Jump to content
Annons
  • Kush Audio Pusher öppnar för experiment

    Studios skribent Jon Rinneby berättar om hur pluggen Pusher från Kush Audio kan få basspåret att sticka ut lite extra eller för att få rätsida på en småtråkig synt- eller sångtagning.

    Jon Rinneby

    kushaudio-pusher.jpg.b05028db2ebd729d2ae71d378a7a1c8b.jpg

    Kush Audio är hård- och mjukvaruentusiasterna som obehindrat böjer de fysiska lagarna. Med unika pluggar som UBK-1 och Clariphonic DSP i bagaget har företaget de senaste åren värmt många ljudsnickares hjärtan och nu är det dags igen: Pusher, drömverktyget för dig som vågar tänja på de kreativa gränserna. En smått galen kreation som blandar distorsion och kompression på ett helt nytt sätt.

    Översikt
    Vid en försöka anblick kan Pusher verka smått förvirrande med sitt futuristiska och detaljerade utseende. Men trots sitt abstrakta yttre är själva utformningen under skalet allt annat än slumpartad. På Kush Audios hemsida finns dessutom en lättbegriplig översikt för den som vill veta exakt i hur signalen processas (https://thehouseofkush.com/pages/manual-pusher). Vidare finns ett så kallat "Cheat mode" som gör att varje del av pluggen förklaras direkt i gränssnittet. Själva hjärtat i Pusher är den "magnetiska equalisern" - Fyra namnlösa rattar (metal cores) som blandas till önskad effekt: Nickel, Iron, Cobalt och Steel. Dessa styrs i sin tur av ”Flux drive” (den stora runda ratten längst till vänster) som bestämmer hur mycket färgning/distorsion som ges. Därefter skickas hela signalen vidare till limitern/kompressorn för ytterligare behandling. Enligt pluggtillverkaren själv har varje av de fyra kärnorna sin alldeles egna karaktär, men kommer främst till sin fulla rätt när de blandas. Och det är just detta som är styrkan med Pusher: Allt påverkar allt, blanda, testa och experimentera. Ju mer du vågar skruva, desto roligare blir det.

    Arbetsflöde

    1. Fundera först på vad du vill få ut av pluggen. Är det distorsion, överkomprimering, eller kanske en total ljudförvrängning?
    2. Placera sedan Pusher på valfri mono- eller stereokanal och börja med ”Flux drive” i neutralt läge. Fortätt sedan med att skruva på en eller flera av de fyra eq-rattarna: De två understa har ett lite mer jordnära och träaktigt ljud, medan de två övre är mer aggressiva, moderna och ”in your face”.
    3. Skruva sedan på Bias (den lilla ratten med blixten) och lyssna efter önskvärd distorsion och tydlighet. Gå sedan tillbaka och finjustera helheten med Flux-drive.
    4. Slå på limitern (den vågräta slidern längst till höger) och ställ attack och release med de två (längst ner) av de tre små rattarna vid sidan av vu-mätaren. Tre lägen finns att tillgå: långsam, medium och snabb. Fortsätt sedan med att ställa threshold (den översta av de tre) och kika på vu-mätaren: Eftersträva att mätaren peakar runt 0db (rött). Här kan du verkligen forma ljudet, från väldigt transparent till total kompressorkross.
    5. Slutligen justerar du output (den stora ratten längst till höger) till lagom nivå och jämför med den oprocessade signalen genom att trycka på bypassknappen. Klart!

    Slutsats
    Pusher är ett roligt och annorlunda verktyg. Kanske inget för den absoluta nybörjaren eller för personen med rattfobi. Men för dig som kommit lite längre i ditt musikskapande och inte är rädd för att experimentera med ljud. Personligen tycker jag att Pusher är förträfflig för att få ett basspår att sticka ut lite extra i mixen, eller varför inte skita ner en tråkig sång- eller synthtagning? Även trummor blir påtagligt kaxigare. För hela mixar finns det dock betydligt mer lämpade alternativ för komprimering och färgning (exempelvis UBK-1 eller Soundtoys Decapitator). Därmed inte sagt att Pusher inte fungerar på mastern, det är helt upp till dig. Ett fullt fungerande 10-dagars demo finns att ladda ner från Kush Audios hemsida och finns i de flesta format till Mac och PC.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...