Jump to content
Annons

MIDI -> DMX


MungoBBQ

Recommended Posts

Hej, det känns lite OT men jag ser att andra pratat om ljus och DMX i det här forumet, så jag gör ett försök!

Jag är helt grön på ljusområdet, men är intresserad av att skaffa grejer för att programmera in en enkel ljusshow till vårt liveset.

Jag har sett att det finns ett antal MIDI->DMX-bryggor, frågan är om det är detta jag ska ha - och i såna fall vilken? Nån av bryggorna såg ut att mest hjälpa till med att välja olika förinställda "program" som chase och liknande, och jag vill ju verkligen kunna styra ett par lampor helt och hållet med MIDI.

I den bästa av världar skulle jag styra mitt ljus via MIDI genom att skapa ett eller ett par instrument i Propellerhead Reason och skicka note/controllerdata över MIDI för att styra lamporna. Då skulle det nämligen kunna programmeras och synkas helt perfekt med våra backtracks.

Jag skulle nog bara vilja ha ett par LED-lampor med RGB så att jag kan tända, släcka, dimma och bestämma färg helt och hållet med hjälp av MIDI.

Är det nån som vågar sig på att hjälpa mig lite med tips på vägen? Går det att göra, det jag vill - och vilken utrustning behöver jag? Tack!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Jocke Rönnqvist (oregistrerad)

Hej, det går utmärkt. Så gör många band. Finns lite olika alternativ. En del använder sig av behringers pedalbord fcb1010, just av den anledningen att det är ett av få bord som kan skicka notnummer. Men i ditt fall om du vill kunna dimra ljuset och köra via datorn så skulle jag rekommendera daslight, men då behöver du köpa deras interface. Det du gör då är att du skapar en intern loop via t.ex loopbe1 eller midiox. Ditt sequenserprogram skickar signalen från midi ut via midiloopen och in i jusprogrammet... Har ett interface ligger som jag kan tänka mig sälja. /Jocke

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack! Fast jag vill ju helst inte ha nåt separat ljusprogram, utan skicka MIDI-data direkt från Reason till en controller av något slag. Det finns ju massor av DMX-controllers som är "MIDI-kompatibla", men hur tar jag reda på exakt vad som går att styra via MIDI?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jocke Rönnqvist (oregistrerad)

Ok, det brukar finnas en midispec med ljusbordet/controllern, där står det vad dom kan göra. Oftast så brukar det dock vara väldigt begränsat med vad som kan styras via midi. Oftast ren triggning av program. Inte styrning av faders osv. Ett interface från t.ex daslight, sunlite osv gör detta mycket bättre.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jocke Rönnqvist (oregistrerad)

Då är det bara att tuta och köra. Ska du bara använda lampornas inbyggda funktioner så är det nog tillräckligt.

/Jocke

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...