Jump to content
Annons

 • Softube Monoment bjuder på både smidighet och smuts


  Hasse Nilsson

  1395034506_Monoment1.thumb.png.e26ffd859dd161bc0744b12054491a64.png
  Höstens hetaste instrumentpluggar – Del 3/4:  Softube senaste virtuella instrument står bastant och bredbent i det lägre registren. Och visst fladdrar det i byxbenen när det vill sig väl.

  Linköpingsbaserade Softube har en räcka succéer bakom sig. Vi tänker då på naturtrogna emuleringar av klassiska effektlådor, men även på Modular, en mjukvaruversion av eurorack-standarden. Härförinnan släppte företaget en mycket intressant, men lite förbisedd syntplugg, Parallells, som även bör krediteras som sig bör.

  Monoment är rätt och slätt en syntbas där utgångspunkten är två gigabyte med samplat innehåll från namnkunniga hårdvaror.

  I användning är Monoment uppfriskande enkel att handha. Via rullgardinsmenyer kan du smidigt byta och blanda byggstenar till ditt ultimata basljud. Exempelvis är det en baggis att använda ett grundljud som subbas och ett annat för mer karaktär och attack.

  Filtrering sköts via vridreglage eller direkt i huvudfönstret, som en modern eq. Det som får basspluggen att verkligen stå ut är funktionerna ”Analog dirt”, ”Punch” och ”Aging”. Med hjälp av dess går det att ratta in ljud som inte är rädda för att smutsa ned sig, om vi säger så. Det finns dessutom en kompetent effektdel med rumsklang, eq, multibandskompression, stereobredd och dist.

  44095783_Monoment2.thumb.png.c021136471cb33602610424a82967028.png

  Med ett rejält filtervred kan en slå mixen med häpnad. Basljuden i Monument är ordentligt feta.

  Förinställningarna öppnas i ett separat fönster vilket tar ett par varv att vänja sig vid. Innehållet är taggat med en mängd sökord, varav vissa, som ”analog”, ter sig självklara, medan andra (”reese”) tarvar vissa förkunskaper om den elektroniska dansmusikens historia.

  Med tanke på vilken roll särpräglade basljud spelar i den samtida populärmusiken är den här specialiserade pluggen ett välriktat och prisvärt skott ur svår vinkel.

  366857087_Monoment3.thumb.png.0c565077318230211b2d080d39b38d67.png

  Förinställningarna är sorterade som ett så kallat tag-moln, vilket kan underlätta om du i förväg vet vilket ljud din låt behöver.
   

  Video: Introducing Monoment – Softube

  Monoment

  Vad: Mjukvarusynt
  Tillverkare/kontakt: Softube https://www.softube.com/monoment#/
  Operativsystem: Windows och Mac OS X
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 765 kronor  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.