Jump to content
Annons
  • 7 slitna uttryck som faktiskt hjälper dig i studion

    FREDAGSTIPSET: Äntligen är fredagstipset tillbaka efter ett sommaruppehåll. Och vad bättre än att välkomna den annalkande hösten med ett par riktigt uttjatade studiouttryck och vad som egentligen menas med dessa?

    Jon Rinneby

    ingang_3535376721.jpg.3ceccf1d60d5fff64ad7e2303ef24aae.jpg

    1. Det hänger inte på prylarna
    Handlar om att det är din erfarenhet och konstnärliga känsla som spelar roll och inte vilken utrustning du sitter på. Därmed inte sagt att du kan komma undan med vad som helst, bara för att du råkar vara begåvad. Fin, eller rättare sagt ”rätt” utrustning kan absolut underlätta.

    2. Mindre är mer
    Eller ”Less is more” som det vanligen heter i folkmun, syftar på att inte överarbeta produktionen eller mixen. Vi lever i en tid där nästan allt är möjligt och det är precis just av denna anledning som det är extra viktigt att tänka ”bort” istället för att ”lägga till”. Fundera alltid över vad som är musikens hjärta och plocka bort det överflödiga runt omkring. Detta är (en) konst, på riktigt.

    3. Mixa inte med ögonen
    Innebär kort och gott att du ska lyssna mer och titta mindre (på skärmen, eller mixerbordet om du nu har ett sådant). Fina gränssnitt och dansande mätare i all ära, men vem bryr sig om sådant när slutprodukten är klar? Det enda som spelar någon som helst roll är hur det faktiskt låter. Visst kommer det stunder då du inte kan lita på dina öron och då kan det visuella vara till hjälp. Men grundregeln är att lyssna först och titta sen, även om detta ofta är lättare sagt än gjort.

    4. Våga vara kreativ
    Eller ”bryt reglerna”, handlar om att jobba bort invanda mönster och att inte blint lita på allt som skrivs eller sägs (som exempelvis detta inlägg). Men uttrycket uppmanar också till att testa nya grepp och att kasta sig ut i det okända. Vad skulle exempelvis hända om du la på en distad telefonröst på leadsången i den vackra oskyldiga visan? Ja, du förtår poägen. Detta är också genvägen till att skapa något unikt.

    5. Lär dig att lyssna
    Går hand i hand med att inte mixa med ögonen. Men det är minst lika viktigt att öva upp örat till att förstå vad det är du faktiskt hör. Vad är viktigt och vad är mindre viktigt att fokusera på? Bara för att du har lärt dig hur en baskagge ”ska låta” i en metallåt, så betyder detta inte per automatik att du kan mixa metal. Du måste ha en större förståelse för musiken du jobbar med, du måste lära dig att lyssna rätt. Vad är det gemene hen vill höra? Det är din uppgift att överträffa och i viss mån även manipulera lyssnarens förväntningar. Och för att göra detta måste du förstå vad lyssnaren vill ha, men du måste också förstå vad du ska lyssna efter.

    6. Fokusera på helheten
    Till skillnad från Sveriges mästerkock så är det inte detaljerna som avgör alla gånger, utan helhetsintrycket och känslan du får när du hör en låt för första gången. Det spelar alltså ingen roll hur baskaggen låter om inte musiken får dig att stampa takten. När du sitter med ett stort projekt så är det orimligt att alla spår får lika stort fokus, detta är självklart. Men samtidigt är det lätt att snöa in på detaljer. Detta är livsfarligt av den enkla anledningen att du lätt tappar fokus och glömmer bort vad du egentligen höll på med från början, som att tillexempel skapa ett mästerverk.

    7. Det var bättre förr
    Kan naturligtvis anspela på många saker, men i grund och botten handlar det egentligen inte om att det faktiskt var bättre förr, utan snarare om att vi i dag får allt serverat. Hela världen ligger framför våra fötter (för att använda ett slitet uttryck), men att vi är dåliga på att förvalta detta. När möjligheterna är begränsade (som förr) så tvingas du tänka till, du tvingas att komma med kreativa lösningar och du tvingas att fokusera på helheten, hjärtat och kärnan i musiken. Då kan det faktiskt bli riktigt bra!

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...