Jump to content
Annons
 • Så får du bas och bastrumma att samarbeta i mixen (video)

  FREDAGSTIPSET: Premiär för Fredagstipset i videoformat! Jon Rinneby är tillbaka och berättar om mixtekniker som får bas och bastrumma att fungera tillsammans i dina låtar.

  Jon Rinneby

   

  Missa inte kommande fredagstips. Se till att gå in på vår Youtube-kanal och prenumerera samt klicka på klocksymbolen så blir du meddelad så snart vi publicerar nästa tips! Fredagstipset kommer ut varje fredag med undantag för sommar- och juluppehåll.

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Diskussioner" på Studios forum här! (Tagga gärna foruminlägget med "mixning").

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du tidigare videor och artiklar i serien Fredagstipset.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Bra tips! Finns inget i mitt projekt som jag slitit med så mycket som att få bas o kick att gå igenom mixen. Också en konst att välja rätt kick för den specifika sången man jobbar på. Väldigt lätt att gå bort sig här:)

   

  Link to comment
  Share on other sites

  4 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

  Bra tips! Finns inget i mitt projekt som jag slitit med så mycket som att få bas o kick att gå igenom mixen. Också en konst att välja rätt kick för den specifika sången man jobbar på. Väldigt lätt att gå bort sig här:)

   

  Du är långt ifrån ensam Magnus och precis som du skriver är val av ljud minst lika viktigt, om inte viktigare, än att hitta en perfekt balans - en sådan finns ju inte. Dock kan detta VU-trick vara till stor hjälp för att hitta en någorlunda stabil grund att stå på. 

  Vad som kan vara bra att känna till är att om basen och baskaggen är väldigt dynamiska, dvs att du kanske inte jobbat med kompression eller vill ha en dynamisk känsla mellan dessa två, så är det av naturliga skäl svårare för VU-mätaren att läsa av exakt. Jag tycker därför man ska se VU-tricket som en skjuts i rätt riktning, men inte förlita sig på det helt, varje mix är ju som sagt unik, och det är stor skillnad på om du använder 3 eller 30 övriga instrument. I det senare fallet måste du vara extra noggrann med att rensa upp, vilket jag kommer prata om i kommande videor.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...