Jump to content
Annons
  • Stonebridge: "10 steg till en klubbhit"

    När svenska Stonebridge producerar hitar smäller det ofta högt. För Studios läsare delar han med sig av sina knep för att skapa den ultimata klubblåten.

    Studio.se

    puff.jpg.89325b863a4a7513d4db392fd024e5c8.jpg
    Stonebridges studio

    Sten ”Stonebridge” Hallström har producerat musik i över 30 år. I slutet av 80-talet var han en av medlemmarna in det mytomspunna musikkollektivet Swemix där han arbetade tillsammans med bland andra Denniz Pop och lade grunden till dagens svenska housemusikboom. 1993 släpptes hans klubbversion av låten ”Show me love” med Robin S vars succé banade väg för en producentkarriär med en stor mängd framgångsrika skivsläpp och remixar.

    Här är Stonebridges 10 knep för en klubbhit:

    1. Håll koll på tonarterna
      Det kan vara lätt att glömma bort att även bastrummor och andra percussion-samplingar kan ha en ton. En bastrumma i fel tonart kan få en hel produktion att låta underlig och falsk, så se till att hålla koll på tonarterna. Företaget ”Mixed in key” har tagit fram ett system de kallar för ”Camelot Easymix Wheel” vilket är en enkel lathund för att se vilka tonarter som passar med varandra. Den är egentligen gjort för discjockeys med fungerar lika bra för producenter. Den finns att ladda ner här: https://mixedinkey.com/harmonic-mixing-guide/
       
    2. Plantera olyckor
      Pröva att använda en sampling som du egentligen inte tycker passar in, addera en effekt du inte vet vad den gör eller testa att spela en sampling baklänges. Våga göra det oväntade och agera utanför din ”comfort zone” - det är ofta så man skapar något unikt och nyskapande. En sampling kan ju dessutom låta på en miljon olika sätt beroende på vad du gör med den, så testa, lek och var kreativ!
       
    3. Testa låten på ett dansgolv
      Eftersom jag är discjockey så har jag möjlighet att se hur folk på ett dansgolv reagerar när jag spelar en låt som jag arbetar med. Jag kan sedan återvända till studion för att finputsa detaljerna, justera nivåerna och kanske ta bort eller lägga till något element. Om du inte spelar skivor själv kanske du har någon vän som kan hjälpa dig, eller så kan du fråga discjockeyn på den lokala nattklubben.
       
    4. Identifiera vad som får ett dansgolv att koka
      Gör ett besök på nattklubben, lyssna på vad som spelas och identifiera vad som får dig och de runt omkring dig att dansa extra intensivt och sträcka upp händer i luften. Kanske är det en fet hihat som skapar energi, eller ett extra litet break som gör hela skillnaden. Var inte rädd för att låna och inspireras av det du hör i andra låtar.
       
    5. Skapa en ”Smash bus”
      Skapa en effektkanal med kompressor och limiter dit du kan skicka vissa ljud och samplingar som behöver lyftas till nästa nivå. Rent generellt tycker jag att många överanvänder både kompressorer och limiters vilket minskar dynamiken, men i vissa fall är det befogat och då brukar jag använda en dedikerad effektkanal.
      daw.png.3270ce0f057cb32c2665f87bec16f9c9.png
       
    6. Bygg din bastrumma med flera samplingar
      Olika bastrummor har olika egenskaper. Någon kanske har en riktigt bra tyngd, en annan ett perfekt djup och en tredje har en fantastisk snärt. Varför inte använda alla tre för att få det bästa av alla världar? Arbeta med volym och timing för att hitta den perfekta kombinationen. Glöm inte heller att spara ner lyckade trummor för framtida användning.
       daw02.png.2ab54174976d91239c0d579e1f762659.png
       
    7. Lek med Sidechain-effekter
      Sidechain är ju en populär effekt för syntar och basar, men kan med fördel även användas på till exempel rides, hihats och annan percussion. Resultatet blir ett svängigare och mer dansvänligt spår med bra gung!
       
    8. Lyssna på andra, och dela med dig av din kunskap
      Jag tycker inte man ska vara hemlighetsfull med sina tips och tricks i studion. Dela med dig av dina erfarenheter och favoritknep och var lyhörd när andra berättar om hur de arbetar med musik. Det är otroligt hur något litet knep kan dyka upp och revolutionera ditt musikskapande, och det bästa av allt är att man aldrig blir fullärd!
       
    9. Ha ordning och reda i ditt musikprogram
      Jag gillar att ha en tydlig struktur och ordning när jag gör musik. Filnamnen på samplingar brukar inte vara de mest logiska, så jag brukar namnge spåren för att kunna vara mer effektiv och hitta rätt. Testa även att arbeta med färgkodningar.
      daw03.png.5c198f7c73e8bd8eb93b1a7d707dea1d.png
       
    10. Håll koll på EQ-kurvan
      Ibland luras man av sina öron eller av rummet man sitter i när det gäller ljudbild och frekvenser. Använd en frekvensanalysator så får du en visuell och ärlig bild av hur din låt ser ut och kan sedan göra nödvändiga eq-justeringar.
      eq.jpg.569525babb3a3aae64ef0714045592de.jpg

     

    Om StoneBridge
    Sten ”Stonebridge” Hallström, 52, är en svensk musikproducent och dj. Under slutet av 80-talet var han, tillsammans med bland andra Denniz Pop, medlem i musikkollektivet Swemix som producerade klubbmusik, gjorde remixar på andras låtar och gav ut egen musik. Swemix anses av många ha lagt grunden till den svenska housemusikexplosionen som vi ser idag.

    stonebridge.jpg.d2b46a3a46804e24ab9041f1546d6d1a.jpg

    Det stora genombrottet som soloartist kom dock 1993 när Stonebridge gjorde en hyllad klubbversion av låten ”Show me love” med den amerikanska sångerskan Robin S. Detta blev startskottet på en framgångsrik musikkarriär som hittills har resulterat i tre studioalbum, otaliga singelsläpp och remixar på artister som Usher, Lenny Kravitz, Icona Pop och Britney Spears.

    2008 blev han Grammy-nominerad för en remix av låten ”Closer” med Ne-Yo. Han blev även utsedd till ”BMI Songwriter of the year” år 2012 för sin delaktighet i Jason Derulos singel ”Don’t wanna go home”.

    I dag turnerar han som dj över hela världen, driver skivbolaget Stoney Boy Music samt producerar musik och remixar.

    Stonebridge visar runt i sin studio:

    Aktuell med
    Stonebridge är aktuell med singeln ”You can have it all” som han gjort tillsammans med svenska houseduon Luv Gunz och den amerikanska sångerskan Koko LaRoo. I somras släpptes även låten ”Be Kind” med sång av housedivan Crystal Waters. Nyligen medverkade han även på samlingsskivan ”Dconstructed” där namn som Daft Punk, Avicii och Armin Van Buuren omarbetat kända Disneylåtar för att passa ett dansgolv.

    Artikel av: Mats Wurnell


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...