Jump to content
Annons
 • Mixa och mastra med dynamisk equalizer

  FREDAGSTIPSET: Ett av mina absoluta favoritverktyg när det kommer till mixning och mastring är den dynamiska equalizern. Men vad är det egentligen som gör den så speciell och hur kan du använda den till din fördel?

  Jon Rinneby

  En dynamisk equalizer är lite som en blandning mellan en vanlig equalizer och en (multiband)kompressor, det vill säga ett verktyg som är aktivt när du själv bestämmer då ett visst tröskelvärde uppnås. Tjusningen med detta är att equalizern bara arbetar när den behöver istället för att påverka ljudet hela tiden. Den dynamiska equalizern låter dig exempelvis justera volymstarkare delar (eller rättare sagt mer frekvensmättade delar) av ett spår, medan svagare lämnas mer eller mindre orörda.

  Om vi leker med tanken att din bas stundvis har för mycket energi runt 80 och 160 Hz och du sänker dessa med en vanlig equalizer påverkas ljudet av denna justering även när det egentligen inte behövs. Detta eftersom ovanstående frekvenser bara ställer till problem på vissa toner, i detta fall runt låga E och oktaven, men i övrigt låter bra.

  dyn_bas_1.jpg.f363628a4837d721ca7dfef56c42fb0a.jpgBilden visar Ozone 9 Dynamic Equalizer med fokus på 80 Hz och 160 där equalizern får jobba rejält runt låga E med omnejd.

  dyn_bas_2.jpg.1adef6d2c194895ed4fe6e2fe40c031c.jpgSamma inställningar som ovan men med skillnaden att basen spelar andra toner och equalizern således jobbar mindre vilket ger ett mer enhetligt sound.

  Precis som att ett paraply inte behövs hela tiden, behöver du inte heller en konstant equalizer (även om det så klart kan behövas ibland). Musik är precis som väder i ständig förändring. Märkväl att denna teknik även kan användas precis tvärt om - för att förstärka det som är tunt eller ljusa på det som stundvis är mörkt eller dovt. Like slarvigt skulle man därför kunna kalla den dynamiska equalizern för intelligent eller rent av musikalisk.

  Tre utmärkta användningsområden

  Förutom ovanstående exempel finns det naturligtvis fler tacksamma användningsområden där den dynamiska equalizern briljerar.

  • Tämj det lägre mellanregistret, vilket jag skrivit om i artikeln Går det att mixa musik efter recept? Följ gärna mitt exempel men använd istället en dynamisk equalizer. Testa att sänka 3-5 dB i problemområdet 100-400 Hz (leta upp instrumentets resonanstoppmed ett tröskelvärde på mellan -30 och -40 dB och ett Q-värde på 2. Detta i kombination med sparsmakad komprimering, om så behövs, ger i de flesta fall ett naturligt mellanregister med bibehållen värme.
    
  • Kontrollera diskanten i sången. Många sångare har en tendens att låta tunna och snudd på hårda/kalla när de tar i samtidigt som de framstår som varma när de sjunger svagt eller intimt. Här kan den dynamiska equalizern verkligen göra underverk genom att sänka de störande och skrikiga frekvenserna när sångaren bräker på, men det intima och varma bibehålls. Området 2000-5000 Hz är speciell värt att kika närmare på beroende på röstkvalitet och mikrofon.
    
  • Mejsla fram en välbalanserad mastring med fin dynamik som inte kräver lika mycket kompression. Om din mix är balanserad behöver du sällan justera särskilt mycket i mastringen och 1-2 dB hit eller dit räcker många gånger långt. Den dynamiska equalizern stoltserar här med att trycka ner eller lyfta fram valda frekvenser när det behövs, för att sedan ta ett steg tillbaka. Ett lärorikt experiment du kan leka med är att ratta in 100 Hz, 1000 Hz och 10000 Hz och och öka eller sänka dessa frekvenser 2-3 dB och se vad som händer. Dessa frekvensområden symboliserar bas, mellanregister och diskant och spelar tillsammans en viktig roll för helhetsintrycket, samtidigt som de kan lära dig mycket om hur du mixar och var (om något) du har problem i mixen.

  Populära dynamiska equalizers

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Diskussioner" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

  • Gilla 2

  User Feedback

  Recommended Comments

  Kan man ha flera dynamiska eq på samma låt... Har trummor i en subb. Sång i en subb osv jag tänkte ha en dynamisk eq i varje subb funkar det..? Kör ozone 9

  Link to comment
  Share on other sites

  Jadå, du kan använda hur många som helst precis som en vanlig eq. Ozone 9 Advanced har ju separata pluggar, men kör du vanliga Ozone 9 får du helt enkelt ladda programmet och bara aktivera den dynamiska eq:n.

  I övrigt fungerar den dynamiska eq:n utmärkt på subgrupper såsom sång, gitarr och klaviatur. Dynamisk eq på just enskilda trummor (baskagge, virvel) fungerar också så klart, men är sällan särskilt nödvändigt, då problemtonerna/resonansfrekvenserna ofta är fasta och inte flyttar runt som vid exempelvis ackordinstrument eller sång.

  Mvh Jon.

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites

  Det finns fler alternativ som jag tycker borde nämnas.

  Tex Sonnox Oxford Dynamic EQ (dyr)  och vill ha något billigare alternativ så brukar man kunna köpa waves F6 för 29$.

  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites

  54 minuter sedan sa pme:

  Det finns fler alternativ som jag tycker borde nämnas.

  Tex Sonnox Oxford Dynamic EQ (dyr)  och vill ha något billigare alternativ så brukar man kunna köpa waves F6 för 29$.

  Utmärkta tips, tack.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  Fins det några bra mallar att hitta vilka frekvenser sång. trummor. gitarrer osv har så man får en tydligare ljudbild.... Förstår ju att allt är relativt alla sjunger ju olika... Och gitarrister har olika ljud;m;m. Jag kör cubase 10.5 

  Edited by BMR
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...