Jump to content

About This File

Då var det dags att presentera lite mer personligt skit. Det här är ett projekt som påbörjades nästan i samma veva som StudioForums festival #32 (80-talsmusik) påannonserades. Ivrig som jag är (=sugen på uppmärksamhet) slängde jag ihop en godtycklig mix och lämnade det som bidrag till festivalen. Jag kom 3:a respektive 5:a, vilket inte är fy skam faktiskt.

 

Nu efter lite mer noggrannare mixning samt med beaktande av tips från tunga skitstövlar som Nattvaktaren och Demonproducenten så har jag knåpat ihop vad som nedan följer...

 

För er som inte pallar läsa utdragna bakgrundstorys och liknande: gnäll inte — skrolla ner!

 

BAKOM KULISSERNA - STORY

För inte alls så länge sedan var det någon som sa till mig att "Fan Valle, du borde damma av några av dina gamla låtar från 80-talet och göra en nyinspelning av dem, 80-talet [musikstilen] är lite på tapeten nu. Den där Catched In Your Powerfield [notera den grammatiska skavanken] var ju jävligt bra..."

 

"Aldrig i helvete!", blev mitt spontana svar. Och vad särskilt gäller den nämnda låten Catched Your Powerfield, så finns det en liten anekdot här, om ni pallar, som jag postade på forumet för ett tag sedan: Lyrikpolis, lyrikpolis, päronflis!

 

Innerst inne fanns det dock en viss stolthet över de "gamla" låtarna, några av dem hade ju faktiskt blivit riktigt bra när det begav sig. Så, lite sådär låtsasovilligt, rotade jag en kväll igenom de "gamla arkiven" (kassettband, kvarttumsband och annat skit) som var daterade 80-tal och plockade ihop en hög. Jag hällde upp ett glas rött (eller om det var JD) och lyssnade igenom skiten... och blev ömsom kvävd av skrattsalvor, ömsom lite sådär våt i ögonen (fast det där sista tänker jag inte erkänna). Jag fastnade särskilt för tre låtar och blev trots allt lite sugen på att spela in dem på nytt. Fast, och jag vet faktiskt inte varför, jag avskydde tanken på att sjunga in den själv (igen). Men så frågade jag min fru — min "högra hand" och som jag har skrivit/spelat musik med sedan vi var 15 bast (vi är 41 i skrivande stund) — om hon kunde tänka sig att sjunga in låtarna. Först var hon tveksam, men gick sedan med på det.

 

Suveränt! Vad är då nästa steg? Jo, det var ju självklart att ringa runt till numera avdankade gamlingar från när det begav sig och fråga om de hade lust och möjlighet att ställa upp på en nyinspelning av ett par gamla låtar — allt för att få tillbaka den gamla feelingen. Till min förtjusning ställde några av de jag kontaktade upp (det fanns dock några som jag förgäves försökte få tag på). Och sättningen blev följande:

 

DesDemona a.k.a. Zia (Susanne): Min allra bästa vän, livskamrat, fru, vapendragare, mamma till två prinsessor, och fan vet allt. Det är hon som sjunger rubbet — all lead, alla körer.

 

Per "Pajen" Karlsson: Lirar bas på låtarna. Jag spelade ihop med "Pajen" i olika bandkonstellationer under perioden 1984 - 1990. Han är en av de mest lojala och pålitligaste personer jag har arbetat med någonsin. Nu hör det till saken att "Pajen" inte har sysslat med bas/musik sedan typ 1990 (med undantaget för återföreningen 2006 med vårt avdankade band Renegades). Och under de första repetitionerna blev jag lite "orolig" huruvida han skulle fixa det. Men så fort vi sa "bandet går" (för de unga = "inspelning aktiverad") så satt han det som om det var igår... Way to go, Pajen!

 

Mikael Ahlqvist: Lirar gitarrsolo på en av låtarna. Barndomsvän och typ en "bästa polare" samt min "låtskrivarhalva" under 80-talet (typ Lennon/McCartney, Jagger/Richards och Stanley/Simmons etc, om man nu får vara så oförskämd och jämföra på det viset). En av Mickes bästa egenskaper som musiker är att han har "öra" för vad som har potential att bli "hit". Förresten, det solo som Micke lirar på 2010-inspelningen är helt "note by note" med det solo han lirade på 80-talsversionen

 

Peter Espinoza (googla): Lirar gitarrsolo på en av låtarna. Well... Visst, Peters och mina vägar "korsades" en sjuhelvetes massa gånger under 80-talet, men vi har i praktiken aldrig spelat (live) ihop. För att göra en lång story kort så har både han och jag ett visst förhållande till Sveriges sleaz-igaste band NASTY IDOLS. Min anknytning till det jävla bandet kan vi ta en annan dag, men Peter är i idag bandets lead-/komp-/sologitarrist. Det häftigaste med Peter i det här sammanhanget är att när jag ringde hans fru (eftersom han själv inte var anträffbar just då) om att jag behövde Peter till "ett gäng solon" så skulle hon framföra det omgående till honom. Dagen efter knackade det på dörren och där stod han, med sin Gibson, Flying V i näven (som Gibson sponsrar honom med): "Tjena... ska vi köra lite skit då?" ... "Har du snaps?"

 

Thomas Löfholm: Sist men definitivt inte minst — lirar trummor som sig bör! Thomas, som den proffs han är, kom som en räddning när ingen av "mina" tidigare trummisar var nåbara eller hade möjlighet att medverka. Trots sina sjutusen järn i elden hade han godheten att lägga trummorna på låtarna. Thomas är förresten medlem/trummis i det här forumets mest "besökta" rock-band: Hellvalla Burn. :D

 

Själv lirar jag alla (komp)gitarrer och sliskiga keyboard:ar.

 

Sammanfattning (för er som inte pallade läsa):

 

Zia (DesDemona) — leadsång/körer

Per Karlsson — bas

Thomas Löfholm — trummor

Mikael Ahlqvist — gitarr-solo ("Catching Your Powerfield")

Peter Espinoza — gitarr-solo ("Rhythm Of The Heart")

Valle — (komp)gitarrer, keyboards

 

LÅTARNA

 

1. Catching Your Powerfield

2. Rhythm Of The Heart

 

Projektets hemsida: Här

 

 

PRODUKTIONSTEKNINSK INFORMATION FÖR NÖRDEN

 

Allt är inspelat/mixat/mastrat i REAPER med endast "gratis"-pluggar (undantaget Addictive Drums).

 

Lite mer i detalj:

 

ReaPlugs: (Reapers interna EQ, kompressorer etc; finns även som fristående gratis-pluggar)

SimulAnalog Guitar Suite: Marshall JCM900 Dual Reverb

SimulAnalog Guitar Suite: Tube Screamer (på Peters solo)

Kjaerhus Audio Classic: Chorus och Flanger.

George Yohng: W1 Limiter

Synth1: Kommentarer överflödiga...


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...