Jump to content
Annons
  • entries
    7
  • comments
    18
  • views
    12,648

Att välja nya monitorer när ens gamla favoriter gått sönder.


drloop

2,769 views

För två veckor sedan gick ett av mina element sönder till mina monitorer ett par Blue Sky Mediadesk. Jag älskar verkligen dessa lådor.

Men jag har första versionen av Mediadesk och det fanns inte reservelement till dessa längre.

Vänligt nog blev jag erbjuden av generalagenten att få köpa nya topplådor (Mediadesk består av subbas och toppar där all elektronik finns i subbasen) till ett bra pris. Det blev dock bra mycket dyrare än jag tänkt mig från början så jag började lura på om jag skulle köpa nåt nytt.

Blue Sky har flera modeller som kunde vara intressanta.

Men si jag har också platsbrist där jag sitter och jobbar så några avsevärt mycket större lådor än Mediadesk kan inte komma på tal.

Nåväl, ett frö började gro. Kanske dags att titta på nåt annat med all beslutsångest det nu innebär.

Om jag nu skulle vara tvungen att lägga några tusenlappar på att få samma sak som jag hade innan (Ja fast uppgraderade Blue Sky toppar) så kunde jag lika gärna titta vad andra tillverkare kunde erbjuda.

 

Sagt och gjort, jag lånade hem tre par lådor.

Franska Focal CMS40, tyska Adam A3X och lite finsk sisu i form av Genelec 8020.

Jag var ganska säker på att dom franska lådorna låg mig närmast efter ha lyssnat i affären. Dessutom älskar jag Frankrike, rivieran är fantastisk. :)

Jag gjorde i ordning en A/B/C lyssning. Första som slog mig var att Focalerna var grymt tunga, vad har dom stoppat in i dessa, bly?

Första kvällen lyssnade jag lite allmänt på olika låtar, då var ordningen på lådorna i preferens ordning först bäst, Focal, Genelec och sist Adam.

Focal är verkligen bra monitorer, och det är Genelec och Adam också.

Dag två började jag prova att mixa lite och lyssna mer noga på de olika svagheterna i dom olika högtalarna.

Riktigt svårt att bestämma sig faktiskt. Först föll Genelec bort.

Tyskt eller franskt, mmm. Bilar ja då är det tyskland som gäller för mig eftersom min franska bil är så där och min tyska bil var den bästa jag ägt. Mat och vin, då vinner Frankrike lätt över Tyskland.

Så man kan säga att på underhållningsfronten är Frankrike ledande.

 

Focalerna saknade lite botten jämfört med Adam som var lite mer framfusiga i basregistren.

Mellanregister och diskant var det jämt skägg mellan lådorna, småskillnader.

Stereobredden upplevde jag som något större i Adam jämfört med Focal. Focal kändes lite tajtare i ljudbilden, något som jag gillar.

Men det som avgjorde till Adams fördel var faktiskt att jag bättre hörde basen och efter att lyssnat i två dagar så finns det lite mer krut mellanregistret i Adam som gjorde lättare att höra tex övertoner på basar och sången träder fram med lite mer tydlighet.

 

 

Jag använder subbas till lådorna och får på så sätt tryck ända ner i lägsta basregistret. Så när jag har provlyssnat har mest lyssnat med subbasen inkopplad.

Utan subbas så är nog Adam den låda som upplevs mest basrik av de tre.

Med så här små lådor kan man lätt förflytta dom. Då är Genelec och Focal vinnare med metallgrillar framför elementen. Adam petvänliga för intresserade barn som vill trycka in damskydded på elementet.

 

Så efter en helg så har jag köpt Adam A3X, men det kunde lika gärna varit Genelec 8020 eller Focal CMS40.

Jag skulle inte vara missnöjd med någon av lådorna. Alla tre är grymt bra monitorer.

Jahapp så vart man några tusenlappar fattigare, men med en tonårskänsla, ett rum fyllt med musik som man bara måste lyssna på nu med nya intryck :)

4 Comments


Recommended Comments

Bra köp! A3X var också mina favoriter när jag provlyssnade ett stort antal mindre. K&H o110 var de enda som lät bättre men kostade också 4ggr pengarna så pris/prestanda förhållande finns inget bättre än A3X. Grattis!

Link to comment

Kul när inte dyraste alternativet är det mest givna tycker jag. Adam A3X är riktigt mycket bang for the bucks.

Link to comment

Trodde först det var en frågetråd och tänkte skriva "kör på Adam" men du hade visst kommit fram till samma som jag ändå. Bra val, själv kör jag på A5X och trodde först inte de skulle räcka till men kul när man blir överbevisad : )

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...