Jump to content
Annons

 • För långa partier i min låt


  Ollie Olson

  1660093000_Forlangapartieriminlat.thumb.jpg.4e078ffd5aa03fdb2ab4c1257bf7288f.jpg

  När du skriver låtar så är det ju lätt att bli kär i sina egna idéer. Eller hata dem så klart!

  Ofta brukar vi låtskrivare tendera till att göra partierna/delarna i våra låtar alldeles för långa – framför allt övergångsdelarna som exempelvis övergången från första refräng till andra vers. Det blir ofta nästan dubbelt så långa partier än vad låten kräver.

  När du känner att du är klar med din låt, så spelar du in den på enklast möjliga sätt. Låt den sedan vila i några timmar eller dagar och lyssna sedan på den med kritiska öron, och känn efter var du tycker att det blir för långa partier.

  Ett vanligt fel är som sagt att övergången från första refräng till andra vers brukar bli för lång. Testa att ta bort det mellanpartiet helt om du har ett sådant, även om du älskar din egen "hook" som ligger där. Gå igenom låten del för del och se vad du kan trimma bort för att göra den effektivare.

  Det är en stor skillnad i lyssningsmönster mellan dagens lyssnare och lyssnarna för tjugo år sedan. Dagens lyssnare ”har inte tid” med för långa partier och skippar då hellre låten i sin Spotify- eller Apple Music-lista.

  • Gilla 1


  User Feedback

  Recommended Comments

  nja... Dagens lyssnare "har inte tid" ... MEN samt glömmer de snabbare också. Glömmer innan sommar e förbi. Sen kommer fråga att hur många lyssnar din musik 20 år senäre. Fortfarande. 

  det e 2 helt olika saker att göra musik vad man älskar, eller "score a hit" ( -- musikal prostitution). Vad e viktigare, det ska man tänka för att annars det orsakar psykisk trauma. 

  Samt hur lång ska vara någon låt är ännu knepigare. Queen "Bohemian Rhapsody" var ju ... 6 minuter, eller mer? Samt hade Pet Shop Boys så pass 6..8 minuter långa låtar också. Genesis också.

  Ändå 3:45 var som tumregel för "radio edit" även vid sekelbytet. Nu känns det för dagens lyssnare att 2:45 vore lagom längd... ? Men det finns nog unga som lyssnar 6 minuters långa låtar med långa intro (dessa "extended versioner"). 

  Bara några tankar . . .

  • Gilla 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ja, det hela beror ju såklart på vad man vill uppnå med sin musik. Om man vill göra hits eller ej. Men - jag undrar just om det inte kan vara dags för lite mer spännande saker som inte följer alla mallar.

  Alla gör ju dock musik på det sättet som passar dem bäst.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Udda saker... och stilar..? Javisst. Men vem hindrar att göra saker som inte följer alla mallar?  Så viset kan man göra alltid. Men sådana som gör det inte hellre sitter i internet ...

  Min upplevelse hitills är att  det blir då knepigare om jag frågar någon feedback från lyssnare. Oftast de vet inte exakt vad jag vill uppnå för att ge något feedback som kan hjälpa och då kommer rekommendationer som jämför med senaste musik i radio. Även i syntmusik pågår kontinuerlig experimentation, men det går så pass långt bort att till lyssnare är det alldeles för mycket krävande om det finns väldigt få bekanta tecken. Men inte så pass många ens kan slappna av att lyssna jazz (eller hörs det varje dag för frukost i P3 / P4 ... ? :D :D ).

  Då kan man också höra att "jaja, bra låt men lägg till trummorna, byt ljud/röst" etc.  Inte hellre ju alla låtar behöver vokal/gitarr/trummor. Inte hellre det ska vara just så viset. Jag har allt endast på syntar oftast.

  ... Det finns ju musikstilar med mer komplicerade struktur än A/B/A/B bara (låtar med 10 olika melodier inne), bara fråga e att om lyssnare fattar också.  -- Mike Oldfield och Klaus Schulze med sina 1 timmars arrangemang. I dåtid det var helt ny, då alla dessa - Vangelis, Jarre, Oldfield, samt kraftwerk hade kollision med mainstream.

   Bara några saker ... Radiovänliga låtar -- då e sådana som har uppmärksamhet, då det pågår kontinuerlig experimentation och sökning att vad publik vill "ha". Sådåna e dessa -- det finns sådant "recept" vilken utnyttjas så mycket som möjligt. OCH om om någonting blir ännu bättre "hit" då  alltid att senaste låt analyseras, och skapas väldigt liknande låt. (Så liksom helt ny bil blir togit till delar av konkurent och varje sak analyseras). Men nutidens saker från radio e inte min smaksak just. 

  Om experimentering. Sådana ändringar går ganska gradvis i mainstream. Man kan ju experimentera, men det e ju regel att ingen DJ vill att det ska sal går plötsligt helt tomt om sätter på något udda sak. Och då e garanterat att det spelas inte mer. I radio det händer också därför slutna "spellistor" att de vill inte ta något risk.

  Jag lyssnar också musik vilket "ingen annan lyssnar". Det som var underground typ 25 år sen är mainstream nu, och vice versa. Även techno var undergroundförut, mainstream därefter, men nu underground igen. Jarre konsert i Globen -- då var jag överraskad att hur kan det vara att biljett till sådant är 2 ggr billigare än Britney konsert... den visar också att vad säljer mer.

  om hur många refräng eller verse ska vara, då minns jag hur i musikskola hörde jag "Det finns boken om harmonilära, men om du vill skapa pop/disco/rock, då det finns inte sådant bruksanvisning. :D " 

  Men om allt går till skogen då finns kvar ändå lyssnarna -- det samma som skapar likadant musik. Du skapar, andra musiker lyssnar och de skapar, du lyssnar. 

   

  • Gilla 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Jag lyssnar inte på radio:) Jag blir trött i huvudet av musik man har hört innan, men alla är ju som sagt olika. Själv inte alls intresserad av att göra hits, jag bara gör något. Bah, trött idag efter galen stalker, och orkar inte utveckla detta just nu - mer än att det finns andra forum för musik än just radio, och dylikt.... kanske då.

  Här är en låt jag har gjort.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.