Jump to content
Annons
  • Träiga regler för musikinstrument

    FREDAGSTIPSET: Idag är tipset av lite annorlunda karaktär och flyttar sig utanför studiorummets mörka vrår.

    Jon Rinneby

    puff.thumb.jpg.0e72eb20c62c93661faf43d1074b3e56.jpg
    Bild: Vinoth Chandar.

    Som inbiten gitarrsamlare tog det mig nämligen hårt när jag fick reda på att det från och med 2017 blivit betydligt svårare att både sälja och köpa musikinstrument tillverkade av rosewood.

    Tanken är naturligtvis god med anledning av den illegala skövlingen av träd och växter som dagligen drabbar moder jord, men det hela är inte riktigt så enkelt. Jag ringde därför upp Andrea Ljung på Jordbruksverket för att reda ut ett och annat. Detta är vad jag kom fram till…

    Observera att Studio och jag personligen inte tar ansvar för hurvida innehållet är 100% korrekt. Om du känner dig osäker gör du bäst i att kontakta Jordbruksverket på egen hand.

    Det är sedan 1992 strikt förbjudet att köpa eller sälja musikinstrument (eller andra varor) innehållandes brasiliansk rosewood (Dalberiga nigra) om du saknar intyg från Jordbruksverket eller motsvarande myndighet från annat EU-land Detta enligt CITES som är ett internationellt avtal där djur och växter rankas efter sårbarhet, för att förhindra utrotning av hotade arter och stoppa den illegala handeln. Från och med 2017-01-02 har även indisk rosewood (Dalbergia latifolia) och resterande släktet Dalbergia lagts till, som består av över 300 olika träd, buskar och rankor. Detta har väckt minst sagt starka reaktioner bland handlare och tillverkare världen över, då just indisk rosewood är ett oerhört populärt träslag.

    Men vad innebär detta egentligen i praktiken? För dig som privatperson, inte särskilt mycket. Du kan fortfarande sälja ditt musikinstrument (inom EU) innehållandes exempelvis indisk rosewood, trots att detta nu är B-listat, så länge du kan bevisa att ditt instrument förts in i eller införskaffats inom EU på laglig väg innan den 2 januari 2017. Här räcker ett vanligt kvitto som bevis. Brasiliansk rosewood som är A-listat är fortfarande totalförbjudet att sälja eller köpa utan CITES-intyg. Du kan även resa fritt i världen eller i alla fall in och ut ur EU med ditt instrument, så länge den totala mängden B-listat träslag av släktet Dalbergia spp. inte överstiger 10 kg. Dalberiga nigra och Dalbergia cochinchinensis (Thailändsk rosewood) kräver dock alltid CITES-intyg. Vid resa är det en god idé att kontakta mottagarlandets CITES-myndighet och försäkra dig om deras specifika regler. Kontaktuppgifterna hittar du här. Tänk på att det finns andra CITES-listade arter som kan finnas i ditt instrument som gör att du behöver tillstånd för att resa med det.

    Problemet börjar på allvar när du vill handla, exportera eller importera utanför EU:s gränser. Från och med 2017-01-02 krävs nämligen export- och importtillstånd även för alla som handlar med indisk rosewood och hela släktet Dalbergia. Undantag gäller bara om den totala mängden B-listat träslag inte överstiger 10 kg och du är privatperson som inte ska använda instrumentet i kommersiellt syfte, det vill säga en verksamhet som omsätter pengar och bedrivs i vinstsyfte. Dalbergia nigra och Dalberiga conchinchinensis kräver alltid CITES-intyg oavsett vikt. Om dessa regler missbrukas riskerar du böter och i värsta fall fängelse.

    Detta innebär kort och gott att du som privatperson inte kan köpa en gitarr från exempelvis USA, Japan eller Australien om CITES-intyg saknas, men bara i de fall gitarrens B-listade träslag sammanlagt överstiger 10kg. Om gitarren innehåller A-listade Dalbergia nigra eller B-listade Dalbergia conchinchinensis krävs alltid CITES import- och exporttillstånd, oavsett om du är privatperson, handlare eller på resande fot.

    Allt detta kan upplevas som minst sagt rörigt vilket även Jordbruksverkat verkar tycka, som just nu är överösta med nya arbetsuppgifter och frågor de inte kan riktigt kan svara på. Jag undrar just hur många träd som måste skövlas på grund av allt detta pappersarbete, och inte bara i Sverige. Hur som helst så tror jag att CITES och EU kommer lätta på reglerna under 2017, då denna karusell helt enkelt visat sig vara allt för svårstyrd. Andrea Ljung betonar att ”reglerna först kan ändras vid nästa partsmöte vilket är om tre år. Det kommer dock information kring hur EU väljer att tillämpa frågorna.

    Jordbruksverkets hemsida hittar du A- och B-listorna samt mer information om de nya CITES-reglerna för musikinstrument. Du kan även läsa mer om ämnet på wood-database.com. Om du vill kolla efter olika CITES listade träslag kan du leta i databasen speciesplus.net.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du alla Fredagstipset-artiklar


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...