Jump to content
 • Så övervinner du skrivkrampen

  FREDAGSTIPSET: Midsommarfirandet och årets längsta dag är äntligen över och du kastar dig förväntansfullt in i studion för att skriva nya mästerverk. Men det tar liksom stopp.

  Jon Rinneby

  guitar-1583480_1920_1800.jpg.cc607e051af45552b7a9abb96ca54075.jpg

  Samma gamla ackord och tongångar upprepas och allting känns mest grått och trist. Känner du igen dig? Lugn, här kommer 10 enkla igångsättare som du kan börja med redan idag och som förhoppningsvis lättar på skrivkrampen!

  1. Lek med effekter
  På detta sätt dyker det garanterat upp melodier som du annars inte skulle komma på. Det kan röra sig om delay i olika tempon, flanger, phaser, gigantiska reverb, distorsion eller något annat. Poängen är att du rör dig bort från dom rena ”vanliga ljuden” och bygger din låt från ett sound, snarare än ditt instrument. Plötsligt kanske det räcker med att spela en enda ton och vips så har du en färdig låtidé!

  2. Stäm om ditt instrument
  Stäm gitarren i öppna ackord eller använd capo. När ditt instrument låter annorlunda skriver du per automatik också annorlunda. Detta är naturligtvis inte lika enkelt om du spelar piano. Då passar nästa punkt bättre.

  3. Spela instrument du inte behärskar
  Eller utgå från ett instrument du vanligen inte skriver musik på. Låt säga att du alltid skriver låtar på gitarr, eller att du brukar nynnar fram en melodi. Varför inte börja med att knacka in ett trumbeat istället, eller traggla dig fram på ukulele, munspel eller grytlock? Begränsningar är ofta förklädda fördelar, som i sin tur kan leda till oanade och spännande resultat. Så även inom musikskapande.

  4. Lyssna på musik du vanligtvis inte lyssnar på
  Det är lätt att fastna i gamla hjulspår, speciellt när det handlar om musiken du konsumerar. Om du ständigt lyssnar på samma sak och samma genrer så lämnas det inte särskilt mycket utrymme för nyskapande. Vig en dag till att enbart lyssna på Mozart, eller varför inte dansband?

  5. Gå utanför musiken
  Skriv en berättelse och utgå från den istället för ditt instrument. En bra text kan lyfta vilken låt som helst till skyarna.

  6. Gräv upp intressanta citat 
  Om du saknar inspiration så är filmer, tidningar och böcker en outtömlig källa. Ibland räcker en enda meningen för att skapa en hel låt!

  7. Byt miljö 
  Att bara sitta och uggla hemma är sällan bra, vilket jag dagligen försöker intala mig själv. Ta med ditt instrument och sätt dig någon annanstans. Åk ut i skogen, res bort, erövra trappuppgången eller åk hem till en kompis. En ny miljö innebär nästan alltid ny inspiration.

  8. Ta en paus
  Kanske det tråkigaste tipset, men också det mest värdefulla. Många stora uppfinningar (och låtar också för den delen) föddes i de mesta triviala stunder. Ställ dig och diska, dammsug, ta en promenad. När du inte försöker så föds ofta nya idéer.

  9. Samarbete
  En självklarhet kanske, men inte självklar för alla. Att få input och inspiration från andra är guld värt i skapandeprocessen.

  10. Använd färre verktyg, inte fler
  Ju me du trasslar in dig i tekniken ju svårare blir det. Jag brukar tänka som så här: En bra låt ska kunna framföras på bara ett instrument plus eventuellt sång. Håller den för det är det en bra låt!

  BONUSTIPS: Arpeggiatorn i Native Instruments FM8 (och förmodligen i en väldans massa andra synthar också) är fantastisk för att sätta sprutt på kreativiteten.


  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...