Jump to content
Annons
  • Vässa din mix eller master med referenslåtar (video)

    Fredagtstipset: Att lyssna på referenslåtar kan vara ett tidskrävande men viktigt arbete. Idag går jag igenom några saker att tänka på, bland annat hur du kan jämföra din mix eller master med referenslåtar på lika villkor.

    Jon Rinneby

    Så vad innebär det då att referenslyssna på låtar? Jo det är en så enkel sak som att jämföra din musik med annan musik du tycker låter bra. Det kan vara musik på exempelvis Spotify eller högupplöstmusik som du laddat ner.

    Saker att fundera över när du ställer din musik mot ett referensspår kan vara:

    • Balansen mellan bas, mellanregister och diskant
    • Vilken känsla musiken förmedlar och varför?
    • Hur låter virveltrumman i referensen jämfört med min låt?
    • Hur tydligt hört leadsången?
    • Hur är det med stereobreddningen och panorering?
    • Vilka effekter finns?
    • Hur är det gällande kompression?

    Listan kan göras lång. Steg ett är därför att du först bestämmer dig för vad det egentligen är du ska lyssna efter, för att inte bli överväldigad. Titta på videon för mer ingående tankar, tips och exempel.

     

    Missa inte kommande fredagstips. Se till att gå in på vår Youtube-kanal och prenumerera samt klicka på klocksymbolen så blir du meddelad så snart vi publicerar nästa tips! Fredagstipset kommer ut varje fredag med undantag för sommar- och juluppehåll.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Diskussioner på Studios forum här! (Tagga gärna foruminläggen med "mixning").

    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips om bland annat inspelning, mixning och mastring. Här hittar du tidigare videor och artiklar i serien Fredagstipset.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    En utmaning med referensspår tycker jag är att hitta de som matchar med låten som mixas. Jag brukar ha flera, en för versen och en eller två andra för refrängen. När jag började mixa undvek jag felaktigt referensspår helt enkelt för att det va knäckande att höra hur dålig min egen mix va i jämförelse:) Detta är såklart att lura sig själv... Bra tips som du ger här att bestämma vad man skall lyssna efter per referenslyssning. Lätt att gå bort sig annars. Jag använder pluggen REFERENCE2 som funkar jättebra.

    Redigerat av Magnus Lundberg
    • Gilla 1
    Link to comment
    Dela på andra sajter

    REFERENCE 2 lät ju intressant. Den får jag nog kolla upp.

    - Magnus, är det den sista hållplatsen innan du släpper låten eller innan du skickar till mastering ( alt. gör det själv? )

    Redigerat av The Black Cabin
    • Gilla 1
    Link to comment
    Dela på andra sajter

    I tidernas begynnelse ägnade jag mig mycket åt referenslyssning (och gör fortfarande), vilket jag har stor nytta av idag. Har under åren samlat på mig referenslåtar i olika genre i högupplöst format.

    /J

     

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    @The Black CabinPluggen REFERENCE2 läggs sist i kedjan men före pluggen för rumskompensation (i mitt fall SOUND ID från Sonarworks). Jag brukar försöka att använda referenslyssning genom hela mixningen tex för att kolla volymen på sången, energin genom frekvensspektrat, volymen på virveln, spridningen på sidorna etcetera. Sen får man alltid beakta att man referenslyssnar oftast på toppproducerat material som dessutom är mastrat o de kan kräva lite av sinnet:)

    Pluggen REFERENCE2 har också en feature som gör att man enkelt kan avgränsa frekvensspektrat och jämföra tex hur låter min botten (0-200) jämfört med refrensspåret. Just det exemplet kan vara användbart för att kolla att mixen klarar "cartest" och inte är för "boomy"

    • Tack! 1
    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Bifogar en del av låt som jag håller på med nu. Hade en referens/ önskan från allra första början när jag skrev den ( Empire of the sun ) men märkte rätt snart att jag nog får ta det i nästa låt 🙂   Hamnade nån annanstans helt enkelt och det är ok det också....Får ta det nästa gång.

    Men tar gärna input på vad som ni tycker saknas, eller som ska skäras bort / läggas till.  Har alltid problem med att jag tycker det  saknas luft i produktionen som helhet.

    Vad gör man åt det ? Pluggar i slutfasen för att slipa till helheten?

    Dessutom lite lätt besviken på att jag inte fått till dynamiken mellan versen och refrängen. Lätt att eventuellt skylla på att gitarrmelodin "saktar" ner drivet i refrängen men den blir kvar. Så e det bara 🙂

     

    Ha det gott / Henrik

     

    I Put My Heart .mp3

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    @The Black Cabin Jag tycker du gör en superskön låt här med cool och avslapnnad vibe:). Gitarren är möjligen lite hög på vissa ställen. Utveckal gärna vad du menar med att det "saknas luft" i produktionen.

    Prova med att sänka energin mellan 5-10 för att matcha övriga energin i början på låten. Från 57 och framåt ökas energin fullt naturligt.

    Avsaknaden av dynamik mellan refräng och vers (tycker dock inte att det är så farligt här) kan handla om att man under volymbalanseringen frestas att börja från låtens början och famåt. Då finns risken att landa i det du beskriver.

    Om du inte redan gjort det så testa med att sätta volymbalanseringen på den mest intensiva delen av låten (oftast refrängen ju) och gå sedan neråt för att avsluta med den mest lågintensiva delen (oftast introt eller första versen). Våga vägra alla pluggar under volymbalanseringen:). Fokusera BARA på volymbalanseringen och lyssna gärna genom små högtalare som inte återger bas och diskant i någon större utsträckning.

    När volymbalanseringen är avklarad kan du prova med en liknande top-down approach genom att börja med pluggar (EQ och compression) på mixbussen och sedan gå vidare med pluggar på instrumentbussarna för att sist av allt justera de enskilda kanalerna med fokus på Mid range. Gå sedan vidare med botten och sedan diskantområdet. Avlsuta sedan mixprocessen med att lägga på effekter.

    Lägga på pluggar i slutet av mixprocessen bör man kanske undvika och överlåta till Masteringprocessen.

    Som sagt, skön låt du gör här. Kommer att visa den för min fru:) /Magnus

     

    P.S! Om man ent tekniskt vill "avlusa" sin mix eller master kan jag rekommendera EXPOSE2 som är en standalone applikation för generell analys av ett antal olika parametrar och kan vara till viss hjälp.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Hej!

     

    Tack för all feedback. Kul att du gillar den 🙂

    Jag ska gå över volymbalanseringen som du säger.

    Jag har en del compression, effekter och eq direkt på kanalerna som jag rattat till ungefär som jag vill ha dem. Tyvärr får datorn jobba väldigt hårt  pga av det antar jag. ( dags för ny snart 🙂 )  så låten börjar bli lite svårjobbad. Har fått frysa typ alla kanaler, lite missljud  klick distorsion etc. 

     

    Med luft menar jag nog att jag kan tycka att alla instrument ligger för tätt ibland, eller att produktionen saknar eller har fel rum i sin helhet, även om jag tycker jag lyckats helt ok i denna låten. Det kan ju handla om att man helt enkelt panorerat ut dem för dåligt, men det är nog inte riktigt det jag menar ändå 🙂  Svårt att förklara. Jag ska fundera lite och se om jag kan förklara det bättre.

     

    Expose 2  Får kolla upp denna.

    Dags för vers 2 nu då 🙂

     

    Som sagt.. tack för feedback.

    Ha en trevlig lördag

    Henrik

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Ah! Gillar verkligen Kurt Vile. Tack som tusan 🙏🏻  Jag brukar ju inte göra låtarna såpass ” poppiga” som den jag fått feedback på. Men ville testa om det funkade med lite mer synthar och sånt. Vill väl egentligen låta ännu mer som Vile låten. Även stort fan av War on Drugs. ( därav elguran som svävar iväg lite) 😊

    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...