lite med low pass och tyckte det tog för mycket precence, men ska absolut testa igen och pröva hitta ett mellanläge och bara leva med det. Hellre mindre precence än dom otäcka frekvenserna!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

TIPS! Har du en elgitarr med en vass frekvens så kan det hjälpa att lägga en de esser i bandpass (själv använder jag waves rdeesser för detta) Sedan kan du ta en eq och boosta samma frekvens efter deessern. Frekvensen kommer kunna ge presence men inte vara lika vass. Värt ett försök kanske?

 

MVH

Anders

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska testa det imorgon, har Rde-esser, men måste lära mig att använda den utan att den tar bort för mycket. Tack för tipset!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.