Jump to content
Annons
  • Så får du bas och bastrumma att samarbeta i mixen (video)

    FREDAGSTIPSET: Premiär för Fredagstipset i videoformat! Jon Rinneby är tillbaka och berättar om mixtekniker som får bas och bastrumma att fungera tillsammans i dina låtar.

    Jon Rinneby

     

    Missa inte kommande fredagstips. Se till att gå in på vår Youtube-kanal och prenumerera samt klicka på klocksymbolen så blir du meddelad så snart vi publicerar nästa tips! Fredagstipset kommer ut varje fredag med undantag för sommar- och juluppehåll.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Diskussioner" på Studios forum här! (Tagga gärna foruminlägget med "mixning").

    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du tidigare videor och artiklar i serien Fredagstipset.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Bra tips! Finns inget i mitt projekt som jag slitit med så mycket som att få bas o kick att gå igenom mixen. Också en konst att välja rätt kick för den specifika sången man jobbar på. Väldigt lätt att gå bort sig här:)

     

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    4 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

    Bra tips! Finns inget i mitt projekt som jag slitit med så mycket som att få bas o kick att gå igenom mixen. Också en konst att välja rätt kick för den specifika sången man jobbar på. Väldigt lätt att gå bort sig här:)

     

    Du är långt ifrån ensam Magnus och precis som du skriver är val av ljud minst lika viktigt, om inte viktigare, än att hitta en perfekt balans - en sådan finns ju inte. Dock kan detta VU-trick vara till stor hjälp för att hitta en någorlunda stabil grund att stå på. 

    Vad som kan vara bra att känna till är att om basen och baskaggen är väldigt dynamiska, dvs att du kanske inte jobbat med kompression eller vill ha en dynamisk känsla mellan dessa två, så är det av naturliga skäl svårare för VU-mätaren att läsa av exakt. Jag tycker därför man ska se VU-tricket som en skjuts i rätt riktning, men inte förlita sig på det helt, varje mix är ju som sagt unik, och det är stor skillnad på om du använder 3 eller 30 övriga instrument. I det senare fallet måste du vara extra noggrann med att rensa upp, vilket jag kommer prata om i kommande videor.

    Mvh Jon

    Redigerat av Jon Rinneby
    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...