Jump to content
Annons

Så fick gitarristen David arbetsvisum för att jobba i Nashville


David Henriksson

246 views

David Henriksson är en av få svenska musiker som lyckats få arbetsvisum för att jobba i Nashville, och snart kan du följa hans resa som gitarrist i "Music City" här på Studio.

David Henriksson är 29 år och kommer från Tumba, och han har många järn i elden. Förutom att han spelar med flera olika band, både fasta och tillfälliga konstellationer, jobbar han med videolektioner för Play Along och demonstrerar utrustning från ett antal olika företag. Men hösten 2014 föddes drömmen om att flytta till USA och jobba med musik i "Music City".

– På något sätt har USA alltid känts lockande, men det var framför allt när jag åkte dit första gången under hösten 2014 och tillbringade 11 veckor ”over there” som jag började inse att jag skulle vilja vara där en längre period, berättar David.

Under resan lyckades han komma i kontakt med flera etablerade musiker i Nashville, bland annat Guthrie Trapp, som har spelat med giganter som Dolly Parton, Vince Gill och Garth Brooks.

– Många tyckte om mitt gitarrspel och var imponerade över att jag tagit ett så pass stort initiativ i och med min USA-resa. Flera väldigt väletablerade musiker sa att de gärna skulle hjälpa mig att fixa jobb. Om jag hade ett arbetsvisum, vill säga.

Och det skulle snart visa sig vara ett ganska stort projekt att få arbetsvisum eftersom man måste bevisa både att man har haft en professionell karriär på hemmaplan och att man har något unikt att bidra med i USA.

– Det krävs många underskrifter från personer i branschen som man har en relation till. Man kan väl säga att den svåraste, och mest frustrerande biten har varit att man är så beroende av andra för att få igenom detta, säger han.

Imorgon reser David till Nashville, och ett konkret projekt blir att spela in en soloskiva tillsammans med Guthrie Trapp. Med sig i bagaget har han sin arbetshäst – en Telecaster, sin custombyggda Olsson-förstärkare samt ett pedalbord som Sound of Silence byggt.

– Jag kommer även att ta med mig min hemstudio som är baserad kring en MacBook Pro, ett Universal Audio Apollo Twin Duo-ljudkort samt en Two Notes Torpedo Reload som jag använder som loadbox så att jag kan spela in min förstärkare utan att väsnas. Väl på plats är planen att köpa ytterligare två gitarrer så att jag klarar att ta de flesta jobb som dyker upp till en början i alla fall, säger David.

– Jag har en hel del vänner och kontakter därborta som jag hoppas leder till att det börjar trilla in hyfsat med jobb inom en snar framtid, men självklart kommer jag behöva kämpa för det. Konkurrensen är otroligt hård, men det är den å andra sidan här hemma i Sverige också. En förhoppning är att det kommer vara en fördel för mig att vara lite av en outsider eftersom jag kommer från Sverige, berättar David.

David beskriver inte sig själv som en helhjärtad countryfreak, han började med att lyssna på Stevie Ray Vaughan och Gary Moore.

– Sedan 2008 när jag fick Roger Gustafsson (som spelar med Jill Johnson) som gitarrlärare på Rockmusiklinjen har det smugit sig in mer och mer country-influenser i mitt gitarrspel, men faktum är att jag egentligen inte lyssnat så jättemycket på country. Men det är definitivt inte bara för countrymusikens skull som jag ska flytta till Nashville, det är en blomstrande musikscen för många andra genrer också, säger David.

Från och med augusti kan du följa David här på Studio där han kommer att blogga om sitt Nashville-äventyr.

Check out my blog on studio.se here!

Check me out here:
www.facebook.com/davidhenrikssonmusik
www.instagram.com/davidhenrikssonmusik
www.youtube.com/davidhenrikssonmusik

Edited by David Henriksson

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...