Jump to content
Annons
 • Mina favoritpluggar för mixning och mastring 2020

  FREDAGSTIPSET: Att kalla 2020 något annat än ett händelserikt år vore en underdrift, så även gällande nya innovativa pluggar för mixning och mastring.

  Jon Rinneby

  pluggar.thumb.jpg.9f20bf589edf868d47087ba6ce4663b2.jpg

  Årets nästa sista Fredagstips är här och vad bättre än att sammanställa en lista över några riktigt bra pluggar från det gångna året? Att lista samtliga kreationer som släppts under 2020 är dock snudd på omöjligt och förmodligen inte heller särskilt produktivt. Detta är därför ingen lista över de ”bästa pluggarna” utan bara min högst personliga åsikt. Extra roligt är också att en hel del gratispluggar lyckats nästla sig in. Nåväl, här kommer mina mina favoritpluggar för mixning och mastring år 2020, utan inbördes ordning. Observera att priserna är ungefärliga.

  Fuse Audio Labs Flywheel
  flywheel.JPG.c621499ae995c6cace7368d19236cf4a.JPG

  Flywheel ställer sig i ledet av aldrig sinande rullbandspluggar och bjuder på en relativt lättbegriplig historia. Välj mellan 15 och 30 IPS, rullbandstyperna I och II, klassiskt svaj samt högfrekvent avrullning med HF EQ och HYST. Sedan är det bara att välja hur hårt du vill pressa pluggen med Record gain. Flywheel passar utmärkt på grupper och hela mixar och har en tendens att linda in ljudet som i en varm filt utan att det känns dovt eller processat.

  Hemsida: Fuse Audio Labs Flywheel
  Pris: 500 kr

  Hornet ThirtyOne MK2
  HoRNet-ThirtyOne-MK2-screenshot.jpg.1be50979affbfb86a2dcc243f4ca8879.jpg

  ThirtyOne MK2 är en 31-bands equalizer av klassiskt snitt bestyckad med funktionen Auto EQ vars uppgift är att hitta den ”perfekta balansen” mellan frekvenserna. Du kan exempelvis spela upp din mix från början till slut och studera hur ThirtyOne MK2 automatiskt justerar de 31 banden, vilka du sedan kan finjustera individuellt. ThirtyOne MK2 fungerar även ypperligt på enskilda instrument - en perfekt hjälpreda för både mixning och mastring.

  Hemsida: Hornet ThirtyOne MK2
  Pris: 200 kr

  TDR Molotov GE
  Molot-GE-1.png.7779c3b895917512c0245837a869ae79.png

  Molotov är en färgad kompressor med syftet att ge dina inspelningar mer karaktär. Kompressorn blandar klassiska egenskaper med mångfacetterad saturation och andra godsaker. Molotov lämpar sig speciellt bra på trummor, sång och bas, men pluggen komprimerar vad helst du matar den med. Även om den i första hand inte utger sig för att vara en mastringskompressor så klarar den även detta galant och du kan ofta komma undan med ganska mycket kompression utan störande bieffekter. 

  Hemsida: TDR Molotov GE
  Pris: 500 kr (finns även som avskalad gratisversion)

  Voxengo TEOTE
  voxengo.jpg.ecba1d8b0f1af63e0f8b9be6541fbc4e.jpg

  TEOTE är en frekvensbalanserare speciellt utvecklad för både mixning och mastring. Pluggen tämjer besvärande resonanser, de-essar och agerar automatisk dynamisk equalizer. TEOTE är en akronym för ”That’s Easier On The Ear” vilket är precis vad den åstadkommer - en behagligare ljudupplevelse (om du rattar rätt förstås).

  Hemsida: Voxengo TEOTE
  Pris: 700 kr

  Slate Digital Fresh Air
  slate-digital-fresh-air.jpg.5ba63ab20d5d4ff2380f9db46293c7bf.jpg

  Fresh air är en enkel plugin vars huvudsakliga uppgift är att ge dina spår mer luft. De två rattarna styr mid och high air och går att kombinera precis som du vill. Jag vill lyfta ett varningens finger gällande att dra på för mycket, vilket förutom mer tydlighet också ökar volymen. Med detta sagt är Fresh air en trevlig och användbar plugg som fungerar lika bra på enskilda kanaler som hela mixar, speciellt när du vill få saker att poppa ur högtalarna.

  Hemsida: Slate Digital Fresh Air
  Pris: Gratis

  Wavesfactory Echo Cat
  echo-cat-tape.png.0ca6a7e3f1828f01199d2941f188f1dd.png

  Echo Cat är ett otroligt välljudande delay som bygger på Charlie Watkins ”The Copicat” från 1958, speciellt utvecklat för gitarr och använt av artister som The Shadows och Pink Floyd. Just detta delay har något gammalt över sig, i positiv bemärkelse, och känns genuint i sin återgivning med lagom mycket skit under naglarna. Echo Cat gör sig även bra på sång, trummor och andra instrument tack vare ett modernt gränssnitt med fler funktioner än originalet.

  Hemsida: Wavesfactory Echo Cat
  Pris: 800 kr

  Sonible Balancer
  balancer.jpg.a3297609811a90f38ea9699d98dcf740.jpg

  Balancer analyserar och ställer in vad pluggen anser vara en passande eq-kurva på allt från bas och gitarr till trummor och sång. Du styr sedan hur mycket av effekten du vill höra med hjälp av Intensity-reglaget. Perfekt när du har ont om tid eller bara söker lite perspektiv på tillvaron. Balancer är väldigt processorsnål och kan utan problem användas på flertalet kanaler. 

  Hemsida: Sonible Balancer
  Pris: Gratis

  United Plugins FrontDAW
  frontdaw.png.1e7e1255c65e8d50a9166745ed479a7d.png
  FrontDAW är tre olika preamps i ett med syftet att ge dina digitala inspelningar en analog känsla. Lägg pluggen först på varje kanal och bestäm med hjälp av input hur pass färgad signal du vill ha. Ju mer du pressar pluggen desto mer saturation och därmed minskning av dynamik och höga frekvenser. Eller så låter du pluggen jobba subtilt och avnjuter crosstalk (subtilt läckage à la mixerbord) mellan samtliga kanaler. FrontDAW fungerar även på mastern och kan ge hela mixen mer attityd och framåtanda. 

  Hemsida: United Plugins FrontDAW
  Pris: 500 kr

  IK Multimedia Sunset Sound Studio Reverb
  ikc-L-tr5_standalone_full_monitor_macbook_17_sunset_studio_3_Live_room.jpg.2c5bf3b3be5c793c6f1b6951aafdd3d5.jpg

  Sunset Sound Studio Reverb låter dig kliva in liverum, ekokammare, sångbås, plåtar och fjäderreverb samplade (Volumetric Response Modeling (VRM™) från Los Angeles legendariska kultstudio. Ett utmärkt och mångsidigt reverb som verkligen ger känslan av att "vara där". Personligen gillar jag att använda reverbet på samtliga gruppkanaler och väljer då ett passande rum som grupperna får passera genom, om än subtilt. Detta kan du bland annat läsa mer om här:

  Hemsida: IK Multimedia Sunset Sound Studio Reverb
  Pris: 1200 kr

  Lycka till!

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...