Jump to content
Annons
  • Mina favoritpluggar för mixning och mastring 2020

    FREDAGSTIPSET: Att kalla 2020 något annat än ett händelserikt år vore en underdrift, så även gällande nya innovativa pluggar för mixning och mastring.

    Jon Rinneby

    pluggar.thumb.jpg.9f20bf589edf868d47087ba6ce4663b2.jpg

    Årets nästa sista Fredagstips är här och vad bättre än att sammanställa en lista över några riktigt bra pluggar från det gångna året? Att lista samtliga kreationer som släppts under 2020 är dock snudd på omöjligt och förmodligen inte heller särskilt produktivt. Detta är därför ingen lista över de ”bästa pluggarna” utan bara min högst personliga åsikt. Extra roligt är också att en hel del gratispluggar lyckats nästla sig in. Nåväl, här kommer mina mina favoritpluggar för mixning och mastring år 2020, utan inbördes ordning. Observera att priserna är ungefärliga.

    Fuse Audio Labs Flywheel
    flywheel.JPG.c621499ae995c6cace7368d19236cf4a.JPG

    Flywheel ställer sig i ledet av aldrig sinande rullbandspluggar och bjuder på en relativt lättbegriplig historia. Välj mellan 15 och 30 IPS, rullbandstyperna I och II, klassiskt svaj samt högfrekvent avrullning med HF EQ och HYST. Sedan är det bara att välja hur hårt du vill pressa pluggen med Record gain. Flywheel passar utmärkt på grupper och hela mixar och har en tendens att linda in ljudet som i en varm filt utan att det känns dovt eller processat.

    Hemsida: Fuse Audio Labs Flywheel
    Pris: 500 kr

    Hornet ThirtyOne MK2
    HoRNet-ThirtyOne-MK2-screenshot.jpg.1be50979affbfb86a2dcc243f4ca8879.jpg

    ThirtyOne MK2 är en 31-bands equalizer av klassiskt snitt bestyckad med funktionen Auto EQ vars uppgift är att hitta den ”perfekta balansen” mellan frekvenserna. Du kan exempelvis spela upp din mix från början till slut och studera hur ThirtyOne MK2 automatiskt justerar de 31 banden, vilka du sedan kan finjustera individuellt. ThirtyOne MK2 fungerar även ypperligt på enskilda instrument - en perfekt hjälpreda för både mixning och mastring.

    Hemsida: Hornet ThirtyOne MK2
    Pris: 200 kr

    TDR Molotov GE
    Molot-GE-1.png.7779c3b895917512c0245837a869ae79.png

    Molotov är en färgad kompressor med syftet att ge dina inspelningar mer karaktär. Kompressorn blandar klassiska egenskaper med mångfacetterad saturation och andra godsaker. Molotov lämpar sig speciellt bra på trummor, sång och bas, men pluggen komprimerar vad helst du matar den med. Även om den i första hand inte utger sig för att vara en mastringskompressor så klarar den även detta galant och du kan ofta komma undan med ganska mycket kompression utan störande bieffekter. 

    Hemsida: TDR Molotov GE
    Pris: 500 kr (finns även som avskalad gratisversion)

    Voxengo TEOTE
    voxengo.jpg.ecba1d8b0f1af63e0f8b9be6541fbc4e.jpg

    TEOTE är en frekvensbalanserare speciellt utvecklad för både mixning och mastring. Pluggen tämjer besvärande resonanser, de-essar och agerar automatisk dynamisk equalizer. TEOTE är en akronym för ”That’s Easier On The Ear” vilket är precis vad den åstadkommer - en behagligare ljudupplevelse (om du rattar rätt förstås).

    Hemsida: Voxengo TEOTE
    Pris: 700 kr

    Slate Digital Fresh Air
    slate-digital-fresh-air.jpg.5ba63ab20d5d4ff2380f9db46293c7bf.jpg

    Fresh air är en enkel plugin vars huvudsakliga uppgift är att ge dina spår mer luft. De två rattarna styr mid och high air och går att kombinera precis som du vill. Jag vill lyfta ett varningens finger gällande att dra på för mycket, vilket förutom mer tydlighet också ökar volymen. Med detta sagt är Fresh air en trevlig och användbar plugg som fungerar lika bra på enskilda kanaler som hela mixar, speciellt när du vill få saker att poppa ur högtalarna.

    Hemsida: Slate Digital Fresh Air
    Pris: Gratis

    Wavesfactory Echo Cat
    echo-cat-tape.png.0ca6a7e3f1828f01199d2941f188f1dd.png

    Echo Cat är ett otroligt välljudande delay som bygger på Charlie Watkins ”The Copicat” från 1958, speciellt utvecklat för gitarr och använt av artister som The Shadows och Pink Floyd. Just detta delay har något gammalt över sig, i positiv bemärkelse, och känns genuint i sin återgivning med lagom mycket skit under naglarna. Echo Cat gör sig även bra på sång, trummor och andra instrument tack vare ett modernt gränssnitt med fler funktioner än originalet.

    Hemsida: Wavesfactory Echo Cat
    Pris: 800 kr

    Sonible Balancer
    balancer.jpg.a3297609811a90f38ea9699d98dcf740.jpg

    Balancer analyserar och ställer in vad pluggen anser vara en passande eq-kurva på allt från bas och gitarr till trummor och sång. Du styr sedan hur mycket av effekten du vill höra med hjälp av Intensity-reglaget. Perfekt när du har ont om tid eller bara söker lite perspektiv på tillvaron. Balancer är väldigt processorsnål och kan utan problem användas på flertalet kanaler. 

    Hemsida: Sonible Balancer
    Pris: Gratis

    United Plugins FrontDAW
    frontdaw.png.1e7e1255c65e8d50a9166745ed479a7d.png
    FrontDAW är tre olika preamps i ett med syftet att ge dina digitala inspelningar en analog känsla. Lägg pluggen först på varje kanal och bestäm med hjälp av input hur pass färgad signal du vill ha. Ju mer du pressar pluggen desto mer saturation och därmed minskning av dynamik och höga frekvenser. Eller så låter du pluggen jobba subtilt och avnjuter crosstalk (subtilt läckage à la mixerbord) mellan samtliga kanaler. FrontDAW fungerar även på mastern och kan ge hela mixen mer attityd och framåtanda. 

    Hemsida: United Plugins FrontDAW
    Pris: 500 kr

    IK Multimedia Sunset Sound Studio Reverb
    ikc-L-tr5_standalone_full_monitor_macbook_17_sunset_studio_3_Live_room.jpg.2c5bf3b3be5c793c6f1b6951aafdd3d5.jpg

    Sunset Sound Studio Reverb låter dig kliva in liverum, ekokammare, sångbås, plåtar och fjäderreverb samplade (Volumetric Response Modeling (VRM™) från Los Angeles legendariska kultstudio. Ett utmärkt och mångsidigt reverb som verkligen ger känslan av att "vara där". Personligen gillar jag att använda reverbet på samtliga gruppkanaler och väljer då ett passande rum som grupperna får passera genom, om än subtilt. Detta kan du bland annat läsa mer om här:

    Hemsida: IK Multimedia Sunset Sound Studio Reverb
    Pris: 1200 kr

    Lycka till!

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

    • Gilla 1

    Användarrespons

    Recommended Comments



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...