Jump to content
Annons

Exportera mera med smidigt gratisverktyg


HoboRec

556 visningar

Den här gången tänkte jag ge ett litet tips om ett tilläggsprogram för Cubase som tillåter en att exportera flera regioner/låtar i ett projekt utan att markera och exportera låt för låt manuellt.

Jag spelar i huvudsak in rockorienterade band där den grundläggande instrumenteringen och ljudet är samma i alla låtar. I och med det jobbar jag oftast med ett helt album i ett enda projekt. Dels är det smidigt när en spelar in, när en vill hoppa mellan låtar och slippa öppna och stänga nya projekt hela tiden, men framför allt är det smidigt vid mix då en får samma grundmix på alla låtar på en gång. Det som inte är samma får en lösa med automation, men det krävs allt som oftast i varje enskild låt ändå.

Osmidigt och tidskrävande
Så långt är allt frid och fröjd, tills det kommer till att exportera alla låtar. Jag är en väldigt rastlös person och kan inte ens stå och vänta på en buss i fem minuter, utan går till nästa hållplats för att inte bara stå och glo. Detta gör att det blir extremt frustrerande för mig att markera en region, exportera, vänta några minuter och sen göra om igen tills hela plattan är exporterad. Det som oftast händer då är att jag börjar kolla saker i telefonen eller läsa en tidning, så glömmer jag bort tiden och plötsligt var det tio minuter sedan en låt var färdigexporterad. Det hela blir en osmidig och tidskrävande process.

Min flickvän har påpekat att det verkar “helt dumt i huvudet” att en inte kan automatisera exporteringen i Cubase så att låtarna exporteras var för sig, utan att en behöver sitta och vänta i fem minuter åt gången. Jag har länge hållit med men helt enkelt accepterat läget. Tills jag inte accepterade läget längre.

Jag började googla runt lite och hittade att detta gick att genomföra i ett gäng andra DAW’s. Men jag har inte lust att byta DAW för en sådan detalj. Till slut hittade jag en plugg som heter Multi-region Exporter - for Cubase. Det är en gratisplugg gjort av dansken Jacbob H Andersen.

1380507467.jpg.f66571e89256a600db45fc65d22601f2.jpg

Det här fiffiga programmet tillåter mig att exportera hela projektet som en enda lång stereofil, och tar sedan hand om att klippa upp, namnge och spara separata filer för varje låt. Förutom ljudfilen behövs det sparas ut en XML-fil från Cubase, med de definierade regionerna. Titta på min video eller besök Jacobs hemsida för en mer detaljerad beskrivning av hur det här går till.
 
För mig är det här en ganska stor grej. Om det är något program jag hade kunnat tänka mig betala för så är det detta, men jag är väldigt glad att Jacob ger bort det. Nu kan jag sätta ett album på exportering och ta lunch, eller en promenad under tiden. Tack Jacob, för att jag nu kan komma ut ur min fönsterlösa studio för att se solen lite oftare. Kolla in videon nu!

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

0 Kommentarer


Recommended Comments

Det finns inga kommentarer att visa

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...